Кузман Илиев: Най-добрият вариант е оставка, всеки ден на власт ГЕРБ ерозира

Новини
реклама

кадър: Нова телевизия, архив

„От чисто политическа гледна точка най-добрият вариант на ГЕРБ в момента е да се съгласи да подаде оставка. Чисто електорално с всеки ден на власт ГЕРБ ерозира и кърви. Този процес ще се засилва, защото икономическата криза ще се задълбочава.“ Това каза пред програма „Хоризонт“ на БНР  Кузман Илиев, бивш журналист и икономически анализатор, водещ на отпадналото от програмата на Нова телевизия публицистично предаване „Плюс-минус“. Оставката обаче по думите му може да се окаже празен ход, пълен с неизвестности.

Няма актуална политическа и парламентарна криза, защото е налице легитимно и работещо мнозинство. Има протести, но очевидно на хора, които не са гласували за мнозинството, при ново раздаване на картите ГЕРБ отново биха спечелили, прогнозира Илиев.

Втърдяването спрямо протеста сега идва от чисто политическата игра на коалиционните партньори в лицето на „Обединени патриоти“, чиято твърда позиция е продиктувана от съмненията, че „при едно ново раздаване на картите те няма да влязат в законодателната власт – съвсем сериозен аргумент от тяхна гледна точка“, отбеляза анализаторът.

Протестът за момента е успял да постигне неща, които в друга ситуация нормален политически дебат не би успял, смята Кузман Илиев, който определя оставките до момента като „много знакови“.

„При евентуална победа на ГЕРБ на следващите избори надали морален победител ще е някой друг, освен премиерът Борисов, защото ще излезе, че той не е този диктатор, за когото го представят“, изтъкна Илиев.

Относно искането на БСП за актуализация на бюджета Кузман Илиев припомни, че съвсем скоро БСП излязоха от парламента и не искаха да влизат изобщо, а сега изведнъж и рязко се връщат към основната функция на парламентаризма.

Актуализацията е нужна, но тя не е спешна, може да се случи и септември, категоричен е Кузман Илиев.

Някои от политическите играчи блъфират и си правят политически пиар с искането за оставка тук и сега, защото не са готови за предсрочни избори, коментира Кузман Илиев. Нито новите проекти на г-н Цветанов, на г-жа Манолова и другите са готови за подобно нещо. БСП има сериозни финансови проблеми…“

По въпроса за агресията към журналистите, демонстрирана по време на протестите, Кузман Илиев отбеляза, че медийното пространство в България е изключително наситено от корпоративни интереси, а „медиите са маша в политическите и бизнес интереси на определени хора и това е очевидно“.

Цялото интервю чуйте тук.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
ДПС: До два месеца ще има избори

реклама снимка: „Вихрогон“, архив Движението за права и свободи (ДПС) очаква много скоро в България да има избори. “Провеждането на парламентарни избори е въпрос на месец-два”, прогнозира в интервю за БНТ депутатът от партията Халил Летифов. “Изборите чукат на вратата и вече сме в период на предизборна кампания, въпрос е …

Новини
Бойко Борисов връща брифингите на Мутафчийски, но само веднъж в седмицата.

реклама кадър Фейсбук/Бойко Борисов България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа, страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система, предаде „Дневник“. На национално ниво е осигурен и необходимият ресурс …

Новини
Горският стражар Муртаза, който намери детето от Якоруда, ще получи 500 лева награда

реклама кадри: bTV, МВР Горският стражар, намерил изчезналото момченце от Якоруда, ще бъде награден от Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/, съобщиха оттам. Муртаза Клечов намери вчера следобед издирвания цяло денонощие двегодишен Мехмед в гората край село Бунцево. Той ще получи парична награда от 500 лева, уточни БНТ. Той ще бъде награден …