fbpx

Кристалина Георгиева: МВФ мобилизира 1 трлн. долара за борба с коронавируса

външна реклама

Международният валутен фонд е готов да мобилизира капацитет от 1 трлн. долара под формата на заеми за борба с икономическо въздействие на пандемията от коронавирус, заяви в понеделник управляващият директор на институцията Кристалина Георгиева.

В съобщение в блога си, публикувано на уебсайта на МВФ, Георгиева заяви, че глобалният кредитор е получил молби от около 20 допълнителни държави за финансиране програми и те ще бъдат разгледани през следващите дни. Тя не пожела да посочи конкретни имена на държави, пише econ.bg.

„С разпространението на коронавируса необходимостта от координиран и синхронизиран глобален фискален стимул се засилва с всеки час“, посочи Георгиева.

външна реклама

Шефът на МВФ предположи, че може да са необходими координирани фискални действия от мащаба на тези по време на финансовата криза през 2008 – 2009 г. Тя сподели, че само през 2009 г. страните от Г-20 са разгърнали стимули за около 2% от техния БВП или около 900 млрд долара по днешни пари, „така че сега има много повече работа за вършене“.

Тя също така призова за „координирани и синхронизирани фискални стимули“ от централните банки по света, като добави, че такива действия са необходими, за да се „предотвратят дълготрайните икономически щети“.

Кристалина Георгиева посочи, че правителствата трябва да продължат да отдават приоритет на разходите за здравеопазване и да оказват подкрепа на най-засегнатите хора и предприятия с различни политики като платени отпуски по болест и целеви данъчни облекчения.

На фронта на паричната политика тя каза, че централните банки „трябва да продължат да подкрепят търсенето и да засилят доверието чрез облекчаване на финансовите условия и осигуряване на притока на кредити към реалната икономика“, позовавайки се на спешните действия на Федералния резерв на САЩ от неделя и на други централни банки, които го последваха.

Тя аплодира откриването на суапови линии между основните централни банки, като добави, че такива суапови линии може да се наложи да бъдат разширени в бъдеще към развиващите се пазари.

„Във времена на криза, като в момента, валутните интервенции и мерките за управление на притока на капитали могат полезно да допълнят лихвения процент и други действия по отношение на паричната политика“, каза Георгиева.

Георгиева заяви, че банките трябва да бъдат насърчавани да използват своите капиталови и ликвидни буфери и да предоговарят условията за заемите на намиращите се под стерс кредитополучатели.

Георгиева призова напредналите икономики да „облекчат финансовите условия“, за да се осигури „поток от кредити“ за реалната икономика.

Шефът на МВФ предложи надзорните органи на финансовата система „да се стремят да запазят баланса на финансова стабилност“, като поддържат стабилността на банковата система и в същото време поддържат икономическата активност.

По-рано този месец МВФ обяви, че ще предостави около 50 милиарда долара на нововъзникващите и развиващите се икономики чрез различни програми за спешно финансиране.

Всички фискални, парични и регулаторни действия биха били „най-ефективни, когато се извършват съвместно“, посочи г-жа Георгиева и добави, че изследванията на МВФ показват, че увеличаването на разходите има мултиплициращ ефект, когато страните действат заедно.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...

Международният валутен фонд е готов да мобилизира капацитет от 1 трлн. долара под формата на заеми за борба с икономическо въздействие на пандемията от коронавирус, заяви в понеделник управляващият директор на институцията Кристалина Георгиева.

ЗАЩО ЗАЕМИ???

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов ожали Гешев: В парламента ще го мачкат!

външна реклама Кадър видео ФБ В поредно включване от Фейсбук Борисов, обяви, че не одобрява гласуваната вчера от парламента промяна в правилника за дейността на депутатите, според която главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) ще бъдат изслушвани от правната комисия поне веднъж …

Новини
Здравен работник: На антидепресанти съм, никога не съм виждал толкова смърт

външна реклама Снимка pixabay Това са разказите на двама медицински работници от Ковид отделения в Германия. Високата смъртност и безпомощност на медиците се отразява зле на психическото им състояние.   Ето и изповедта на двама германски медици пред Дойче Веле: външна реклама Здравни работници по цял свят работят до изнемога …

Новини
В близките дни президентът ще обяви кога ще връчи мандат на ИТН

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Обещахме да не бавим мандата. Затова следваме конституционната процедура, за да връчим обратно дадения от вас мандат“, посочи кандидатът за премиер на ГЕРБ при връщането на мандата при президента Румен Радев. „Коалиция ГЕРБ-СДС направи честно, открито и прозрачно усилие да проведе разговор с политическите …