fbpx

Климатични промени застрашават земята

Новини

Снимка pixabay

Все по-често ставаме свидетели на гнева на природата. Неотдавна експерти по климата от ООН публикуваха доклад, включващ дълъг списък с опустошителни последствия, пише Синоптик. С този доклад изследователите от ООН целят да покажат, че климатичните промени не са фалшива новина, а факт, който представлява сериозен проблем и ще доведе до необратими последствия. Ето кои са те:

Морето се затопля

външна реклама

Според изследването океаните са погълнали близо 25% от парниковите газове, дължащи се на човешката дейност, както и над 90% от топлината, свързана с климатичните промени. Това води до затопляне на моретата, увеличаване на тяхната киселинност и намаляване на солеността им.

Екстремните феномени Ел Ниньо, които допринасят за горски пожари, бури и епидемии, вероятно ще зачестят, ако не се намалят емисиите въглероден диоксид. Хранителните запаси в плитките тропически води могат да намалеят с 40%.

Това има и последствия върху риболова, тъй като морските видове са се преместили на стотици километри през последните 70 години, търсейки по-хладни местообитания.

Нивото на морето се покачва

Прогнозира се, че океанското ниво ще се повиши с около 43 см до 2100 г., при положение че глобалната температура се покачи с 2 градуса Целзий, и с 84 см, ако температурата се увеличи с 3-4 градуса. А именно това е затоплянето, към което водят настоящите тенденции. Щетите от наводненията могат да се увеличат от 100 до 1000 пъти за същия период.

До 2100 г. между 20 и 90% от районите с влажен климат вероятно ще бъдат загубени в резултат на предвиденото покачване на морското ниво.

Морето загива

За 60 години концентрацията на кислород в морето е намаляла с 2% и вероятно ще спадне с още 3-4 процента, ако не се намалят въглеродните емисии. Затоплянето на водата и замърсяването на крайбрежието са отговорни за увеличаването на „мъртвите зони“, където ниското ниво на кислорода пречи на морския живот.

Статистиката показва, че кораловите рифове отговарят за изхранването на половин милиард души. Но дори затоплянето на планетата да се повиши само с 1,5 градуса Целзий, това ще доведе до унищожаването на 90% от рифовете, а при покачване на температурата с 2 градуса е възможно изобщо да не оцелеят.

Ледът се топи

Всяка година ледената покривка в Антарктида и Гренландия ежегодно губи средно 430 милиарда тона лед от 2006 г. , превръщайки се в основна причина за покачване на океанското ниво. Топят се и ледниците, които снабдяват със сладка вода над 2 милиарда души. До 2100 г. е възможно ледниците на малка надморска височина в Алпите, Кавказ и Скандинавия е възможно да загубят 80% от обема си.

Прогнозите показват, че и планините ще загубят значителна част от снежната си покривка, а това вероятно ще има важни последствия за земеделието, туризма и енергоснабдяването.

И вечната замръзналост се топи

Между 33 и 99% от вечната замръзналост (заледената през цялата година почва, в която има близо 800 000 тона живак), може да се стопи до 2100 г., ако климатичното затопляне продължи със същите темпове.

 

Често хората, които отричат измененията на климата, не се интересуват от бъдещето на планетата, защото 2100 г. изглежда твърде напред във времето и те няма да бъдат засегнати. Специалистите припомнят, че не бива да мислим единствено за себе си и трябва да си дадем сметка какво ще завещаем на бъдещите поколения и на своите деца.

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БГ звезди
Възползваха се безплатно от труда на Лили Иванова

снимки: Инстаграм/Лили Иванова, кадър: bTV Едно от ненадминатите качества на примата на българската поп музика Лили Иванова е, че не спира да обича и да уважава публиката си. Любовта между феновете и певицата е толкова взаимна, че може да извини дори това, че някои зрители гледат нейното първокласно шоу гратис. …

БГ звезди
Андрей се завърна от ваканцията с кола чудо

Кадри видео инстаграм профил За продуцентите на селскостопанското риалити „Фермата“ ваканцията приключи. Започва подготовка за старта на новия сезон, който е обявен на 3 септември. Андрей показа завръщането на семейството си, като изуми феновете си колко куфари свали от колата и се поинтересуваха от марката на автомобила побрал всичко това. …

БГ звезди
България забрави за Виктор, дамите полудяха по Евгени

Снимка профил инстаграм Новият избраник за главната роля в романтичното риалити сезон 2 „Ергенът“ Евгени Генчев отсега вълнува дамите по форумите в социалните мрежи. В момента върви кастинг за момичета, които ще се борят за сърцето му, но и тези, които са само зрители имат мнение за младия и талантлив …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!