Колония амиши се засели във Великотърновско село

Новини
9
реклама

Амишите трудно се вписват в местните порядки и няма как да останат незабелязани, тъй като ходят облечени с дълги дрехи, които покриват цялото тяло, а жените носят специфични забрадки. За мъжете са характерни дълги бради и отрицание на всякакви вредни навици като тютюнопушене, употреба на алкохол, прелюбодейство и т. н.
Въздържат се от използването на модерни технологии, дори на автомобили и електричество. Външният вид на заселниците буди любопитството на местните и поради факта, че в много американски филми присъства образът на сектантите и е представено тяхното виждане за живота, пише в. Борба.
АМИШИТЕ ВЪЗПРИЕМАТ КАТО ДЕЛО НА ДЯВОЛА ВСЯКО ЕДНО ПОСТИЖЕНИЕ НА СЪВРЕМИЕТО, чрез което ежедневието на човечеството става все по-добро и улеснено.
Те не ползват интернет и компютърни технологии, а залагат на екологичен начин на живот, земеделие и пестене на природните богатства. Характерно за тях е убеждението, че традиционната медицина не е полезна, и затова не ходят на лекар.
Именно такава случка шокирала кмета на Ветринци Кольо Минков. Преди година един от мъжете амиши дошъл рано сутринта в кметството с молба за издаване на акт за раждане, тъй като съпругата му станала майка през нощта, а бебето се появило в домашни условия. Наложило се Минков да посети къщата на семейството и се уверил с очите си, че пеленачето се е родило благополучно, въпреки липсата на адекватни условия и медицинска помощ. Наложило се да търси съдействие от Община Велико Търново, тъй като до момента не се бил сблъсквал с подобен казус.
Вероятно обаче ще трябва да повтори още доста пъти процедурата, тъй като в културата на амишите е заложено да стават родители на много деца. При тях абортите са забранени и обикновено се радват на 4-5 наследници. Всички заедно обработват земя и се хранят с произведеното. Според проучване жените от тази общност са майки на три пъти повече малчугани, в сравнение с останалите американки.

реклама
loading...

Не мисля, че амишите ще дорнесат за развитието на България. Те са секта и ще се опитват да налагат собствените си виждания на другите. Да не говорим, че са многоженци и ако родителите на едно 12-годишно момиче решат да го омъжат за някой старец, то няма право да откаже! Питам само ЗАЩО ИМ СЕ РАЗРЕШИ ДА СЕ ЗАСЕЛВАТ ТУК И КОЙ Е РАЗРЕШИЛ!? Проявявам търпимост към различните вярвания, но сектите не обичам, а това си е чиста секта, макар някои техни принципи като екологията и опазването на земята да приветствам! Скоро жив българин няма да остане под „животворните лъчи“ на нашия „вожд и учител“ ББ!

Амишите са миролюбиви, трудолюбиви, честни и държат на морала. При тях няма многоженство, имат само една жена и много деца, тъй като отричат абортите. Абортът е убийство според шестата заповед в Библията. Те не налагат собствените си виждания на никого, но пазят разбиранията си за вярата и ги изпълняват. В семейството мъжът има доминираща роля, патриархално но действа. Децата се възпитават от малки на труд, дисциплина и постоянство. Грижат се за земята и я пазят чиста. Всичко, което произвеждат и продават, е с високо качество, чисто и биологично. Да, друго нещо, те са много чисти и спретнати. При тях няма пиянство и наркотици, въздържани и спокойни.
Те са като нашите прадеди от по-миналите векове. Нека ги уважаваме и научим добри морални ценности от тях, които днес липсват.

Симпатизирам на амишите. Имам впечатления от тях и виждам, че животът, който водят, е прекрасен, незамърсен от порядките на този свят. Изключително морални с изключително възпитание на децата си. Те са прекрасни християни.
Фактът, че живеят в нашата страна, не означава, че ще налагат своите виждания на другите. Те ще допринесат само добро със своя пример.
Не се настройвайте, Светла, срещу тях.

Щом раждат и отглеждат много деца,значи скоро ще се размножат доста,също като ромите,българиге ще бъдем претопени,това е горчивата истина. А в какви къщи са настанени и чия собственост?

Симпатизирам на амишите. Те не трябва да бъдат третирани от нас като секта. Имам впечатления от живота им. Те са прекрасни, трудолюбиви, възпитаващи децата си на труд от малки.
Шапка им свалям.

мисля че няма никакви амиши в българия.поредните глупости във фейса.

9 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
15
Георги Първанов: Не съм запомнил позитивно изявление на президента Радев. Сега е лесно да критикуваш Борисов

реклама Кадри: Нова телевизия, bTV „Няма как държавата да продължи да бъде в този хаос, в тази война. Ако в парламента тази непримиримост ще се разреши, то между институциите не бива да остава без възможност за диалог, защото катастрофата е предстояща“, каза президентът (2002-2012 година) Георги Първанов по Нова телевизия. …

Новини
Бойко Борисов:  Те сеят омраза, ние – работни места. Искат да ни запомнят с лошо, но ние ще останем с доброто

реклама снимка: Фейсбук/Бойко Борисов Брифингите на Щаба няма да са като преди – само веднъж седмица министър Ангелов ще обобщава заразените и новините за ваксини и лекарства, разкри министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в завод инсталации за линейки и „Форд“ в с. Люляково, област Бургас. Зам.-министърът на регионалното развитие …

Новини
Президентът Радев: Борисов превръща 7 милиона българи в заложници на своята параноя

реклама кадър bTV Делириумът на министър-председателя буди все по-голяма тревога“. Това каза президентът Румен Радев по повод снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, предаде bTV. „Господин Борисов превръща 7 милиона българи в заложници на своята параноя. А знаете, че гузната съвест ражда параноята“, уточни държавният глава. Припомняме, че през …