fbpx

Клуб „Просперитет“: Безконтролното раздаване на бонуси в държавната администрация продължава

Новини
реклама

Снимка вихрогон.бг

Клуб „Просперитет“ излезе с отворено писмо до Агенцията за държавна финансова инспекция, министъра на финансите и министър-председателя.

Ето и пълният текст на писмото:

През годините стана практика в редица висши държавни органи, учредени със специален закон, в края на бюджетната година реализираните „икономии“ по бюджета да се раздават на висши чиновници под формата на 13 и 14 заплата и/или финансови бонуси. Правните основания за това са изключително спорни.

Особено смущаващ е случаят от миналата година с Централната избирателна комисия, за която стана публично известно, че освен 13 и 14-та, членовете ѝ са си раздали и 15 и 16 заплата! И то при изрично разписан в чл. 52 от Изборния кодекс месечен размер на възнагражденията им, без възможност членовете на ЦИК с тяхно собствено решение и/или приети от същите тях вътрешни правила за работата на комисията, да си разпределят допълнителни възнаграждения.

Нещо повече – публично известно стана, и че ежемесечните наеми за жилищата на няколко от членовете на ЦИК, както и разходите им за таксиметров транспорт, също се поемат от бюджета на комисията, т.е. от българските данъкоплатци?!

Тази година очевидно отново няма да е изключение. С Протоколно решение 258/24.11.2020, в т. 5 – „Разни“, комисията е гласувала отново допълнителни възнаграждения на членовете си! Не по-малко скандално е разписаното в Протоколно решение 257/17.11.2020 (стр.50) купуване на 19 броя нови мобилни телефона на обща стойност 26 416 лв., или по около 1400 лв. бройката!

реклама

Придобиването на подобен висок клас мобилни апарати от висшите държавни чиновници напомня позабравения скандал „Верту“ с депутати от 41-то НС, когато част от народните избраници бяха заснети със скрита камера в работно време на „ВИП“-събитие. Присъствието им на това събитие имаше единствената цел да се сдобият безплатно със скъпата вещ.

Подобни практики за безконтролно харчене в края на бюджетната година, без връзка с реалните резултати от извършената работа, не са чужди и на много от останалите висши държавни органи, учредени със специален закон – КЗК, КРС, КЕВР, КФН, и т.н.

Намираме тези практики за абсолютно неприемливи, особено във времена на пандемия и дефицити!

Предвид гореизложеното, на основание чл. 2 във вр. с чл. 4, т. 1 от Закона за държавната финансова инспекция, ви сезираме с настояване да извършите предварителна проверка относно намерението за подобни разходи на публични средства в гореизброените и останалите бюджетни организации, подлежащи на контрол пред вас. Настояваме и да дадете задължителни указания с оглед тяхната евентуална незаконосъобразност.

При установяване на подобни практики, съответното държавно ведомство да бъде проверено и 3 години назад, като при установяване на нерегламентирано харчене на средства в полза на висши чиновници, те бъдат задължени да ги възстановят!

Клуб „Просперитет“:

Калин Манолов – журналист
Мартин Димитров – макроикономист
Христослав Ангелов – микроикономист
инж. Бойко Бочев – бизнесмен
Николай Кюркчиев – икономист
Петър Славов – адвокат
Йордан Стоянов – IT специалист

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Германски учени твърдят, че са намерили слабото място на вируса

реклама Кадър видео Нова ТВ Германски учени твърдят, че са намерили слабото място на COVID-19. С помощта на компютърен модел те са установили как могат да пресекат пътя на вируса към човешките клетки. За целта, според тях, е необходимо определен ензим в организма да бъде деактивиран.   Ставаме ли свидетели …

Новини
Ивелин Попов не отхвърли възможността да играе за националния отбор

реклама Снимка профил инстаграм Чухме се с Ясен Петров. Аз се възстановявам от контузия. Нека да минат подготовките и да започна да играя и ще видим. Имахме доста конструктивен разговор с новия селекционер Бившият капитан на националния отбор Ивелин Попов не отхвърли възможността да се завърне в представителния ни тим. …

Новини
Георги Гергов за Ковид-19: Толкова се пазих, и пак

реклама Кадър Канал 3 Пловдивският бизнесмен Георги Гергов е в болница в Пловдив, за момента без усложнения. Той изобщо не е имал симптоми, но решил превантивно да си направи PCR тест, който обаче се оказал положителен. Понеже страда от диабет, Гергов бил настоятелно посъветван от лекарите да постъпи в здравно …