fbpx

Масларова: Хора, работили 35-40 години, ще получат 350-400 лв пенсия, а който не е работил 300 лева

Новини
12
реклама

Кадър видео БТВ

Това което се прави в момента с пенсиите, е като социална помощ и не е справедливо спрямо хората с дълъг трудов стаж.

Преизчисляването на всички пенсии с новите осигурителни прагове е най-справедливият подход за актуализиране на пенсиите според бившия социален министър Емилия Масларова. Тя коментира пред BTV последните предложения за повишаване на пенсиите, предложени от управляващите.

Масларова, социален министър в три кабинета – на Димитър Попов, Андрей Луканов и Сергей Станишев, коментира предложението от следващата година минималната пенсия да стане 300 лв., а 1440 лв. – максималната.

Според нея изкуственото увеличаване на минималната пенсия сблъсква хората и обижда хората с дългогодишен трудов стаж.

„Трябва да извадим всички социални плащания от пенсионната система. Това, което правим с минималната пенсия сега, е социално плащане. Тоест, ти имаш принос в системата със 160 лв. – това трябва да получиш от тази система“, коментира още тя.

Бившият социален министър уточни, че в момента се работи на парче, по политически причини.

Тя беше категорична, че бонусът от 50 лв. за всички пенсионери също не е справедлив.

реклама

„Това са над 1 млрд. лв. Трябва да се оценява – на кого да дадеш. Това е помощ, нека не бъркаме пенсионната система, колкото повече пипаме в нея, толкова повече демотивираме младите хора. Казват си, че няма смисъл да се осигуряват на максималния праг“, заяви бившият социален министър.

По думите ѝ е крайно несправедливо максималният осигурителен праг да не се повишава, както се предлага за догодина.

„Администрирането на нещата по политически причини е несправедливо. Няма нищо лошо минималната пенсия да стане и 500 лв., и 1000 лв., но тогава когато другите пенсии се придвижат нагоре с аналогичния процент. Защото в противен случай хора, работили 35-40 години, ще получат 350-400 лв., а хора, които нямат почти никакъв принос в осигурителната система – 300 лева. Това демотивира“, посочи Масларова.

Проблемите на държавата не бива да се решават през пенсионната система, посочи още тя. Устойчивост, адекватност и сигурност са принципи в пенсионната система, които са важни, заяви Масларова.

Относно предложението за детските надбавки за всички без подоходен критерии Масларова каза, че е по-добре този ресурс да се разпредели като услуги.

реклама
loading...

Абсолютно е права.Защо са тия коефициенти?Всички пенсии трябва да се преизчислят спрямо 2019 г.

Не съм съгласна с 47 години стаж да получавам около новата минимална пенсия. Т.рудовия ми стаж е като общ работник монтажни заварчик кулокранист управите в супермаркет. Не е честно

Много е права защото аз попадам в този параграф с 40 год трудов стаж и накрая приравнени с тия които нямат стаж!

Напълно е права. Дано се вслушат в предложението ѝ. Аз също попадам в този параграф с 43 години стаж когато се пенсионирах пенсията ми беше със 100 лева повече от минималната през януари 2021 ще бъде само 30 лева повече. Вземат от нас за да дадат на тези които не са работили.

Напълно е права. Не е справедливо. Когато се пенсионирах пенсията ми беше със 100 лева повече от минималната. На 01.01.
2021 ще бъде само с 30 лв повече. Вземат от нас за да дадат на тези които не са работили.

Аз какво да кажа на63. Съм но имам повече и на 4 ч а и без трудов договор защото такава е системата или нетрябваше да ядем и да си плащаме сметките защо да страдаме имам около 30 го да станем на 70 ако съм жива да ги търса от свети Петър ох ох ще умрем като пилци и без пенсии

не вземат от вас, защото няма пенсионен фонд, а се взема от работещите в момента, отчислява се от техните данъци

МНОГО ТОЧНО КОМЕНТИРА МАСЛАРОВА,КАКВА Е ТАЗИ РАБОТА МАРЗЕЛИВИТЕ БЕЗ ВСЯКАКЪВ ПРИНОС ,БЕЗ СТАЖ И ОСИГОРОВКИ 300ЛВ. И ДРУГИ ПОМОЩТИ А НИЕ СЪС СТАЖ НАД 40 Г. ДА ДУХАМЕ СУПАТА НА ТИЯ ДЕТО НЕ ЗАСЛУЖАВАТ! ТОВА Е ПОЛИТИЧЕСКА ИГРА !

БРАВО МАСЛАРОВА ДАНО И ДРУГИТЕ ПОЛИТИЦИ СЕ ЭАМИСЛЯТ И ДА ПРИЕМАТ ВАШЕТО СПРАВЕДЛИВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Много хубаво коментарите показват че простотията е повсеместна. Значи не сте против пенсия 350 лв. след 40 години вноски което си е подигравка а сте против че някой ще вземе и той някакви трохи?

БРАВО МАСЛАРОВА ЕДНО СПРАВЕДЛИВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДАНО ГО ПРИЕМАТ ЭАЩОТО НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ РАБОТИ ЩОМ ЩЕ ВЭЕМАШ ТОЛКОВА СЪС КОЙТО НЕ Е РАБОТИЛ

12 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов отново се похвали с кредитния ни рейтинг: Не ние, а световните експерти опровергават тезите за фалит

реклама кадър: Фейсбук/ Бойко Борисов Ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт, това заяви министър-председседателят Бойко Борисов във Фейсбук, като цитира оценка на международната рейтингова агенция „Standard & Poor’s“. Агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута …

Новини
Шефът на ЦИК: Изборите няма да се отлагат заради пандемията, ще са най-късно през май

реклама кадър: Вulgаrіа ОN АІR Парламетнарните избори няма как да бъдат отложени заради пандемията при сегашното българско законодателство. Това заяви категорично председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев пред Дарик радио. реклама Те може да се проведат най-късно в края на май 2021 г. Това стана ясно от думите …

Новини
СЗО призова Европа да не разхлабва мерките срещу COVID-19 по Коледа

реклама илюстрация Pixabay Не отпускайте мерките за борбата с разпространението на коронавируса по празниците, такъв призив отпрази Световната здравна организация към Европа. В същото време се отбелязва, че разпространението на коронавируса е ограничено благодарение именно на мерките от последните седмици, предаде Petel.bg. „Бъдете бдителни, ние отбелязваме положителния ефект от мерките, …