Снимка pixabay
Ползите от консумацията на кисело зеле са известни отдавна. Това е една от любимите зимнини на българина и то заема широко място на трапезата през зимните месеци.
Благотворното му влияние върху стомашно-чревния тракт е известно отдавна, пише Zdrave.to
Киселото зеле подобрява работата на стомашно-чревния тракт, нормализира храносмилането.
А витамин В6 отлично се справя с разграждането на белтъчините, поради което киселото зеле е изключително подходящо за месни блюда.
Понижава нивото на холестерола в организма и подобрява работата на сърдечно съдовата система.
Съдържа витамин U, който прекрасно помага за справяне със зимната депресия, възстановява нервната система и повишава устойчивостта на стрес.
Богато е на витамини А, В, С, К, U, а също така на калий, цинк, желязо и ред други макро и микро елементи, то е отлично профилактично средство срещу много простудни заболявания.
В 100 грама от този нискокалоричен продукт се съдържат само 19 калории. Ето защо всички, които са решили да отслабват, смело може да го включват в диетата си. А тартроновата киселини, която се съдържа в него, се бори с последващото образуване на мастни отлагания.
Има голямо количество целулоза и крайно малко въглехидрати като фруктоза и захароза. Затова за диабетиците е показано да употребяват кисело зеле.
Използва се и в козметиката като маска за лице, която помага при акне. То също така помага и за избавяне от пигментни петна. А благодарение на витамина РР ноктите и косата укрепват значително.
Притежава очистителни свойства, то обогатява клетките с хранителни вещества и ги регенерира. Всичко това води до подмладяване на организма.
Противопоказания
Хора с киселини и гастрит трябва да съкратят количеството на кисело зеле в дневното си меню. То е противопоказано и при язва на стомаха, болести на бъбреците, черния дроб и панкреаса.
Странични ефекти
Подуване, отоци и дори възможни леки болки в стомаха най-вече заради солта, която съдържа.