fbpx

Лидерите на страните от ЕС постигнаха съгласие за бюджета на ЕС

Новини
реклама

Изображение гугъл мапс

Лидерите на страните от ЕС постигнаха съгласие за многогодишната финансова рамка и Фонда за възстановяване. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Туитър. Според него възстановяването на икономиките може да започне.

Унгария и Полша наложиха вето на бюджета и Фонда за възстановяване заради новия механизъм за върховенството на закона, който обвързва получаването на евросредствата със спазването на принципите на правовата държава.

Германското председателство и двете страни успяха през последните седмици да договорят компромис, който отвори пътя за приемане на бюджета, пише Стандарт.

Удивително бързо европейските лидери успяха да се обединят около компромиса, който Германия беше постигнала.

Евролидерите се разбраха към заключенията да бъде приета една политическа декларация, която гарантира на Полша и Унгария, че механизмът за върховенството на закона няма да се задейства преди за него да се произнесе Съдът на ЕС. По този начин двете страни си купуват малко време, тъй като механизмът няма да започне да действа от 1 януари, а след като съдът се произнесе, което може да отнеме до година и половина или две.

Останалите държави поискаха гаранции, че съдът ще се произнася по бързата процедура в тези случаи.

реклама

Другата „отстъпка“, която направи Европа за двете държави, е механизмът да се задейства само в случаи, които действително са свързани с евросредства.

Това беше важно постижение. В противен случай ЕК беше готова с резервен вариант, тъй като новият бюджет трябва да влезе в сила от 1 януари догодина заедно с Фонда за възстановяване.

Рекордният седемгодишен бюджет на ЕС е на стойност 1,07 трилиона евро, а Фондът за възстановяване след коронавируса възлиза на 750 млрд. евро.

30% от тези пари ще трябва да отидат и за климатични цели. Това е другата тема от срещата на върха.

Българският премиер Бойко Борисов каза, че България е готова да постигне високите цели, които Брюксел поставя.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Алибегов: Протест ще има! Отваряме на 1-ви февруари с или без позволение

реклама Кадър видео БНТ Ние ще отворим на 1 февруари дневните заведения и протест пред Министерски съвет утре от 12:00 часа ще има Протест на заведенията, които членуват в двете организации Сдружение на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията, все пак ще има утре пред Министерски съвет. Това …

Новини
„Барселона“ има над 1 млрд. евро дългове

реклама Кадър видео Нова ТВ Футболният „Барселона“ е пред финансов колапс. Според медиите в Испания дълговете на каталунците надхвърлят 1 милиард евро, а над 700 милиона от тях трябва да бъдат върнати в краткосрочно бъдеще. До 30 юни тази година каталунците трябва да погасят 266 млн. евро. Сред тях са …

Новини
Контролата Лудогорец – Зенит пропада заради Ковид-19

реклама Снимка ludogorets.com Лудогорец ще играе срещу БАТЕ (Борисов) в последната си контрола на лагера в Белек. По програма двубоят на 4 февруари трябваше да е срещу Зенит, но поради проблеми в руския тим, свързани с COVID-19, се налага промяната. Зенит въобще няма да пристигне в Турция, а ще остане …