Снимка pixabay
Трябва да се внимава и с храните, за които е общоприето да са супер полезни и са препоръчвани от диетолози, съобщи РИА Новости, цитиран от БГНЕС.
Има риск за възрастните хора и тези, които приемат препарати, разреждащи кръвта, предупреждава д-р Елена Малишева. Някои продукти противодействат на такива лекарства.
Към тях спадат магданозът, спанакът и босилекът. Те съдържат витамин К, който подпомага съсирването на кръвта и помага за заздравяването на раните. Когато в съдовете се образува тромб и не се разтвори, това може да има фатални последици.
Затова с тези храни трябва да се внимава и да не се прекалява с консумацията им.
Магданозът е абсолютен шампион по съдържание на витамин К – в 100 грама се съдържат 20 дневни дози от този витамин.
Кивито, което е богато на витамин Е, намалява способността на тромбоцитите да се слепват. По-голямо количество от този витамин се съдържа и в бадемите. Куркумата също намалява риска от образуването на тромби.
Препоръчва се умерена консумация на която и да е група храни, дали с високо или ниско съдържание на витамини и минерали.