КНСБ изчисли: 2504 лв. издръжката на четиричленно домакинство

Новини
реклама

626 лв. е издръжката за живот на лице от домакинство през второто тримесечие на годината, изчисли КНСБ. Така към края на юни тя е 2504 лева за семейство от двама работещи и две деца. Отчита се лек спад с около 3 лв. на човек спрямо декември или общо с около 13 лв., предаде dnes.bg.

Основната причина е намалението на цената на газа, обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров. По тази причина при нехранителните стоки има намаление на цените средно от 2.8%.

При хранителните стоки обаче издръжката продължава да нараства – с 5.9% за едногодишен период и това е най-високият ръст в последните 7 години. Причините са нарастване на цените на хляба и зърнените храни с 3.6% на годишна база, на месо с 11%, захар с 6.8% и др.

Животът на бедните домакинства повече поскъпва и те повече обедняват, тъй като това е голямо перо в техния бюджет, посочиха от синдиката.

Около 2 млн. българи продължават да живеят под прага на бедност, от които 1.2 млн. са пенсионери. Само над 1/3 от домакинствата са над издръжката на живота, според данните на КНСБ.

Този пакет е вторият текущ пакет, не е последният. Така Димитров коментира социално-икономическите мерки, които правителството обяви.

Според него още в ранната есен септември месец ще трябва да се решат редица нужди, които остават, когато стане ясно и в какъв обем е целевият пакет за възстановявне, предвиден от Европа.

Като цяло от синдиката подкрепиха обявените социални мерки, особено подкрепата за пенсионерите, която ще бъде по 50 лв. за 3 месеца.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс: Управляващите се подготвят за служебна победа

реклама Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс. Това обяви държавният глава в обръщение към народа предаде репортер на Novini.bg. Всички промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в изборите. Отстъпва се от ясни законови предложения и се създават предпоставки за честността на изборите …

Новини
1
Борисов: Ще се пенсионирам от политиката като видят магистрала „Хемус“

реклама Кадър видео в. Сега Бойко Борисов не подава оставка, но не работи и като премиер, а като шофьор на джипка, пратен да надзирава строителството. Откъсна се от реалността и остана във времената, в които като бащица обикаля, дава благословия и събира овации. Превърна се в застаряваща певица, която разчита …

Новини
Стоичков пуска своя марка суджук

реклама Лого 8hristo.com Единственият българин носител на „Златна топка“ представи своята марка по впечатляващ начин. Логото на Камата съвсем естествено включва емблематичния за него №8 под който мина кариерата му в ЦСКА, „Барселона“ и националния отбор. Затова за гостите не бе изненада да видят на презентацията специално изработени суджуци под …