Мая Манолова предлага да има референдум за нова Конституция. А Борисов да подаде оставка веднага

Новини
1
реклама

снимка: Изправи се.БГ

Депутатите на Борисов да предложат референдум за промените в Конституцията, вместо да я пише той. И да подава оставка веднага. Освен депутатите на ГЕРБ, референдум са овластени да предложат президентът и Министерският съвет, а референдумът да се направи заедно с предсрочните избори. Борисов, вместо да използва за параван гражданите, да организира неговите народни представители да предложат референдум с предложените от него промени в Конституцията. Да направят предложение за свикване на референдум още в понеделник. Призовавам президентът да направи същото – да предложи провеждане на референдум с предложените промени в Конституцията. Това може да направи и Министерския съвет. Призовавам тези три овластени по закон органа да предложат референдум за исканите промени в Конституцията.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в свое видео на живо във Фейсбук вчера вечерта. Тя предложи това като алтернатива на изявлението на Борисов, че той ще прави промени в Конституцията.

От изказванията на премиера и на президента видяхме голяма загриженост за постовете и интереси на партии, но не видяхме загриженост за интереса на гражданите. От „Изправи се.БГ“ предлагаме решение, с което гражданите да бъдат овластени те да се произнесат по промените в Конституцията, допълни Манолова.

Тя предлага референдум с всички въпроси, предложени от премиера Борисов, без въпросите, касаещи компетенциите на Велико народно събрание.
Гражданите да кажат „да“ или „не“ на всяка една от предложените промени в Конституцията. Трябва да се попитат гражданите и друго  – дали да могат граждански комитети и граждански организации да предлагат граждански листи за народни представители и да ги регистрират. Така младите хора, които са 37 дни на протеста, ще могат да издигнат свои кандидати, да влязат в парламента, да участват в писането на законите и да изгонят мутрите и мафията, каза Манолова.

Тя подчерта референдумът да се проведе заедно с предсрочни парламентарни избори, защото оставката на премиера е първото искане на гражданите.

Другата задължителна стъпка е въвеждането на машинното гласуване. За да са честни изборите и референдумът, трябва да се проведат с машини. Така че, ЦИК още в понеделник, да пусне процедурата за доставка на машини за предстоящия парламентарен вот и референдум. И трето – Борисов незабавно да подаде оставка. Хората искат незабавни избори и ако Борисов наистина иска да чуе гласа на хората и да се съобрази с волята на народа, да подаде оставка, категорична бе Манолова.

Редно е всяка политическа партия нагледно и на практика да покаже интересува ли се от мнението на народа, иска ли да чуе гласа на хората за промените в Конституцията или ще ги наложи въпреки волята на хората. Всяка партия да заяви „за“ или „против“ провеждането на референдум за предложените промени в Конституцията. Всеки от политическите мъже да заяви подкрепя ли провеждането на референдум. А дотогава в следната последователност – насрочване на референдум, оставка на Борисов и предсрочни избори. Да изгоним мафията от държавата и да не й позволим тя да напише новата българска Конституция, каза още Манолова.

реклама
loading...

Манолова, не се ли се сещате, че ставате петата колона всред протестиращите. Може само човек на Премиера да го поддържа за референдума. Протестърите трябва да Ви изритат от протестите, защото ги предавате. Вече две фигури от БСП са контра на протестите. Едната сте Вие. Другата е Нинова, която поиска Доверие на Правителството в парламента, след като знае, че няма да мине, а ще затвърди позициите на ГЕРБ. Нинова трябва да бъде изхвърлена от председателското място, нещо повече, от БСП-то. То че БСП-то едеградирало е ясно, но с такава председателка няма никога да се съвземе.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Кунчев предлага удължаване на епидемичната обстановка с още 2 месеца

реклама Снимка ФБ Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи удължаване на извънредната обстановка до края на месец ноември. По думите му не се налага въвеждане на нови по-строги мерки. „Това, което очакваме, никак не е оптимистично, по три причини – стартът на училищата, започващата вълна в Южна …

Новини
Проф. Рачев прогнозира температурни летни рекорди в края на септември

реклама Кадър Нова ТВ По всички показатели целият септември е с типично лятно време. И днес в столицата беше много топло. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев. „По отношение на климатологията септември си е есенен месец – слънцето изгрява по-късно, залязва по-рано и само до няколко дни ще …

Новини
1
Асансьор падна в Изчислителния център в Благоевград

реклама Снимка pixabay Ужасяващ инцидент е станал преди малко в Благоевград. Трима души са пострадали при пропадане на асансьор в сградата на Изчислителния център в Благоевград, съобщиха от Областната дирекция на МВР, цитирани от novini.bg. Сигналът е подаден на тел. 112 около 11 часа. В частна болница е транспортирана млада …