fbpx

Манолова: Наблюдаваме исторически саботаж на изборите от правителството, парламента и ЦИК

Новини
2
външна реклама

снимка: Изправи се.БГ

За първи път наблюдаваме такъв саботаж от страна на институции – Народното събрание, Министерският съвет, ЦИК и Държавната агенция за електронно управление, отговорни за провеждането на изборите. Намерението на институциите, макар и декларативно за провеждане на изборите на 28 март, час по-скоро, реално отдалечава датата за изборите, тъй като откровено саботират организацията. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес по време на консултациите при президента Румен Радев за организиране на предстоящите избори в условията на пандемия.

Два месеца и половина преди изборите няма доставени машини, няма сключен договор за доставката им, не е ясно кога и как ще са доставени, правителството не е осигурило логистиката им, не е ясно къде и как ще са съхранявани и пазени, ще има ли видеонаблюдение на броенето на бюлетините. Няма методика за сертифицирането и одита на машините, няма правила за гласуване на карантинираните лица в условията на пандемия, няма санитарен протокол за безопасното провеждане на изборите, допълни тя.

външна реклама

Манолова е категорична, че не се налага отваряне на Изборния кодекс, тъй като ЦИК има правомощието и целия инструментариум да създаде правила за провеждане на изборите.

Правилата за гласуване на карантинираните лица ги има в действащия Изборен кодекс – има правила за подвижни секции, които са използвани в други държави, провели избори в условията на пандемия. И сега има текстове в Изборния кодекс, които дават право на наблюдатели, застъпници, представители на партии да наблюдават и излъчват в социалните мрежи броенето на бюлетините, тъй като аналогично право имат медиите, обясни тя.

Текстовете в Изборния кодекс са категорични кога се опаковат, запечатват и отстраняват разписките. Броенето на разписки по партии и преференции обезсмисля машинното гласуване, забавя процеса и отваря възможности за манипулации. Допустимо и необходимо е на случаен принцип да се брои извадково съответствието между разписките и част от вота, подаден чрез машинно гласуване, категорична е Манолова.

В Изборния кодекс има и текстове, които позволяват независимо сертифициране и одит на машините. Не гражданите да присъстват, когато държавните институции ще вършат тези дейности, а участниците в изборите и НПО, които ще наблюдават изборния процес, да могат да извършат самостоятелен и независим одит на машините, допълни Манолова.

Ако се пристъпи към отваряне на Изборния кодекс, от „Изправи се.БГ“ ще настояваме за въвеждане на възможност за гласуване по пощата и избирателни списъци за българите зад граница, заяви тя.

При това абдикиране на отговорните институции и при откровения саботаж за провеждането на честни и свободни избори, единствените гаранти за честния вот оставате Вие, г-н президент, извънпарламентарната демократична опозиция и българските граждани. Затова ние ще предложим и на останалите извънпарламентарни демократични субекти да създадем паралелна гражданска ЦИК, която да наблюдава организацията на изборите, изборния процес, да обяви резултатите от гласуване във всяка една секция и да организира паралелно броене на вота на българските граждани и да сме готови с резултатите, преди Михаил Константинов да покаже, каза още Манолова.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...

Виплина,
По Вашата логика ще трябва да има наблюдател на наблюдателя, на наблюдателя, на наблюдателя, на ……
Все на някой трябва да му имаме доверие, но не и на Държавната ЦИК.

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов е разпоредил връщането на НОЩ, докато се избере друг

външна реклама Кадър видео ФБ Премиерът в оставка Бойко Борисов е разпоредил на проф. Костадин Ангелов дейността на НОЩ да бъде възстановена, докато бъде избрано ново правителство. Това каза той на брифинг в централана на ГЕРБ по-рано днес. външна реклама „Опитаха се да се заиграят със здравето на хората и …

Новини
Доц. Кунчев: Без карантина за ваксинирани и преболедували е добро решение

външна реклама Кадър видео БНТ Влизането на хора в страната, които са ваксинирани или са преболедували без карантина е едно добро решение. Това би било възможно още в началото на следващия месец. Това обясни пред БНР главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, член на разформирования вече Национален оперативен щаб. …

Новини
Великобритания се сбогува с принц Филип

външна реклама Кадър видео БНТ Вчера милионите зрители по целия свят, които наблюдаваха церемонията по погребението на принц Филип със сигурност ще запомнят завинаги самотната фигура на Кралица Елизабет Втора. И тази снимка със сигурност утре ще бъде на първите страници на всички вестници, предаде за БНТ Красимира Хендри, Лондон. …