fbpx

Майка в неплатен отпуск: 610 лв помощ, това не отговаря на истината!

Новини
реклама

Снимка pixabay

„Това, че родителите ще получават месечна помощ от 610 лева, т.е. една минимална заплата, ако са в неплатен отпуск и гледат децата си, които са в дистанционно обучение или не посещават детска градина, не отговаря на истината! Оказа се, че родителите ще получават помощ от държавата само за работните дни, което изчислено за декември 2020 г., примерно, заради почивните дни, прави около 300 лв. По същата схема са прецакани и хората, които разчитаха на 24 лв. дневно като помощ от държавата. Те също ще получават пари само за работните дни.

Това сподели варненка, работеща в столично заведение, пише Varna24.bg . Младата майка на 5-годишно момиченце, е отишла, за да подаде документи за ползването на отпуснатата от държавата месечна помощ за гледане на дете, след затварянето на детските градини. Тя самата е в неплатен отпуск заради затварянето на заведенията и няма никакви гаранции, че ще успее да се върне на работа.

В останалите ще трябва да живеем с надеждата да не умрем от глад. Никой не ни пита в нашия бранш как работим, често 7 дни по 12 часа, защото разчитаме предимно на процент и бакшиш. Малко са коректните работодатели, които дават нормална заплата и осигуряват персонала си на 8 часа, но таве е друга тема и всеки сам избира дали да приеме тези условия.

Освен разочарованието от факта, че не мога да разчитам дори на тези 610 лв., с които не мога да покрия дори наема и сметките си, не мога да подмина наглото и бездушно отношение от страна на чиновниците в тези институции. Документите ми бяха изрядни, с изключение на това, че трябваше да бъде подчертано на едно място, че не получавам други обезщетения.

Служителката на гишето се запъна, че не може да приеме документите ми, защото счетоводителката ми трябвало да подчертае с химикал това поле. Попитах я, не може ли тя или аз да го подчертаем, защото така или иначе се прави справка в системата, там е видно, че не получавам такива обезщетения. Обясних, че съм безработна, на квартира, с малко дете и 10-те лева, които дадох за транспорт, за да стигна до гишето им, са от залъка на детето ми и не искам за една чертичка да изхарча още 10 лева, тъй като е напълно безсмислено.

реклама

Тя обаче беше категорична, че само и единствено счетоводителката ми може да сложи въпросната отметка. Смятам, че това е подигравка с хората, които и без това са бедни, изплашени и тотално стресирани от това, че остават без работа, без доходи, без никаква яснота какво ги очаква утре“, гласи емоционалният разказ на младата жена, принудила се да потърси препитание в столицата, след като кризата удари особено силно туристическия бранш във Варна.

Припомняме и изявлението на зам.-министъра на труда и социалната политика Адриана Стоименова, според което мярката за подпомагането на родителите обхваща семействата на деца до 14 години.

„За едно дете помощта на месец е 610 лева, а за две и повече деца – 915 лева.

Доходната граница за получаване на средствата е 915 лева на член от семейството.

За да могат повече родители да могат да кандидатстват, променихме доходната граница. Досега тя беше 610 лв. на член от семейството, а сега е 150% от минималната работна заплата или 915 лева.

Преведено в цифри това означава, че семейство с едно дете ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 2745 лв. Семейство с 2 деца ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 3660 лв. Това ще позволи на родителите с по-висока квалификация, които получават заплати, близки до средната за страната, да получат навременна подкрепа в случай, че са останали без доходи“, обясни пред Dariknews.bg зам.-министър Адриана Стоименова.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Анцузите като част от тренировъчния екип

реклама Тренировъчният екип на състезателите по футбол, баскетбол, волейбол, лека атлетика и други спортове, не може да мине без присъствието на удобен анцуг. Това е универсалната спортна дреха, която дава повече свобода и удобство на трениращия. Разбира се, трябва да се подбере оригинална дреха от добри материали, за да се …

Новини
Актрисата Александра Василева от „Седем часа разлика“ след представление е била нападната и нахапана от куче

реклама Снимка профил ФБ Актрисата от Народния театър „Иван Вазов“ Александра Василева, се оплака в социалните мрежи за инцидент станал с куче преди десетина дни. Инцидентът е станал късно вечерта след първото за годината представление, в което звездата от сериала „Седем часа разлика“ участва. Ето и нейния автентичен разказ за …

Новини
Катето Евро продължава да тъгува за Филип Трифонов

реклама Снимка профил инстаграм Катето Евро още не може да повярва, че Фипо си е отишъл.  Тя се включи в социалните мрежи и трогна последователите си с прочувствен кадър. Актрисата качи стара нейна снимка, на която е в компанията на покойния си колега и близък приятел Филип Трифонов и Любен …