КТ „Подкрепа“ иска да падне данъка върху минималната работна заплата

Новини
реклама

Когато започна да се говори за социално-икономически мерки за подпомагане на засегнатите от кризата след пандемията от COVID-19, ние – всички социални партньори, бяхме силно притеснени, защото често се случва такива средства да се разходват по не най-добрия начин. Но бяхме поканени да дадем мнение и на двете срещи успяхме да убедим министър-председателя и неговия екип, че с тези пари трябва да се свършат някои неща, които ще свършат работа на момента и ще работят и за в бъдеще. Това каза в Сутрешния блок на БНТ президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Синдикалистът даде и пример с „увеличението на средствата за заплати с няколко системи, в които от години чувствително изостават“.

„Работещите в Агенцията за социално подпомагане получават по-малки заплати от помощите, които раздават. По същия начин изостава заплащането в Агенцията по заетостта, особено с хората, които работят на първа линия, където заетостта е 40% от необходимата. Изостава и Главна инспекция по труда, има проблеми в домовете за възрастни хора, в домовете за болни хора, в Агенцията за хора с увреждания“, обясни Манолов и добави, че това са само част от критичните точки, страдащи от хронично недофинансиране.

От много време виси и проблемът се недостатъчното заплащане на медицинските специалисти, в частност – на медицинските сестри, продължи той.

„Това не е само в болниците. Имаме много тежък проблем в детското и училищно здравеопазване. Разбрахме се да се увеличи разходният, което да позволи по-високото заплащане“, поясни президентът на КТ „Подкрепа“.

Димитър Манолов, обаче, направи уговорката, че докато не види разписани в нормативен акт декларираните от правителството нови социално-икономически мерки, ще продължи да има резерви.

„Хубавото беше това, че се допитаха до нас – синдикати и работодатели“, отбеляза синдикалистът.

На въпрос за данъчната политика той беше категоричен, че е необходима промяна.

„Като един истински либертарианец, аз искам да бъде премахнат един данък – данъкът върху минималната работна заплата“, каза с ръка на сърцето на президентът на КТ „Подкрепа“.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Червен код за бури и вятър в Гърция, няма да окаже влияние върху времето в България

реклама Снимка pixabay В Западна Гърция е обявено извънредно положение заради приближаването на мощния средиземноморски циклон Янос. Червен код за силен вятър, гръмотевични бури и обилни валежи. Циклонът приближава към южната част на Гърция. Формирало се е дори око, което е типично по-скоро за тропичните циклони. Най-засегнати ще бъдат западните …

Новини
Парламентът гласува вдигане на обезщетението за безработица на 12 лева

реклама Снимка Вихрогон Парламентът прие окончателно предложението за 12 лв. минимален размер на паричното обезщетение за безработица. Предложението е заложено в актуализацията на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 г., която ще бъде разгледана на първо четене, пише www.dunavmost.com. Досега паричното обезщетение бе 9.00 лв. Предвидено е …

Новини
4
Галъп: Близо 60% от българите искат оставка на правителството и бързи избори

реклама Снимка ФБ В кризата двете основни партии търпят ерозия и са с изравнени сили, а публиката се е преориентирала или към негласуване (29,4% от всички имащи право на глас), или към декларативния отговор „не подкрепям никого“ (общо 6,8%) или към нови опции като Слави Трифонов (8,3% от имащите право …