Манолова: Борисов, ЦИК и Дончев сладко спинкат за машинното гласуване

Новини

Борисов, ЦИК и вицепремиерът Томислав Дончев сладко спинкат по въпроса за машинното гласуване, защото машините нямат чекмеджета и вътре в тях няма кюлчета, пистолет и пачки. Борисов знае, че няма как да получи достатъчно гласове на следващите избори, затова иска отново да краде вота на хората с подобни протоколи. Палим този огън, защото Борисов по нормален начин не ни чува и не ни вижда. Ако има рефлекс на пожарникар и ако не иска този огън да му запали стола в Министерски съвет, да бръкне в огъня.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред ЦИК, където бяха изгорени преправяните протоколи от местните избори в София.

Това са 900 дописвани, надписвани, пренаписвани по много пъти и с много зачерквания и замазвания протоколи от местните избори в София. Това са протоколите, с които беше подменен вотът на избирателите в столицата. Това е истинска кражба на гласове. Прокуратурата се занимава с кражбата по домове, но не и с кражбата на гласове, допълни Манолова.

Ако не принудим ЦИК и Борисов да въведат машинно и електронно гласуване, следващите парламентарни избори ще са същите като в София – фалшифицирани. Изборите в страната ще се превърнат в София 2 – с кражба на гласове на българските граждани. От август миналата година в Изборния кодекс е записано, че всички избори трябва да са с машини. Въпросът е къде са машините година по-късно, къде е обществената поръчка, с която да се наемат и купят машини. ЦИК съзнателно не предприе никакви действия, не взе никакво решение за снабдяването с машини. Това е станало „по заповед на щуката“, за да открадне изборите в страната, както ги открадна в София, категорична бе Манолова, като визираше премиера Бойко Борисов.

Председателят на „Изправи се.БГ“ обясни, че под натиска на протеста, ЦИК е подготвила документация за обществената поръчка за машините.

Липсва едно число – броят на необходимите машини. Числото е лесно – 9000 секции, по две машини в секция – 18 000 машини. Но ЦИК не обявява процедурата заради Борисов и защото чака парламентът да отмени машинното гласуване, каза Манолова.

Призовавам президента Румен Радев да свика КСНС за честни избори. Да извика ЦИК и да настоява за машинно гласуване. Време е да ги попита къде са машините, защото от срещата през февруари минаха шест месеца, допълни тя.

Въпросът ми е и към Борисов, към Корнелия Нинова, към Мустафа Карадайъ, към Христо Иванов, към Валери Симеонов, към Веселин Марешки. Всички те имат представители в ЦИК. Защо нито един от техните представители не направи нищо за обявяване на обществената поръчка за машините? Борисов, който осигури пари за машините, има седем члена в ЦИК и назначи вицепремиера Томислав Дончев да отговаря за машинното гласуване, да обявят незабавно процедурата за закупуване на машини, за да има машини и честен вот на следващите избори, подчерта Манолова.

Ако искате този огън, който в момента гори пред Министерския съвет и пред ЦИК, да не се изсипе пред партийните ви централи, накарайте представителите си в ЦИК да заработят по закон и в интерес на българските граждани. Този път фалшификациите няма да минат, статуквото няма да се съхрани с фалшификации, категорична е Манолова.

Тя припомни, че по делото за касиране на резултата от местните избори в София съдът прецени, че няма проблем с 900 пренаписвани, зачерквани, подписвани, дописвани протоколи. Няма проблем със 100 000 избиратели разлика между двата тура в София, с 24 000 недействителни бюлетини, със 7000 контролирани гласа с внесени отвън бюлетини в секциите във Филиповци и Факултета, със 7000 избиратели, дописани под черта не по установения ред, няма проблем с 3000 граждани на държави-членки на Европейския съюз, които реално ги няма в София, но са дописани в изборните списъци и от тях има и гласували.

Тя допълни, че има и втори вариант за осигуряване на машините за гласуване – Белгия има 30 000 машини за гласуване и българското правителство може да наеме машини от Белгия.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Увеличават се с 10% цените за личните лекари, специалистите и зъболекарите

Снимка pixabay С подписания в петък анекс към Националния рамков договор 2020-2022 г. се увеличават средствата за здравеопазване. Това съобщи на брифинг здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, съобщи Инвестор. Анексът предвижда увеличение средно с 10% на цените на всички клинични пътеки, както и допълнителни 20 лв. към всяка пътека …

Новини
Гръцки и турски военни кораби са участвали в сблъсък в Средиземно море

Изображение Гугъл Мапс Гръцки и турски военни кораби са участвали в сблъсък в Средиземно море Гръцки и турски военни кораби са участвали в малък сблъсък в сряда в източната част на Средиземно море, съобщи източник от министерството на отбраната на Гърция, описвайки случая като „инцидент“, предаде Ройтерс. Турският сеизмографски кораб …

Новини
Татяна Дончева: Борисов иска да разджурка ситуацията, за да се спаси

Неистови усилия да разджурка още повече вече разджурканата ситуация, с идеята, че това може би ще го спаси от страна на премиера. Идеята за свикване на Велико народно събрание не е лоша. Това заяви пред БНР лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. „За да се свика ВНС обаче е необходимо …