fbpx

Мъж се изгуби в Стара планина под връх Ботев

Новини
реклама

Снимка Планинска спасителна служба, Архив

Планински спасители се отзовали на сигнал, че няма връзка с турист, който е тръгнал към заслон в подножието на връх Ботев. С цената на огромни усилия и риск за собствения си живот те спасиха живота му, като го изведоха успешно от ледения капан.

Изкачването на най-опасната част на Стара планина в зимни условия и лекомисленото поведение там е поредният случай, който поставя на риск живота на хората, ангажирани с издирването и спасяването, коментира кметът на Калофер Румен Стоянов. Само преди месец в района връх Жълтец загина мъж от Варна, припомни началникът на карловския спасителен отряд Христо Стаматов, пише Марица.

В късните часове на 10 февруари в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал от разтревожена млада жена, която обяснява, че няма връзка с приятеля си, предприел изкачване към заслон „Ботев” през хижа „Плевен”. Планинските спасители започват да събират информация за неговото местонахождение. Последната връзка с него е направена от баща му малко преди 2 часа през нощта – синът му е дезориентиран, но все още в стабилно физическо състояние.

Рано сутринта на 11 февруари са организирани две групи от планински спасители – от Троян и от Калофер, които да тръгнат едновременно от север и юг към заслон „Ботев”. Успоредно с това през централата на ПСС е задействана процедура за локализиране на телефона му от мобилния оператор.

Около 10:30 ч. е получено съобщение от дежурния метеоролог в ХМС на вр. „Ботев”, че виждат човек в посока вр. „Жълтец”, който се движи бавно и неориентирано. Управителят на туристическата спалня на вр. Ботев взема решение, въпреки силния вятър, да слезе със ски към заслона и да му помогне до идването на спасителите. В този момент е отправена молба към Виваком за използване на снегоходната машина, обслужваща станцията на вр. Ботев, с която спасителният екип от Калофер да се придвижи по-бързо и да евакуира пострадалия, тъй като прогнозата е за рязко влошаване на времето.

Управителят на туристическата спалня насочва туриста към заслона, съветва го да се преоблече със сухи и топли дрехи и му дава вода. Вероятно поради стреса от прекараната навън нощ и хипотермията, пострадалия твърдо настоява, че желае да остане през следващите няколко дни на заслона, за да изпълни намеренията си – да снима филм.
Малко по-късно двама планински спасители от Троян достигат до заслона, където го заварват почти заспал, но също не успяват да го накарат да тръгне надолу. Запалват му печката, за да се стопли и да изчака идването на снегоходната машина с екипа на ПСС от Калофер, които с цената на много усилия успяват да го убедят да тръгне с тях, за да го откарат при близките му, които го очакват в м. „Паниците” до Калофер.
Планинската спасителна служба при БЧК изказва огромни благодарности на всички, оказали помощ по време на акцията – на управителя на туристическата спалня на вр. „Ботев”, на Виваком – НУРТС и на водача на снегоходната машина, на дежурния метеоролог на вр. „Ботев” и, не на последно място, на своите доброволни и щатни служители от отрядите в Троян, Калофер и Карлово.

ПСС предупреждава всички туристи, че прогнозата е за влошаване на времето. Очаква се рязко снижаване на температурите и снеговалеж по високите части на планините. Много е важно да се подхожда с особено внимание. Движението трябва да става изцяло по маркираните зимни маршрути, с подходяща за зимната планина екипировка, с предварително проучване, ранно тръгване и със заредени телефони. Информирайте близки и приятели за целта и маршрута и не надценявайте собствените си сили и възможности.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Росица Кирова: Заблудих се, че „Има такъв народ“ ще донесе някаква промяна

реклама Снимка профил ФБ Тя доскоро беше координатор на „Има такъв народ“ в региона и уточни, че това единствената партия, в която е членувала. „Действията ми са последователни, свързани с гражданската ми дейност“, така обясни пред БНР Росица Кирова, председател на Сдружение „Единни за промяна“, оглавяването на листата на ГЕРБ …

Новини
Изплащат повече от 5,6 млн. лв. на туроператори за неосъществени пътувания

реклама Снимка вихрогон.бг Първите компании, получаващи субсидия, са с изрядни документи, а средствата ще бъдат изплатени със заповед на министъра на туризма. Министерството на туризма изплати повече от 5,6 млн. лв. на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност. Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност …

Новини
Иван Нанчев убил двамата си малолетни сина един след друг

реклама Снимка pixabay Иван Нанчев е осъден за това, че през януари 1998 г., в София, умишлено е умъртвил малолетния си син Д. Н., който се е намирал в безпомощно състояние и му е наложено наказание доживотен затвор. С друга присъда Нанчев е осъден, понеже през месец септември 2000 г. …