fbpx

Кредитният консултант: Наблюдава се феномен – ръст на новоизтеглените кредити

Новини
реклама

Снимка вихрогон.бг

Част от бизнесите няма да преживеят пандемията. Ще има фалирали фирми, затворени ресторанти, което ще доведе до ръст на лошите кредити, но очаквам да е малък. Това прогнозира в сутрешния блок на бТВ кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Не очаквахме такава втора вълна на разпространение на COVID-19. Част от бизнесите са изцяло затворени, което означава, че не могат да генерират приходи, а хората, заети с тях, не получават заплати. Тези 24 лева на ден, няма да стигнат за обслужването на кредитите им“, казва експертът.

Тошев цитира данни, според които разсрочените кредити при първата ковид вълна са над 9 млрд. лева – 7 млрд. лева – на бизнеса и 2 милиарда на гражданите.

Всички, които излязоха в неплатен отпуск или останаха без работа, подадоха молба и използваха максималният срок за разсрочване на задълженията, бизнесът – също. Сега, когато тези хора са останали пак без доходи, вероятно ще удължат с три месеца кредитната ваканция“, заяви кредитният консултант.

реклама

Тошев посочи, че прогнозите на повечето икономисти са, че още от средата на следващата година ще започне бързо възстановяване и край на пандемията.

Наблюдава се феномен – ръст на новоизтеглените кредити. С 12 процента повече са ипотечните кредити и с 5% потребителските, каза той.

Според него това се дължи на факта, че в някои сектори на икономиката пандемията не само, че не носи щети, а отчитат ръст. Като такива Тошев посочи енергетиката, информационните технологии и фармацевтичния бизнес.

„Хората, които изпаднат в затруднено положение, в никакъв случай да не търсят нови кредити, за да покриват старите, а да потърсят финансиращата ги институция и вариант да се справят с това задължение“, съветва той.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Забраняват 8 вида пластмаса от 1 юли

реклама Кадър видео Нова ТВ В студиото на предаването „Социална мрежа“ по NOVA NEWS гостуват Елеонора Йосифова Сдружение „За Земята“ и Вера Маркова от първия магазин с нулев отпадък. Те говорят за това как да заменим пластмасата за ежедневна употреба. „Не е достатъчно само потребителите да намалят количеството пластмаса, но …

Новини
ЦИК: Гласуваме с ръкавици

реклама Снимка pixabay „Дата 4 април дава още една седмица на ЦИК, за да вземе съответните решения за подготовка на изборите“. Тя уточни, че голямото им притеснение е за гласуването на българите в чужбина, тъй като датата съвпада с Великден за католическия свят и припомни, че затова Общественият съвет към …

Новини
Министър Ангелов: След ваксината получих тахикардия заради камерите

реклама Кадър видео Нова ТВ „Нямам завишено кръвно. Аз съм човек, който в такава ситуация… знаете – емоцията е много силна, а и когато има толкова камери срещу мен винаги се получава тахикардия и оттам се получава артетриалното наблюдаване. Д-р Валериева пак ми измери кръвното и то е 110/70“заяви здравният …