fbpx

Край с отсрочването на сметките за ток, връщат срок на 10 дни

Новини
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

След като правителството отмени извънредното положение и вече сме в извънредна обстановка, ЕРП-тата са съкратили сроковете за плащане, така те отново са 10-дневни.

Връщат старите срокове за покриване на задълженията, въпреки удължената епидемична обстановка. Заради извънредното положение и кризата потребителите имаха 20, а не 10 дни, за да платят сметката си към енергото, без да им се начислява лихва, т.е. до края на месеца или началото на следващия.

външна реклама

По данни на ЧЕЗ от март до юни 2020 г. около 60% от клиентите са се възползвали от отсрочката и са погасили задълженията си в рамките на 20 дни от издаване на фактурата.

 

Сред наредилите се, за да плати задължението си за ток е и тази възрастна жена. Казва, че си прави сметката, но не просрочва фактурите, за да не плаща повече.

„Страшно е, особено за пенсионерите, аз си правя сметките, 340 лв. взимах пения, сега ми е 371 , сметката за ток по 50-60 лева върви, парното е 120 лв. за тръбите, аз не горя парно, защото не мога да си позволя, стоя на студено“, казва жената.

След като извънредното положение бе заменено от извънредна епидемична обстановка енергодружествата върнаха старите срокове за фактурите – с до 10 дни закъснение преди лихва.

В отговор до bTV от енергото в Западна България пък казаха, че са удължили срока 2 пъти в полза на абонатите за още няколко месеца – до края на септември 2020 г.. За всеки ден просрочие следва лихва, напомнят потребителски организации.

А ако сметката не се плати и след още 10 дни следва:

„Невъзможност за плащане и спиране на тока – ерп-тата стъпват на закона и са абсолютно прави“, заяви Емил Георгиев, председател на Федерация на потребителите.

След десетки жалби на абонати, омбудсманът е сезирал и трите енергодружества и предлага заради пандемията и предстоящия локдаун да се върне 20-дневният срок за плащане без лихви.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
„Изправи се! Мутри вън!“ иска комисия за полицейското насилие на протестите лятото

външна реклама Кадър идео БНТ „Изправи се! Мутри вън!“ от тази сряда започват събиране на подписи за създаване на парламентарна комисия „за разследване на полицейско насилие“ по време на летните протести през 2020 г., съобщи адвокат Николай Хаджигенов на пресконференция на формацията в кулоарите на парламента, пише Евроком. По време …

Новини
Откриха мъртъв 37-годишен мъж в дома му в Бургас

външна реклама Чуха се ужасяващи писъци, после разбрахме, че жената е намерила сина си мъртъв, разказват съседите. 37-годишен мъж е открит мъртъв в дома си в жк „Славейков“. Трупът на младия бургазлия е намерен от майка му късно снощи, научи Флагман.бг. „Чуха се ужасяващи писъци, после разбрахме, че жената е …

Новини
Почивните дни по Великден и през Май

външна реклама Пиксабей По повод Великден почиваме 4 дни (от петък до понеделник) от 30 април до 3 май включително. Празникът бележи края на Великденските пости, които започват от понеделника след Сирни Заговезни. Ето и кога са другите почивни дни през 2021 година. външна реклама Тъй като съботата преди Великден …