fbpx

Кунчев: Може би сме достигнали платото на заболеваемост

Новини
реклама

Кадър видео БТВ

„Пандемията продължава да засяга континента в изключително висока степен, като вече всички държави, с изключение на Финландия са в червената зона”, отчете държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Всички области в България също са в червената зона, като средната заболеваемост през последните 2 седмици в страната е 518 случая на 100 хил. души.

Държавният здравен инспектор добави, че освен тенденцията на увеличаване на броя на излекуваните, има и известно задържане на дела на положителните тестове на седмична база, което може да говори за достигането на плато в разпространението на заразата.

„Виждате, че се наблюдава трайна тенденция за повишаване на излекуваните на дневна база в страната”, това заяви и здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Ние успяваме да справим сравнително добре с овладяването на епидемията от коронавируса”, поясни Ангелов.

По отношение на 14-дневната заболеваемост България се намира на 16 място в Европа, а по отношение на смъртността е на 7 място с коефициент 9,86. Измерими със смъртността в нашата страна държави са Испания и Франция, пише Вести.

реклама

„Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболеваемостта и ефективен контрол”, поясни Костадин Ангелов и добави, че по общини съответните щабове имат възможност да надграждат тези мерки, ако локалната заболеваемост представлява опасност за здравната система.

„Имаме изключително добра координация с всички общински и областни щабове”, подчерта здравният министър.

Той посочи, че предстоят дни със занижаване на температурите, мъгли и заледявания, като при такива условия коридорът за посещение на магазините от възрастните хора над 65 години ще бъде преместен следобед. Ако се получат струпвания в разрешените часове, коридорът ще бъде удължен.

 

 

При 600 и повече новозаболели на 100 хил. души за 14 дни ще бъде приет различен подход и ще започнат да се изграждат болници само за лечение на ковид-19, поясни Ангелов.

Кунчев подчерта, че в България мерките срещу пандемията са едни от най-меките в Европа.

 

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Търси се спешно плазма във Варна за баща на две малки деца. Вече изгуби брат си и майка си

реклама „Моля – помогнете на адв. Пламен Велчев да опази втория си син! Не може да съществува толкова мъка ! Познавам и двамата му синове – единият, Герман – на 30 г загуби битката с вируса. Майка му Роси – също! Търси се рековалесцентна плазма от преболедували Ковид-19, за Сава …

Новини
Фон дер Лайен: Първата Covid ваксинация в Европа е възможна до края на годината

реклама Снимка профил туитър Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и че ЕС вече е осигурил около два милиарда дози ваксини срещу коронавирус и че първите граждани от блока ще могат да бъдат ваксинирани преди края на декември. По-рано през деня обаче „Файненшъл таймс“ цитира свои …

Новини
С Ковид почина директорът на начално училище в Омуртаг

реклама Снимка pixabay Още един преподавател и директор на училище мина в статистиката на жертвите на коронавируса. Директорът на Второ начално училище “Васил Левски” в Омуртаг Татяна Петрова е починала от COVID – 19 Днес ще бъде погребението на 60-годишната жена, потвърди началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Елка …