fbpx

Личните лекари с искане за 70 лв за пациент под карантина и 5 лв за консултация по телефон

Новини
реклама

Снимка pixabay

С писмо изпратено до здравния министър Костадин Ангелов и редица институции, националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България се обръща с искане за финансово обезпечаване от страна на държавата и подпомагане на дейността на джипитата по време на пандемията. Те настояват за това като лекари, които също са на първа линия и с които пациентите със съмнения за Ковид-19, осъществяват първи контакт.

„Изтича осмият месец от епидемията COVID-19 у нас, която е част от пандемията. Публикуваните официални данни сочат, че до 15 октомври са карантинирани 322 901 човека, от които 12 525 активни в момента; 26 593 са потвърдените случаи до момента, от тях активни към днешна дата са 9175, от които 1380 се лекуват в болнични лечебни заведения. Останалите 7795 се наблюдават и лекуват в домашни условия. Наблюдението на пациентите под карантина, както и лечението в домашни условия се провеждаха и продължават да се провеждат от общопрактикуващите лекари“, пише в писмото.

реклама

Исканията им са за директна връзка между медицинския им софтуер и системата COVID.ID за улеснение на работата им.

Основното искане на личните лекари е да им се заплащат по 70 лв. на пациент, ако е под карантина.

Размерът му няма да зависи от продължителността на карантината. Ако тя е 14 дни, заплащането ще е 5 лв. на ден, ако е 10 – 7 лв.

Личните лекари настояват и да получават и по 5 лв. за всяка консултация по телефона или на живо дали е нужен PCR на пациента, като са категорични, че изписването на тест трябва да става по електронен път.

Ако исканията им се приемат, ще са необходими допълнителни 4.7 млн. лв. на месец разходи на НЗОК. От тях 3.7 млн. лв. ще са за карантинираните пациенти, а 1 млн. лв. за тестове за коронавирус.

 

Цялото писмо на лекарите, можете да прочетете ТУК

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дойче веле: Водещ експерт прогнозира: Вирусът изчезва до идната есен

реклама Снимка pixabay Професор Александър Кекуле сподели своя “работна хипотеза” за това кога пандемията ще приключи: “Ограничаването на заразата ще стане видимо за общество чак между април и юни, след като в началото на годината или най-късно през януари ще започнем да ваксинираме рисковите групи в старческите домове в Германия”, …

Новини
Ева Веселинова обяви щастливо събитие, ще става майка на близнаци

реклама Снимка профил инстаграм Това сподели самата тя с последователите си в профила си в инстаграм. От снимката личи, че щастливото събитие не е далеч. „Най-хубавият подарък тази година – вече понаедрял и оформен. Време е да споделя тази прекрасна новина! Вълнувам се много и съм щастлива, защото в мен …

Новини
Галерия: Борисов готви чистка в редиците на ГЕРБ, Караянчева и Пламен Нунев на мушката

реклама Снимка профил ФБ Радикалните промени в партията се налагали заради непоносимостта на хората към някои от популярните муцуни в партията. Част от набелязаните присъстват в последните няколко парламента и събират повече негативи, отколкото позитиви. Сред тях били и хора, считани за едни от най-приближените до премиера, пише в новия …