fbpx

Математикът Лъчезар Томов: Очаквам скок на болните на 7 януари

Новини
реклама

„Очаквам скок на случаите една седмица след Нова година най-късно, която след това да утихне, ако мерките останат както сега“, каза математикът Лъчезар Томов по БТВ, по повод възможността за увеличаване на боря на заразените около предстоящите празници.

„Мерките дадоха резултат. Ние бяхме напът да достигнем до 10 000 случая на ден. В момента сме спаднали под 2000 случая средно на ден“, анализира статистическите данни за разпространението на заразата Томов. Според него следващата седмица ще има спад и в смъртността при заболелите с коронавирус.

„Няма да дойде веднага, защото средната възраст на заболелите скочи с 10 години през последните седмици, което увеличава риска от тежко развитие и смъртност, но така или иначе намаляването на случаите ще доведе до намаляване на смъртността“, смята Томов.

„Всичко зависи как се спазват мерките. В момента имаме спад в София и още няколко области, но не виждаме спад в Бургас и Варна“, коментира математикът.

 

До 7 януари ще си проличи дали мерките са били спазвани, или е имало големи празненства, които ще доведат до скок в броя на заразените, прогнозира Томов.

реклама

„Ако се върне присъственото обучение в началното училище, макар то да има малък принос в преносимостта на вируса, ще има скок, защото училището свързва всички работни места на едно място, всички подмрежи в една обща мрежа“, отбеляза Томов.

„Все още има много спекулации около новия щам на коронавируса, но се говори, че той по-лесно се разпространява сред децата. Според професор Лаутербах от Германия коефициентът на заразност на новата разновидност на вируса е 3, а не както досега 2,5“, каза математикът.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Министър Ангелов: Не мога да разбера логиката на протеста. Протестират за какво?

реклама Кадър видео Нова ТВ „Озадачен съм от насрочения протест на ресторантьорите. Преди седмица имахме среща с двете асоциации, които организират днешното недоволство. На нея повече от 3 часа говорихме за техните проблеми. Основният им проблем, който изтъкнаха е, че има забавени плащания. Поканих моите колеги – министърът на труда …

Новини
Министър Ангелов подписа няколко заповеди за разхлабване на мерките

реклама Кадър видео Нова ТВ Потвърдено – учениците ще се върнат в клас на три групи – първи от 4 февруари в час влизат децата от 7, 8 и 12 клас. Две седмици по-късно, от 18 февруари, в училищата се връщат 5, 10 и 11 клас. Третата група – от …

Новини
6 мощни земетресения разтърсиха Южна Испания

реклама Снимка pixabay Най-мощните трусове са регистрирани късно вторник вечерта в района на Кулиар Вега (магнитуд 4,2) и Санта Фе (4 и 4,3). Около 6 земетресения са станали в района на град Гранада в Южна Испания – три от тях с магнитуд 4 и повече, съобщи Националният географски институт (ING). …