fbpx

Мерданя е селото на богаташите в Еленския Балкан

Новини
външна реклама

Изображение гугъл мапс

Малкото село в Еленския балкан Мерданя е накичено със славата на селище на заможните хора. Китно сгушено в полите му, то е населявано от около 500 жители, пише в.“Борба„. Работа има за всички, затова и социално слаби почти няма. Голяма част от местните работят във военните заводи „Аркус“ и „Армако“.

Тук престъпността е минимална благодарение на видеонаблюдението, което изгражда кметът с помощта на местни дарители и спонсори.

външна реклама

Голяма гордост е и канализацията. Докато повечето от селата са още със септични ями, тук 90% от къщите са забравили за този голям проблем. Наблюдава се тенденция все повече млади семейства да избират Мерданя за свое постоянно място за живеене.

„Едно от предимствата ни е спокойствието и липсата на роми. Локацията ни също е привлекателна за младите, само на 12 км от Горна Оряховица и 15 км от Велико Търново“, споделя пред в. „Борба“ кметът Марин Люцканов.

Дори самото село има цех – „Вебер етикетен България“, който се занимава с производство и продажба на самозалепващи се етикети, основно за маркировка и проследяване на продукти. Освен, че осигурява 20 работни места, е и един от основните спонсори на местните инициативи.

Според местния управник има и сериозен ръст в търсенето на къщи, което е сигурен белег за развитие.

„Преди години имотите се предлагаха на средна цена 10-15 хил. лв., а сега най-евтините започват от 50 хил. лв. Имаме и къщи за гости, много хора избират спокойствието на района за почивката си. Много от къщите носят белега на лукса, обзаведени с всички екстри: джакузита, басейни, камини и каквото си помислите.

Само дето в селото няма аптека и банкомат, но така е в почти всички малки населени места в България. Училището и детската градина също са затворени, а малчуганите посещават тези в Лясковец.

Една от най-старите забележителности в района е Мерданският манастир „Св. 40 мъченици“, който се намира в края на селото. Основан е през 13-и век и според легендите е на мястото, където търновският патриарх Йоаникий II посреща тържествено цар Иван Асен II след победата му при Клокотница. Според преданието, още по времето на царуването си Иван Асен скрил в манастира голяма част от своите съкровища

След един век, когато турците са пред вратите на Царевец, цар Иван Шишман също скрил в този манастир богатствата на рода си. След разрушаването на обителта съкровищата останали затрупани под земята.

По-възрастните жители на Мерданя са убедени, че богатството е прокълнато и носи нещастие. Въпреки това и до днес иманяри от цялата страна правят усилия да се доберат до скритите съкровища.

В китното селце има централен парк със зони за отдих, беседки и алеи. Той бе обновен през 2016 г. със средства от община Лясковец. Пак с финансиране от общината и проекти за финансиране на селските райони има изграден стадион, спортна площадка с волейболно и футболно игрище, както и сцена.

Културния живот се подържа от женския хор „Авлига“, който с огромно желание и ентусиазъм подвига духа на местните и отбелязва всички традиционни празници и обичаи.

Кметът е човекът, който отговаря за всичко и когото търсят местните за решаване на всякакви проблеми.

Марин Люцканов кара втория си мандат. През 2011 г. за пръв път сяда на кметския стол, а през 2015 г. не се кандидатира на местните избори поради здравословни проблеми.

На последните отново е номиниран и получава подкрепата на местните. Интересна подробност е, че неговият баща също е бил кмет на Мерданя от 1962 до 1970 г.

„Всяка история на местните хора за мен е лична. Аз не съм просто служител от 9 до 5. Тази длъжност е мое призвание и съм на разположение 24 часа в денонощието, каквото и да става“, споделя той.

Една от историите, която оставя трайна следа в душата му, е за момиче, което намира на гробищния парк, след като е било изнасилено от брат си. Полага всички усилия да помогне на младата жена и съвместно с община Лясковец успяват да я настанят в санаториум, далеч от Велико Търново. До ден днешен той следи какво се случва с момичето.

Местните го харесват, поздравяват го и спират, за да си поговорят. Знаят, че това е човекът, който ще продължава да живее с техните проблеми и да им помага дори и след края на кметския си мандат

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Между 5 и 15 години затвор очакват капитана на „Вера Су“ и помощника му

външна реклама кадър Нова телевизия Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо капитана и втория помощник-капитан на заседналия товарен кораб Вера Су. Двамата обжалваха наложеното от Добричкия окръжен съд „задържане под стража“ пред горната инстанция, съобщиха от пресцентнъра на апелативния съд. Хайдар Е. и Кемал А. са привлечени …

Новини
Пирати откраднаха и пуснаха в интернет най-чакания филм на годината

външна реклама кадър: bTV В ранните часове на неделя по много пиратски сайтове се появи копие на най-очаквания филм за тази година – „Дюн“. Мащабната продукция по класическия роман на Франк Хърбърт е един от най-амбициозните кино проекти в последно време и официалното ѝ пускане по екраните и официалните стрийминг …

Новини
Доц. Ангел Кунчев е обявен като лекарят на годината

външна реклама кадър БНТ Доц. д-р Ангел Кунчев е „Лекар на годината 2021“, обявиха от БЛС. Главният държавен здравен инспектор ще получи престижното отличие за активната му позиция и работа, предаде Нова телевизия. В Деня на българския лекар – 19 октомври предстои да бъдат връчени традиционните награди на Български лекарски …