fbpx

КНСБ: Десетки сигнали има за уволнения след пост в социалните мрежи

Новини
външна реклама

Кадър видео Bulgaria ON AIR

Все по-чести са случаите на уволнения на служители заради постове в социалните мрежи или „неподходяща“ профилна снимка. Това показват данни на КНСБ от последните месеци.

Десетки са сигналите, постъпили в КНСБ през последните месеци за уволнения след коментари в социалните мрежи, предаде Bulgaria ON AIR.

външна реклама

„Не са малко сигналите, които сме получавали заради това, че някой си е публикувал заплатата в социална мрежа с негативен коментар или други, които поставят политиката на дадена фирма или институция, като това веднага се вижда от колегите и достига до работодателя… Но няма как човек заради личното си поведение да търпи наказания за професионалната си дейност, тоест Кодексът на труда никъде не урежда някакво наказание за това“, обясни експертът в сферата на трудовото право Тодор Капитанов.

Като причина за уволненията работодателите посочват, че публикуването на подобно съдържание от страна на техните служители в социалните мрежи е неприемливо.

„Тук е интересно да се види дали в самата заповед за уволнението това е основанието, защото не вярвам някой да напише в една заповед, че профилната снимка във Facebook е причина за едно наказание. Тук правим бележката, че всички имаме свобода на словото, всички имаме право да изразяваме нашите възгледи в личното пространство, но когато въпросите са с нашите трудови взаимоотношения, трябва да се разгледа конкретният случай“, заяви Снежина Саръиванова от Българска стопанска камара.

Невена Лазарова работи като сервитьор в заведение. Смята, че работодателите не трябва да преценяват кандидата според снимките му в социалните мрежи, а според професионалните му качества.

„Не трябва това да е основен критерий за това дали да наемат човека на работа, тъй като все пак всеки има право на личен живот. И това, че във Facebook човекът е качил, примерно снимка от бар, дискотека или нещо такова не означава, че не е професионалист в това, което върши“, категорична е Невена.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Пуснаха палав чат между Венета Райкова и Галин

външна реклама Снимки социални мрежи „Чакаме. И заедно ще четем моята книга “Вендета”, коментира Райкова под пост на певеца, представящ новия му проект. На тази близост се натъкна репортер на show.blitz.bg.. външна реклама Изглежда бившата водеща на „Горещо“ си е паднала по певеца, който напоследък залива социалните мрежи с голи …

Новини
Милица Гладнишка: Чувствах се самотна, спях с този и онзи

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Малко се знае в общественото пространство за личния живот на чаровната Милица Гладнишка. Астрисата открехна завесата и сподели пред Мон Дьо и „Неделята на NOVA“ разтърсваща история за смъртта на майка си. Актрисата разкри, че майка ѝ е била много болна и е починала …

Новини
Близо 1 660 000 българи са бедни

външна реклама Снимка pixabay Ключов приоритет е и интеграцията на пазара на труда на неактивни и безработни, в това число продължително безработните. Бедните българи са 23,8 процента от населението или близо 1 660 000 души, а целта е до 2022-ра година делът им да намалее на 22,5 на сто. външна …