fbpx

Меркел: Облекчаваме мерките, когато показателите паднат под 50 заразени на 100 000

Новини
реклама

Снимка профил инстаграм

На 2 ноември Германия въведе едномесечна „лека карантина“, за да ограничи втората вълна на новия коронавирус. Баровете и ресторантите са затворени, но училищата и магазините работят.

Изключително сериозно продължава да бъде положението с разразилата се коронавирусна пандемия, въпреки че броят на заразените не нараства толкова бързо, обяви днес канцлерката Ангела Меркел. Изявлението й дойде след като федералните и провинциалните власти решиха да отложат за 25 ноември вземането на решение дали да се удължи срокът на ограничителните мерки, предаде Ройтерс, цитирана от Стандарт.

Меркел заяви, че би предпочела на вчерашното заседание с ръководителите на провинциите да е било взето решение за по-строги мерки и каза, че е много обезпокоена от безконтролното разпространение на вируса на някои места, включително в столицата Берлин. „Броят на заразените вече не нараства експоненциално, но продължава да е твърде висок. Затова трябва да ограничим контактите“, заяви Меркел.

реклама

Германия днес обяви нови 14 419 заразени с коронавируса, с което общият им брой става 815 746.

За последното денонощие има и нови 267 починали, като общият им брой става 12 814, сочат данни на Института за инфекциозни болести „Роберт Кох“. Преди седмица новозаразените са били повече – 15 332, но пък смъртните случаи са били по-малко – 154.

Меркел каза, че 30-40 процента от германското население са уязвими, включително хора от третата възраст и хора със здравословни проблеми.

Меркел повтори, че показателите за заразяване трябва да спаднат под 50 души на 100 000 за седемдневен период, преди да се мисли за сериозно облекчаване на мерките. В момента този показател е 141 на 100 000 души по данни на института „Роберт Кох“.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си световно известният оперен певец Камен Чанев

реклама Снимка: operaplovdiv.bg Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал от коронавирус. Той беше приет за лечение в болницата в Стара Загора. Камен Чанев е най-успешният български тенор с международна кариера, припомня БНР. Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това …

Новини
Безлов: Българите искат силен лидер, а не демократично управление

реклама Кадър БТВ В доклада на центъра „Демокрацията в България – все още крехка след три десетилетия преход“, експертите представят данните от своите проучвания, че след 30 години преход 45 на сто предпочитат силен и решителен лидер. 57 на сто от запитаните са заявили, че вярват, че нищо няма да …

Новини
Калин Сърменов: Театрите са едно от най-защитените пространства

реклама Снимка профил ФБ След влизането в сила на мерките от петък, затварят и всички места, където има възможно струпване на хора като кина, галерии и музеи и се преустановява провеждането на концерти до 21 декември. Като изключение са посочени театрите, които могат да продължат да работят, стига публиката да …