fbpx

Корнелия Нинова: Купонът наистина свърши, но и времето за общи приказки изтича

Новини
1
външна реклама

Време е за разумни, хладнокръвни решения и конкретни действия. Днес свикахме извънредно заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група на „БСП за България”. Обсъдихме актуалната информация и оценяваме сериозността на кризата.

Ние сме отговорна партия и както подкрепихме решението за извънредно положение, така ще подкрепим и всички разумни мерки, които предлага кризисният щаб.

Мястото, където те трябва да бъдат обсъждани и приемани, е Народното събрание. Нашата парламентарна група е на разположение там за обсъждане на всички мерки и за взимане на необходимите решения.

външна реклама

Най-важното за нас, на първо място, е здравето на хората. Добре е, че се намериха средства за подпомагане финансово на лекарите, медицинските сестри и медицинския персонал в болниците. В момента те са най-важни, но разбираме, че има недостиг на медицински кадри. Затова очакваме в спешен порядък правителството да намери начин за включване на частните болници в целия процес. Те заявиха своята готовност, но се оказва, че още никой не ги е потърсил за това. При липсата на кадри, ресурси, потенциал, е недопустимо частните болници да стоят настрана от процеса. Нашето очакване към правителството е да намери начина това да стане, цитира frognews.bg.

След здравния въпрос и здравето на хората, за нас са най-важни социалните измерения на кризата. Затова има нужда от спешни, краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки. Предлагаме и ще внесем в Народното събрание проект за решение за налагане на мораториум за срока на извънредното положение за битови плащания – ток, парно, телефон, вода и бързи кредити. Ще внесем предложение за спиране на сроковете по наказателни, административни и граждански дела, в това число и изпълнителните дела на частните съдебни изпълнители. Защото докато текат сроковете по тези дела, а хората не могат да се явяват и да си защитават правата, рискуват да изгубят такива права и да се вземат решения без те да бъдат част от процеса.

Средносрочни и дългосрочни мерки, икономически и социални. Те изискват много сериозен анализ какво може да поеме бюджетът, за да да гарантираме стабилността на държавата. Ние сме отговорни хора и не искаме да провалим финансовата и икономическа стабилност. Премиерът да внесе в Народното събрание информация за размера на фискалния резерв към момента и каква част от него може да се ползва. Състоянието на Държавния резерв – какви стоки има в Държавния резерв, какви количества, какви видове и колко от тях и в какви срокове могат да бъдат освобождавани, ако се наложи такава необходимост на пазара.

Очакваме от него, след разговорите с европейските лидери за солидарност и помощ в този тежък момент за цяла Европа, да каже какви са възможностите за финансиране от Европейски фондове на конкретни икономически и социални мерки в България. Виждаме ги в няколко посоки – мерки за помощ на бизнеса, помощ при обслужване на ипотечни и други кредити, помощ за семейства, чиито деца не са на училище и чиито родители трябва да останат да ги гледат, помощи за работещи, останали без работа и така нататък. Не е вярно това, което каза премиерът, че никоя държава още не е приела мерки – има такива конкретни. Разбирайки сложността и отговорността на ситуацията, ние искаме един по-сериозен анализ.

В Народното събрание ще инициираме викане в секторните комисии на министрите, от които очакваме да ни информират какви последици в техния сектор ще има от тази криза. Внасяме предложение срещу спекулантите за борба със спекулата, което включва ново определение в Наказателния кодекс що е спекула и завишаване за наказанията срещу спекулантите, защото сега са ниски и са в размер на 100 лв.

Накрая – прав е г-н Мутафчийски – купонът свърши. Но и времето за общи приказки вече изтича. Време е за разумни, обмислени, хладнокръвни решения и конкретни действия. Както чухте, ние предлагаме и сме готови да обсъждаме предложения на други партии, работодателски организации, синдикати, граждански сдружения. На разположение сме за всичко разумно, с което заедно можем да помогнем за овладяване на кризата в първия момент, а след това и за преодоляване на последиците от нея.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...

КАКТО ВИНАГИ ВАШАТА ПАРТИЯ ПОИЗЧАКА НЯКОЛКО ДНИ ДА СЕ ОГЛЕДА И ДА СЕ ОСЛУША.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ако властите позволят, ще пуснат 10 000 зрители на мача за Купата на България

външна реклама илюстрация Pixabay От ПФЛ обмислят да пуснат поне 10 000 зрители на Националния стадион за финала за Купата на България на 19 май между ЦСКА и Арда. За целта обаче е необходимо държавните власти в лицето на здравното министерство да позволят завръщането на публика на трибуните, съобщи Gong.bg. …

Новини
Томислав Дончев: Може да не ми е дошло времето да съм премиер. Или да е минало

външна реклама кадър bTV Проектокабинетът на ГЕРБ е готов, ще е ясен след няколко дни. Съставът на този кабинет ще бъде знак, че партията е в състояние да се обновява и да има нови лица, което е важно, заяви Томислав Дончев, заместващ премиера в оставка по bTV.  Може да не …

Новини
Д-р Симидчиев: Два пъти по-бавно върви ваксинацията на България в сравнение с другите страни

външна реклама кадър БНТ Броят на диагностицираните с COVID-19 е по-голям, проблемът не е решен. Два пъти по-бавно върви ваксинацията на България в сравнение с другите страни. Ваксините са единственият начин, по който устойчиво можем да решим проблема. Необходима е устойчива ваксинация на най-рисковите групи. Това заяви председателят на здравната …