Мая Илиева: Обещаните от правителството 1000 лева не стигнаха до всички медицински сестри

Новини
8

Мая Илиева, която създаде синдикат на медицинските сестри, разкри, че днес с нейни колеги са били поканени в парламента, но не са били допуснати.

„Бяхме поканени, но за съжаление не бяхме допуснати да влезем. Г-н Гьоков ни покани, той е председател на комисията за взаимодействие с Неправителствените организации и жалби на граждани. Но се оказа, че въпреки издадения пропуск, не можем да влезем, защото явно в компютъра моето име свети в червено и ми е забранен достъпа. Нищо не ни обясниха, проведоха се няколко телефонни разговора, за да бъдем допуснати, но това не стана. Гьоков слезе и проведохме срещата. Темата беше подписката, която входирахме на 12 май в НС. Както и бъдещите наши жалби, които ще подадем срещу наши работодатели, които оказват натиск върху представители на синдиката на българските медицински специалисти. Защото ние се оказахме трънчето в петичката на много от тях. Явно имат какво да крият, щом отказват да комуникират с нашите представители по месторабота“, обясни тя във „Вечерното шоу на Слави Трифонов“ по „7/8 ТВ“, което беше водено от Иво Сиромахов.

„В началото не го приехме много на сериозно, защото обаждането бе към Бойка Анастасова, която е председател на синдикалната организация на болницата в „Пирогов“. Обади й се непознат по телефона, който се представи за полицейски служител. Поиска да отговори на няколко въпроса, свързани със синдикалната дейност на самата организация – колко човека, са три имена, какви длъжности заемат. Това са все факти и информация, която законът ни дава право да запазим като конфиденциалност. Затова тя поиска официална среща. Тя отиде с нашия адвокат. Там й казаха, че е образувана преписка в прокуратурата по сигнал на проф. Балтов, който е изпълнителен директор на „Пирогов“, и затова се изисква тази информация. Без да ни бъде предоставена преписката, без да ни бъде обяснено като какви ни викат – като обвиняеми, като свидетели, за справка и т.н. Подготвихме едно писмо още тогава до Шесто РПУ, тъй като те се оказаха Икономическа полиция, да бъдем поканени по надлежния ред и да бъде отразен протокола за доброволно появяване. Да ни бъде изпратен. До момента нямаме такъв протокол за извършената среща. На мен също ми се обадиха миналата седмица по телефона със същите въпроси. Също депозирах писмо, но до момента няма отговор“, обясни тя.

„Може би хората, които упражняват този натиск, наистина имат какво да крият. Знаете, че когато има синдикат в болницата, председателят има право на достъп до определени документи на самото здравно заведение, в което работи, включително и на финансовата част, що се касае до преговорите в самото заведение. Може би това е нещо, което притеснява нашите работодатели, тъй като знаете, че до момента само КНСБ и Подкрепа са участници в такива разговори, а пък сега се явяват някакви си там медицински сестри, които си създават сами синдикат и изведнъж влизат в тези преговори и имат достъп до тази информация, която по принцип е конфиденциална. Има непрекъснат натиск върху нашите представители. Сега ще подадем жалба и до „Стоян Киркович“ в Стара Загора, тъй като там е принудена нашата председателка да си смени работното място откакто е станала председател на нашата секция там. Имаме проблеми и в Бургас, където пак сме подали сигнали. Няма да се откажем, няма да се огънем под какъвто и да е натиск, тези хора трябва да знаят, че трябва да спазват законите. Колеги, които искат да се присъединят към синдиката, когато чуят, че сме привиквани, изпитват страх“, разкри Илиева.

