Маските в ресторантите ще са задължителни само за персонала

Новини

Предпазните маски няма да са задължителни за клиентите на ресторантите и кафенетата, чиито закрити части имат право да работят от днес. Това се разбира от указания на здравния министър към заведенията за хранене и развлечения, публикувани днес на сайта на ведомството, пише Дневник.

В заведенията личните предпазни средства – маски, шлемове и ръкавици, са задължителни за персонала, се казва в указанията. Масите следва да са разположени така, че между тях да има разстояние от минимум 1.5 метра. На една маса може да сядат не повече от четирима души или членовете на едно семейство.

Заведенията следва да осигурят еднопосочно придвижване на клиентите с разстояние не по-малко от 1.5 метра, а на входовете да има дезинфектант за ръце (гел или кърпички). В указанията изрично се напомня, че дискотеките, пиано баровете и нощните барове остават затворени.

За ресторантите към хотелите и други места за настаняване препоръката е да се осигури сервиз за клиентите и избор на храна от меню, а използването на автомати за напитки да е сведено до минимум. При изхранване на бюфет се препоръчва да има поставена прозрачна преграда и блюдата да се подават от човек от персонала. Допуска се и бюфет на самообслужване, но в такъв случай следва да се спазва дистанция между гостите и те да използват лични предпазни средства.
Не се препоръчва използването на климатици, а ако това е неизбежно, филтрите следва да се почистват и дезинфекцират редовно. Както и в изискванията към кината и театралните зали, и тук е посочено, че следва да се осигури редовна вентилация или проветряване на помещенията.

На рецепциите – с разделители и до двама гости

При посещение на хотел на рецепциите ще могат едновременно да се регистрират най-много двама гости, освен ако не са членове на едно семейство. И тук следва да се спазва дистанция от 1.5 метра, а на видно място следва да има информация за предпазване от коронавируса и дезинфектант за ръце, за повърхности и кош с капак за отпадъци. Препоръчва се и използването на разделители за посетителите, а на самата рецепция да има прозрачна преграда най-малко на 1 м височина.

Престоят на гостите на рецепция следва да е ограничен до минимум и се препоръчва да се насърчава разплащането с банкова карта, а не в брой. Служителите следва да са с маски за лице и предпазни очила или с шлемове, да носят еднократни ръкавици и се препоръчва и ползване на предпазни престилки. Рецепцията и всички други общи помещения като асансьори, тоалетни и т.н., както и контактните повърхности следва да се дезинфекцират на всеки час.

Към лоби зоните изискването е масите да са поставени на 1.5 метра разстояние, а персоналът да регулира да няма струпване на гости. „Групиране на гости не се допуска“, се казва в указанията.

Посочено е, че в асансьорите трябва да има ограничение „за ползване от минимален брой лица“.

Маска и ръкавици като комплимент в стаите

Здравният министър указва и реда за хотелските стаи, като се посочва, че персоналът следва да информира ръководството или рецепцията „при вероятност за лица с остри респираторни заболявания“.

„Препоръчва се предоставяне на личен комплект санитарни материали в стаите (като комплимент за гостите), включващ по 1 чифт ръкавици за еднократна употреба и по 1 маска на човек“, е записано в указанията.
Стаите трябва да бъдат редовно проветрявани, а спалното бельо и кърпите да се перат при минимум 60 градуса по Целзий и с добавяне на дезинфектант. Камериерките следва да използват предпазни маски и ръкавици, а при необходимост – и престилки.

Използването на зали за занимания на деца, СПА зони, басейни, аквапаркове и водни атракциони е разрешено при спазване на дистанция и дезинфекция. Във фитнесите и спортните зали на хотелите е разрешено допускане на хора въз основа на площта им – по 1 човек на 4 кв.м площ и не повече от 10 души при групови занимания.

Посочва се, че следва да се осигурят достатъчно маски за лице както за персонала, така и за гостите. „Обектът следва да осигури поне 10% повече маски за лице спрямо максималния капацитет гости и служители за спешни случаи“, е записано в указанията.

При съмнения за коронавирус – изолация на госта

В случай на ясни признаци на заболяване като кашлица, затруднено дишане, повишена температура гостът следва да бъде отделен от останалите туристи, да му се даде маска и да се осигури помещение, където да бъде прегледан от лекар.

Гостът следва да бъде изолиран „в предварително подготвена стая, обектът не се карантинира и се спазват препоръките на здравните власти“, е посочено в указанията. До пристигането на медицинско лице за госта трябва да се грижи един служител, който да има маска и очила или предпазен шлем, ръкавици и еднократна предпазна престилка. Помещенията, използвани от посетител със съмнение за заболяване, следва да бъдат дезинфекцирани веднага след напускането му. Посочва се и че указанията по отношение на случаите на съмнения за коронавирус ще се актуализират поетапно до началото на активния летен туристически сезон.

Ако има съмнения за заразен служител, той следва да не бъде допускан на работа или да бъде изолиран в отделно помещение, където да изчака пристигане според състоянието му на индивидуален транспорт, който да го откара у дома, или на екип на Спешна помощ. В зоната, където е пребивавал служителят, следва да се извърши дезинфекция.

По отношение на персонала се препоръчва да се ограничи пряката работа с клиенти на служители над 60 години или с хронични заболявания. Служителите, които използват общи части на едно помещение, следва да бъдат намалени или да се организира график, например за хранене. При служебни срещи се препоръчва спазване на дистанция 1.5 метра и помещението да е с отворени прозорци.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Богатството на Илън Мъск се увеличи с 6 милиарда долара само за ден

Илън Мъск стана седмият най-богат човек в света. Състоянието на създателя на „Тесла” се е увеличило с повече от 6 милиарда долара само в петък. Причината е, че акциите на компанията му скочиха драстично, предаде Нова телевизия. Така 49-годишният милиардер, който е основен акционер и в космическата компания SpaceX, задмина …

Новини
Томислав Дончев: Президентът поиска цялата власт, но какво ще прави с нея?

Правителствното не иска оставката на президента, това обяви вицепремиерът Томислав Дончев. „Това би ни вкарало в още по-институционална криза. Искам той да си изкара мандата. Въпреки че съм несъгласен с голяма част от тезите, които той изразява публично“, каза той. Дончев обаче постави няколко въпроса, породени от днешното изказване на …

Новини
Съвет от специалисти: Преборилите коронавируса да спрат пушенето

Пациентите, преболедували коронавирусна инфекция, трябва задължително да спрат цигарите под всякаква форма, ако искат да опазят белите си дробове от трайните увреждания, които последствията от вируса могат да причинят. Това съветват руски пулмолози, предаде Actualno.com Пушенето – макар и с неговите алтернативни варианти като наргилета, електронни цигари и наргилета може …