fbpx

КНСБ: Със 100 лв се е увеличила издръжката на семейство

Новини
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

Със 100 лева нарастват необходимите средства за едно тричленно домакинство спрямо декември 2020 г.

1985 лева са необходимите средства за издръжка на едно тричленно домакинство. Това показва наблюдението на КНСБ и ИССИ на потребителските цени и издръжката нужна за третото тримесечие на 2021 г.

външна реклама

 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че нетната заплата за издръжка към септември месец за един работещ възрастен, живеещ сам, е вече 1 103 лева. Спрямо декември миналата година има увеличение за заплатата за издръжка на един човек, тогава е била 1 047 лева. Така за една година издръжката на живот за един самостоятелен човек се е увеличила с 56 лева.
Парите не стигат при сегашния вариант на минимална работна заплата, отчитат от КНСБ. За това КНСБ предлага минималната работна заплата от 2022 г. да стане 764 лева, пише Нюз.

Основните фактори за ускорено нарастване на потребителските цени са: 55% скок на цените на петрола, на природния газ с около пет пъти, цената на електроенергията за бизнеса – 4 пъти, ръст на цените на производителността в промишлеността с 20% през месец септември на годишна база.

Ако се направи сравнение с предходните изследвания според КНСБ основният двигател за нарастване на издръжката на живот е групата на хранителните стоки. По-забележимо нарастване от началото на годината се наблюдава при групите на: „Хляб и зърнени храни“ с 4.2%, „Мляко и млечни продукти“ с 4.6%, „Животински и растителни масла“ с 16.3%, „Зеленчуци“ с 15.4%.
Повишението на хранителните стоки се отразява и в нарастването на цените на услугите в заведения за обществено хранене, които достигат ръст до 9.4%. По-силно е изразено и нарастването в заведения за бързо хранене със 7.6% и кафенета/сладкарници с 14.8%.

В България 1, 660 млн. души живеят под прага на бедност и са с ограничено потребление. Усещането при тях е за по-висока инфлация, отколкото показва общият индекс на потребителските цени.

Увеличението в нехранителните стоки в последното тримесечие бележи силно ускорение, като отчита ръст от 5.3% от началото на годината. Възходящият тренд е резултат от нарастването от 1 юли на цените на електроенергията с 4.4% и на топлоенергията с 16.1%. На групата „Електроенергия, газообразни и други горива“ цените нарастват с 11.3%, цените на природния газ за битовите потребители е с ръст от 67.7%, дървата за огрев се покачват с 12.5%, горивата и смазочните материали за ЛТС с 27.2%. Забележимо увеличение се наблюдава и при групите „Образование и свободно време“ с 4.4%, фризьорски услуги със 7.1%, услуги свързани със спорт, свободно време и култура с 5.5%.

Очакванията на КНСБ през следващите месеци е да има продължаващо нарастване на цените, макар и с низходящ тренд, като следствие предприетите мерки за компенсиране на бизнеса от увеличението на цените на тока. Изхождайки от настоящите данни и отчитайки предстоящото нарастване на цените, КНСБ счита, че ръстът на заплата за издръжка в края на годината ще достигне и дори надхвърли 6%.

Заради увеличението на цените на тока от началото на 2022 г. и заради липсата на мерки за ограничаване не енергийната бедност около 2 300 000 българи ще трябва да ограничават разходите си за отопление поради недостиг на средства.

КНСБ иска от правителството да коригира бюджета, за да може да се гарантират всички социални плащания и да се мисли как необлагаемият минимум да бъде въведен в данъчната система от началото на 2022 г. Синдикалната организация искат обезщетенията за безработица, майчинство и пенсиите да бъдат увеличени.

Българският народ има нужда от хляб, а не от смарт часовници, заявиха от синдикалната организация по повод обявената томбола от здравните власти за стимулиране на ваксинация срещу коронавируса.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Мария Игнатова смени Нойзи с друг мъж

външна реклама Кадър Мария Игнатова, Инстаграм Мария Игнатова безспорно е една от най-харесваните, но и най-обсъжданите дами в родния шоубизнес. Връзката й с Рачков бе тема номер 1 в светските издания и клюкарските сайтове външна реклама Сега обаче тя не слиза от светлината под прожекторите. Голяма изненада събуди факта, че …

Новини
Кирил Петков: До дни България може да има ново правителство

външна реклама Тази вечер финалният документ за коалиционното споразумение ще бъде изпратен към партийните централи. Те ще имат няколко дни да го одобрят. „Имаме доста кандидати, които ще предложим”, добави той До дни България може да има ново правителство, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков. Това ще бъде възможно, …

Новини
Лили Иванова: „Заливана“ съм от обич и омраза

външна реклама Кадър видео БНТ „Мисля, че това бе най-дългото ми отсъствие от сцената. Никак не ми бе приятно. Светът е много различен. Не съм отчаяна. Но ние трябва да сме готови да посрещнем всяко предизвикателство“, това заяви голямата Лили Иванова в първото й телевизионно интервю след 3-годишно отсъствие от …

driving theory test uk