Красимир Вълчев: Ниски резултати при завършилите 7-и клас

реклама

36,33 от 100 точки е средната оценка по математика, 51,06 по български. Само трима са с пълно отличие по 2-та предмета през 2019 г. бе един

Тревожна неграмотност показват резултатите от националното външно оценяване след 7-и клас, става ясно от анализ на образователното министерство. 51,06 от 100 възможни точки е средният резултат от изпита по български език и литература, 36,33 точки е по математика. Спрямо 2019 г. резултатът по математика е по-висок с близо 3 точки, а по български език – по-нисък с 2. Изпитите бяха проведени в средата на юни след онлайн обучение във втория срок, пише 24 часа.

56 822-ма ученици са се явили на изпита по български, а 56 767 – на този по математика.

“Тревожно ниските резултати по математика остават. Голям процент ученици трупат трудности, затова увеличаваме часовете по математика, ще се изграждат модерни STEM центрове”, коментира министър Красимир Вълчев.

Оказало се, че седмокласниците не могат дори да преобразуват дроби, което се учи в 5-и клас. Проблеми имали и с координатните системи.

Учениците изграждат текст, но невинаги фактологически вярно и подробно, бил изводът пък от преразказа по български език върху “Задача с много неизвестни” на Братя Мормареви. Все още имало ученици, които не са овладели основни книжовноезикови норми.

При другите задачи учениците показали, че по-уверено извличат информация от текст. Много обаче се затрудняват при разпознаване на частите на речта и изречението.

Само трима от завършилите 7-и клас са успели да изкарат по 100 т. и по български, и по математика. Миналата година пълният отличник е бил един.

Отличниците са от Бургас (ОУ “Коджакафалията”), Варна (ОУ “Захари Стоянов”) и Плевен (СУ “Иван Вазов”).

С най-високи оценки и по двата изпита е варненската математическа гимназия.

Като цяло математическите гимназии са с най-добри резултати, но защото при тях учениците са подбрани още след 5-и клас, коментира класирането на училищата образователният министър Красимир Вълчев.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Горският спасител на 2-годишния Мехмед: „Аллах ме прати да го спася“

реклама Кадър БТВ В сряда от дома си в Якоруда изчезна 2-годишният Мехмед. Близките му твърдят, че последно бил в каруцата в двора. Лелята пуска призив за издирването му След 24 часа роднините чуват дълго чаканата вест. Момченцето е открито в село Бунцево от горския Муртаза Клечов. По пътя разстоянието …

Новини
„24 часа“: 2-годишното дете е сгазено пред очите на дядо си и баба си

реклама Снимка pixabay Пред баба си и дядо си е било сгазено детето на 2 г. и 8 месеца, което загина при катастрофа в столичния кв. „Надежда“ днес, пише „24 часа„. Инцидентът е станал, докато водач е карал на задна скорост, допълва изданието. Мъжът е опитвал да излезе от паркинга …

Новини
Карбовски към Караянчева: Вие сте самозабравил се човек с диагноза

реклама снимка: Мартин Карбовски, фейсбук Мартин Карбовски се обърна към председателя на парламента Цвета Караянчева с писмо по повод думите й, че хората, които протестират срещу Бойко Борисов, после се качват на метрото, направено от него и се прибират вкъщи. Ето какво заяви журналистът: Госпожо Председател – чух, че ако …