fbpx

Медиапул: ГЕРБ бетонира и съпруга на пиарката на Борисов на държавна хранилка

Новини
външна реклама

Снимка профил ФБ

„Булгартрансгаз“ е поредното дружествата от държавната енергетика, в което ГЕРБ бетонира свои хора след изборите

Поредни назначения на хора близки до ГЕРБ в държавните фирми излизат наяве. След обявен без много шум конкурс в директорския борд на държавния газов оператор „Булгартрансгаз“ местата си запазват досегашния му директор Владимир Малинов и съпругът на пиарката на премиера Бойко Борисов Севделина Арнаудова – Делян Димитров, съобщава mediapool.bg.

външна реклама

В управата влиза един нов член – Дарина Колева, занимавала се с обществените поръчки по важни проекти на оператора – включително изграждането на газопровода „Турски поток“ на българска територия.

Кандидатите да управляват „Булгартрансгаз“ са имали 10 календарни дни да подадат документите си за участие в конкурса, който се провежда на два етапа – вторият е защита на концепция за развитието на газовия оператор. Желаещи да влязат в съвета са били Малинов, Димитров, Колева и Ромен Кишкин. Последният е отстранен от конкурса, тъй като не отговаря на изискването да има магистърска степен в една от следните професионални области: социални, стопански и правни науки, технически и хуманитарни науки, с направление икономика, финанси, счетоводство и контрол, право, енергетика, строителство, инженерство и други.

Така до защитата на концепция са допуснати точно трима кандидати, колкото са и обявените места в борда.

Надзорният съвет на „Булгартрансгаз“ също е нов и е в процес на вписване в Търговския регистър. За него конкурсът е обявен на 12 април – почти седмица след парламентарните избори. От стария двучленен състав остава Кирил Георгиев. Колегата му Владимир Митрушев си тръгва, а новите четирима в надзора са Делян Койнов, Снежана Йовкова-Маркова, Стефан Илиев и Николай Стефанов.

 

Ускорени бяха конкурсите за набиране на членове на директорските бордове в редица държавните предприятия. Както стана известно нови шефове с 5-годишен мандат има в БЕХ, АЕЦ “Козлодуй“ и „Минпроект“.

С хора, близки до ГЕРБ, са овладени и държавните фирми в земеделието – 6-те държавни горски предприятия, Напоителни системи, Агроводинвест, Сортови семена Елит, Земинвест и др. С нови директори са и държавните болници.

Ден преди новият парламент да гласува мораториума върху сделките, концесиите и назначенията на правителството в оставка, бе удължен преждевременно мандата на съвета на директорите на Държавната консолидационна компания, с което ги бетонира до 2026 г.

Нови назначения има и в оръжейните фирми, съобщава economix.bg. Иван Гецов запазва позицията си като изпълнителен директор на ВМЗ – Сопот. За независим нов член на борда и председател на СД е избран Иван Карабатаков – юрист, свързан с “Мултигруп”. Той бе и председател на СД на Национална спортна база. Останалите представители на държавата са Кристина Стоянова, Тихомир Иванов (бивш шеф на Летище София и синдик), юристът Георги Вълчанов. Стоянова (собственик на туристическа фирма) е съпруга на главния секретар на министерство на земеделието.

По-рано бе сменен бордът на “Кинтекс”, чийто директор остава Иван Гинчев. Останалите са Десислава Христова, Васил Ризов, Стефка Граматикова и Анита Великова, която по-рано е била в бордовете на ДКК и “Плод-Зеленчук”.

Междувременно депутати от „Изправи се! Мутри, вън!“, начело с Мая Манолова, са внесли промени в Закона за публичните предприятия, с които назначенията в директорските бордове на държавни фирми, направени от ГЕРБ през последните дни, може да бъдат обявени за нищожни.

Конкурсите за назначения в управителни и контролни органи на държавни и общински предприятия не може да се обявяват и провеждат в рамките на 6 месеца преди датата на редовни пармалентарни избори, гласи специален текст в законопроекта.

Предлага се и назначени вече шефове да бъдат освобождавани при нарушение на това правило: „За вече назначените в рамките на 6 месеца преди изборите на 4 април 2021 г. договорите за управление и контрол се прекратяват и се провеждат нови конкурси“, се посочва в преходните и заключителните разпоредби на закона.

„Обявяването и назначаването на конкурси след декември 2020 г. бяха направени при заобикаляне на духа на закона. Преобладаващият брой кадри, назначени от ГЕРБ вследствие на тези конкурси, са удобни хора, наградени за партийни или „други“ заслуги“, казват в мотивите вносителите от „Изправи се! Мутри, вън!“.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Кметът на София Фандъкова е с ковид, изолира се

външна реклама снимка: Фейсбук/Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova Кметът на столицата Йорданка Фандъкова се изолира, защото тестът ѝ за ковид излезе положителен. Това съобщи самата тя във Фейсбук. Фандъкова е ваксинирана и не се притеснява, че ще прекара тежко заболяването, но то я задължава да си остане вкъщи, за да …

Новини
Кубрат Пулев: Предложиха ми да си сменя името срещу много пари

външна реклама кадър: bTV (архив) У нас всеки може да стане политик, но не всеки – боксьор. Трябва да се занимавате с това, което обичате“, това заяви Кубрат Пулев  на среща със студенти от Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив, пише „168 часа”. „Когато отидох в Германия ми …

Новини
Българка с нигерийска кръв ще показва прогнозата за времето по NOVA

външна реклама кадър Нова телевизия От понеделник българските телевизионни зрители ще виждат често екзотичната красота на модела Стефани Обадяру. Тя ще е новото момиче, което ще представя прогнозата за времето по Нова телевизия. Стефани е дъщеря на нигериец и българка и до момента е известна с фотосесиите си за модни …