fbpx

Математик: У нас има голям ръст на смъртността между 40 и 60 г. Това го няма никъде в Европа

Новини
реклама

Кадър видео Bulgaria ON AIR

„Три седмици би трябвало да пречупят доста сериозната крива, която имаме. В Израел направиха пълно заключване и свалиха 4-5 пъти бройката. Ние можем за 3-4 седмици да направим 50% намаление с тези мерки. Бих препоръчал на работодателите в IT сектора и подобни, да изпратят своите служители да работят от вкъщи“, посочи Лъчезар Томов в „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.

„Имаме в пъти повече заразени, отколкото са регистрирани. Вече може би са над половин милион, някои хора смятат, че са над милион. На теория би трябвало да се заразят 4-5 млн., за да се постигне стаден имунитет. Като регион в България сме тъмно червено към черно“, заяви математикът.

Думите му идват на фона на обявения частичен локдаун в България до 21 декември. Целта на по-строгите мерки, които влизат в сила в петък вечерта, е да ограничат разпространението на коронавируса и да облекчат работата на здравната система.
Какъв ще е ефектът от месец живот под ключ?

Според математика имаме повече тестове с антигени, за които не знаем. Може тези хора да не се самоизолират, а това увеличава възможността за разпространение, алармира Томов.

реклама

„Ако може да се води отделна статистика за тези с антигенните тестове, но за всички позитивни трябва да ги има, за да може да правим изчисления и прогнози“, подчерта той.
Математикът е склонен да смята, че смъртността в България е доста по-висока като процент. По думите му у нас има голям ръст на смъртността между 40 и 60 г., което не се наблюдава никъде в Европа. Навлизането в по-ниските възрасти означавало по-висока смъртност от обичайното – поради липсата на тестване и късното лекуване.

Експертът посочи, че правителството се опитва да балансира икономически със здравни аргументи. Според него проблемът е, че по-малко се мисли за макроиномика. Много се мисли за бюджета тази година, малко се мисли за десетилетието, отбеляза Томов.
За него Южна Корея е най-добрият пример по отношение на контролиране на вируса. Тестването и изолирането на всеки случай позволява да има много по-ниска смъртност и да се овладява по-лесно всяко едно избухване. С масово тестване може много да се съкрати локдаунът, категоричен е математикът.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Оцелялата в Рила на минус 20 градуса ясновидка е с тежки измръзвания

реклама Кадър видео Нова ТВ 42-годишната туристка Кремена Манова е тръгнала на поход към Седемте рилски езера без екипировка. По думите на планинските спасители, които са я открили, Кремена не е потърсила помощ, защото не е искала. Тя не се е обадила на своите близки и приятели, въпреки че е …

Новини
Борисов за мерките: Компромис може да се направи само за образованието засега

реклама Кадър видео МС Премиерът Борисов обясни, че единственият компромис, който може да се направи със здравето е свързан само с образованието. Ще се наблюдава ситуацията до края на януари и ще се решава в движение. Премиерът засегна новия щам, като посочи, че рискът за него е голям. Добави, че …

Новини
НОЩ: Новият щам вече е България

реклама Кадър видео МС „Дадохме първите 4 проби от българи, дошли от Англия за секвенция още в края на ноември“. Т.нар. английски щам на коронавируса вече е в България. Това сочат данни от нашата вирусологична лаборатория“, каза директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов на седмичния брифинг на здравните власти.   …