fbpx

Кирил Петков уволни двама надзорници на ББР

Новини
външна реклама

Кадър видео новини.бг

От целия надзорен съвет на поканата за разговор се отзова единствено председателят на надзорния съвет Стамен Янев, стана ясно от прескоференция на ръководителя на икономическото министерство. Също днес Петков обяви, че е внесена промяна в устава на ББР и тя вече ще може да отпуска кредити в максимален размер 5 млн. лева.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков уволни членовете на надзорния съвет на Българската банка за развитие Митко Симеонов и Велина Бурска с формален повод – отказа им да се явят на среща с него, пише Инвестор.

външна реклама

Смяната не е неочаквана, след като надзорният съвет на държавната банка отказа да предостави подробна информация за раздадените от банката кредити. Тази информация трябва да бъде одобрена от БНБ, но Петков уточни, че докато не бъде извършена, надзорният съвет няма да работи.

В средата на месеца Кирил Петков обяви, че от капитала в размер на 1,4 млрд. лв. на държавната банка близо 1 млрд. лева са налети в осем компании, от които четири може би са свързани индиректно с Делян Пеевски.

Министърът поясни, че за утре е поканил за разговор управителите на тези фирми. За момента потвърждение има само от Български морски флот.

Митко Симеонов и Велина Бурска не се явиха на публичното изслушване, което Петков организира в икономическото ведомство и което се излъчи на живо в интернет.

Министърът съобщи, че те са отговорни за одобряването на „необяснимо големите“ кредити на стойност между 140 млн. лева и 60 млн. лева, въпреки че банката по устав има основна мисия и задължение да подкрепя малкия и среден бизнес.

„От общо 1,9 млрд. лв. кредити на Българска банка за развитие към частни фирми (извън търговските банки), 1,8 млрд. лева – тоест 95% от всички – са към едва 20 клиента“, посочи министърът.

Петков предложи вместо Митко Симеонов и Велина Бурска в надзорния съвет на ББР да влезе Васил Щомов от консултантската компания Макинзи, както и Валентин Михов – който има образование от INSEAD и е работил в различни финансови институции в Австрия, Украйна.

След уволнението на Симеонов и Бурска икономическият министър ще търси съдебна отговорност за техните действия.

„Докато БНБ одобри предложените кандидатури, Българската банка за развитие реално няма да има опериращ надзор“, каза още икономическият министър.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
1
„Барометър“: ГЕРБ ще бие на изборите

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Барометър“, който тотално не позна миналите избори, излезе с ново проучване, което отново дава категорична победа на ГЕРБ. На фона на динамично променяща се обстановка нагласите за гласуване търпят леки промени, но прогнозите отново са за шест-седем партии в следващия парламент и несигурност в …

Новини
Експерт: Единствената ни завършена магистрала „Тракия“ е най-смъртоносна в света

външна реклама Снимка pixabay „Магистрала „Тракия“, единствената завършена магистрала в България, има повече жертви, отколкото жертвите на всички останали магистрали. Няма в целия свят магистрала, в която в рамките на 3 години да загинат 100 човека“, сподели инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в студиото на „България сутрин“ …

Новини
Откриха черната кутия на разбилия се МиГ-29

външна реклама Снимка Bulgarian-Air-Force В какво състояние е записващото устройство и може ли да даде информация за това какво точно се е случило ще стане ясно по-късно през деня, когато се очаква служебният военен министър Георги Панайотов да даде брифинг. Това научи NOVA от източници в министерството на отбраната. външна …