Кутев: Гешев действа като в уестърн – влиза в селото, избива лошите, а добрите му благодарят

Новини
реклама

Кадър БТВ

Не се отказваме от искането оставката на главния прокурор. Това каза в интервю за предаването на bTV „Тази сутрин“ депутатът от БСП Антон Кутев. Изслушването на Гешев вероятно ще е през септември, защото той ще трябва да подготви и доклад, обяви депутатът. Социалистите поискаха вчера изслушване в парламента на главния прокурор и събраха 70 подписа за него.

„Аз вярвам в доброто в хората, включително и в Иван Гешев. И аз смятам и искам да вярвам, че той е човек, който прави всичко това, защото смята, че няма друг начин за борба с престъпността. Опитва се, малко хулигански, малко в спагети-уестърн – влиза с пистолетите в селото, избива лошата половина и добрата вече му е благодарна. Само че аз не вярвам, че това може да стане така. Т.е. аз засега все още вярвам, че той има добри намерения. Той наистина иска да се справи с престъпността, но това не може да става през нарушаване на правилата“, заяви Кутев.

Той обясни, че визира демонстративното влизане на прокурори в канцелариите на сградата на държавния глава в София, което стана повод за избухване на протестите.

„Няма нищо лошо да проверяваш администрацията на президента. Особено ако имаш съмнение за търговия с влияние, какъвто член в Наказателния кодекс между другото няма. Но не може да влезеш с един куп въоръжени хора в президентството. Там си прати двама човека, затвори кабинетите, провери ги, какъв е проблемът? Защо ще влезеш с един куп въоръжени хора, за да покажеш, че ти си над тях, че президентът е никой, че той е престъпник, каква е целта на това нещо? Тук не говорим за това да се въвежда ред, а за границите, на които редът трябва да бъде въвеждан“, добави народният представител от БСП.

Според него обаче презумцията за невинност не е нарушена от главния прокурор, а от Народното събрание с приемане на законите за КПКОНПИ: „Там тежестта за доказване пада върху обвиняемия, а не върху обвинителя, а не обратното, както е в целия нормален свят. Това е проблем за демокрацията“.

Той даде пример с Пламен Бобоков: „Изнесена в медиите кореспонденция, гаранция от 1 млн. лв., която значително беше намалена. Не може да изливаш помия по едни човек, преди съдът да се произнесе“.

Кутев уточни, че от БСП вече веднъж са искали само изслушване на главния прокурор, но председателят на парламента Цвета Караянчева се е направила, че не ги чува. Затова поискали това да стане по друг член, който предвижда и изготвяне на доклад.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Голямо отличие за Мутафчийски, стана Доктор хонорис кауза на Военноморското училище във Варна

реклама снимка: сп. „Контрафорс“ Началникът на Военномедицинската академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски бе удостоен с поредно научно звание – „Доктор хонорис кауза“ на Висшето военноморско училище, предаде topnovini.bg. Удостояването му е по решение на Академичния съвет на Морската академия за приноса му в развитието на образованието и медицината у нас, …

Новини
Бабикян от Отровното трио: И да направим партия, и да не направим, все ще ни ругаят

реклама кадър: YouTube/ Darik Plus Правили сме различни неща досега, за да изразим нашето недоволство от действията на правителството, обяви в ефира на „Дарик“ един от членовете на „Отровното трио“ Арман Бабикян и разказва как са се сдобили с прозвището „Отровното трио“ – много преди тазгодишните протести. Той обяви, че юли са решили …

Новини
КЗП: Не сушете маските в микровълновата и не ги правете от памперс

реклама Снимка: Pexels Съвети за изискванията към маските и методите за тяхното изпитване и ползване, представи Комисията за защита на потребителите на своя сайт. Те са изготвени на базата на стандартизационния документ за предпазни покрития за лице за  обща употреба за населението Споразумение CWA 17553:2020 „Маски за лице за населението. Ръководство за минимални …