Запитана какво направи правителството за медицинските сестри по време на пандемията, тя отговори: „С две думи да кажа – нищо не направи“. Защото ние пак първи огласихме за липсата на предпазни средства. След това знаете, че г-н Борисов обяви най-официално раздаването на едни 1000 лева, които всъщност се оказаха, че не са от бюджета, а са по програма от Европейския съюз. Сега ни карат да подписваме едни декларации, в които удостоверяваме, че сме получили тези пари. На много места обаче колеги не получиха, включително и в спешните центрове. Не знам дали изобщо се контролира това раздаване на тези средства, тъй като имаме сигнали, че на някои места са получили хора, които нямат отношение към обгрижването на такива пациенти, а са примерно част от аптека, от администрации и по-приближени до ръководствата“.

„Ние не бяхме спирали с протестите, просто пандемията и извънредното положение ни накара да оставим само една палатка там, която да бъде като символ. Избрахме умишлено най-одърпаната символично, защото здравеопазването е такова в момента в България. След няколко дни и тя изчезна. Ние ще поставим нова палатка и няма да се откажем от протестите“, завърши тя.

loading...

Подайте жалба до Страсбург,тогава ще има ефект,гарга на гарга око не вади…

Сумата от 1000 лв. се каза не един път, че ще се дава само на лекари, мед.сестри и обслужващ персонал , които са на първа линия. Стоенето в палатка не е първа линия. Вие с какво допринесохте за справяне на заболяване то?

Винаги мързеливите се оплакват и искат пари на готово.
Колко месеца паразитират под формата на платена стачка.С нищо не са допринесли относно пандемията!

Радилка,никой не обясни точно думите,,първа линия“!!!Кои са хората,които работят на тази линия??? Личните лекари и медицинските сестри,които работят при тях на коя линия са?? Защото има заразен персонал от тази ,,линия“,които преглеждат болни пациенти с евентуален,не доказан Ковид(после идва резултатът),а не са получили 1000лв !! Тяхната работа в коя ,,линия“ще я разпределите?

А в Пирогов се краде яко от години.Навсякъде е така пари до сестрите не стигат .Пълна мизерия.Това е мафия-картел На директорите на болници.И колко учудени имаше ,че персонала работи на повече от едно място…Пишат хора които изобщо не са наясно с нашата професия,която за съжаление е на дъното на социалната таблица .Как се обслужват100 пациента от 4-5 мед .сестри?Само ние знаем,тези които това работим.В тила не на предна линия!!!

Това вече е недопустимо. Стига сте мрънкали за пари. Само на вас ли ви трябват?А другите хора дето работят

Вие сте най мързеливите хора. Искате пари за какво?ДА си клатите краката по цял ден. ,и да

Радилка,никой не обясни точно думите,,първа линия“!!!Кои са хората,които работят на тази линия??? Личните лекари и медицинските сестри,които работят при тях на коя линия са?? Защото има заразен персонал от тази ,,линия“,които преглеждат болни пациенти с евентуален,не доказан Ковид(после идва резултатът),а не са получили 1000лв !! Тяхната работа в коя ,,линия“ще я разпределите?

8 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Служител на президентството с положителна проба за Covid-19

През почивните дни служител на президентската институция е дал положителен тест за коронавирус, съобщават от „Дондуков“ 2. Във връзка с това са направени тестове на президента и на непосредствено работилите с него, които са отрицателни. Предприети са мерки за нормалното функциониране на президентската институция, се посочва в съобщение на прессекретариата …

Новини
ЕЦБ призовава Хърватия и България да оправят икономиките си, преди да се присъединят към еврото

България и Хърватия все още трябва да работят за да оправят техните икономики и за подобряване на техните институции, преди да се присъединят към еврото, заяви в понеделник членът на борда на Европейската централна банка Фабио Панета, съобщава Ройтерс, цитирана от Крос. Реформите, предприети от двете държави, няма да оправят …

Новини
Камен Алипиев: Второто момче в „Пирогов“ е моят колега и приятел Димитър Педев, бивш кадър от БНТ

Журналистът Камен Алипиев, с пост във фейсбук разкри, че второто бито от полицията момче-протестър е негов бивш колега от телевизията-майка. Става въпрос за Димитър Педев, за когото родителите му обявиха, че са го издирвали 48 часа, преди да стане ясно, че се намира в болница. loading…