fbpx

Кардиолог: След белия дроб, Ковид-19 засяга най-често сърцето

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Рискът е по-висок при хора със съпътстващи сърдечни и белодробни заболявания, захарен диабет, наднормено тегло, напреднала възраст и др., но усложнения се наблюдават и при пациенти, които не са боледували преди инфекцията.

Инфекцията COVID-19 има неблагоприятни ефекти върху сърдечно-съдовата система, което се оказва сериозен проблем, казва кардиологът от МБАЛ „Медлайн“ д-р Ангел Пенев. При висок процент от хоспитализираните пациенти с коронавирус се диагностицират сърдечно-съдови усложнения, които са причина за около 40% от всички смъртни случаи, цитира медицински проучвания специалистът, цитиран от dcnews.bg.

външна реклама

 

Вирусът може да увреди както мускулните, така и клетките на проводната система на сърцето, в резултат на което се появява сърдечна недостатъчност както и ритъмни нарушения. Пациентите се оплакват от умора, сърцебиене и/или прескачания на сърцето, гръдна болка, повишен вариабилитет на стойностите на артериалното кръвно налягане, които могат да се изявят по всяко време на денонощието. По-редки са острият коронарен синдром, тежкият миокардит или белодробният тромбоемболизъм.

Като последица от COVID-19 се наблюдава често обостряне на налична застойна сърдечна недостатъчност или друго хронично заболяване, което се дължи на факта, че освен сърцето и белия дроб болестта засяга и други органи, казва д-р Пенев.
Степента на увреждане зависи от заразяващата доза на вируса, имунния отговор на пациента и наличието на съпътстващи заболявания. При усложнения от инфекцията е много важно терапията да не се отлага и пациентът да потърси помощ при специалист, за да се вземат мерки за диагностициране и на кардиологичния проблем. След преглед специалистът назначава изследвания, а след това при необходимост и адекватно лечение. При някои пациенти се налага по- продължително проследяване, лечение или рехабилитация, отбеляза кардиологът. Негативните ефекти върху организма не се ограничават само в периода на острото боледуване, но и след инфекцията -възможно е до продължават повече от 12 седмици. Това може да се наблюдава както при тежко болни така и при пациенти с по-леки симптоми.

Лекарят препоръчва след преболедуване от COVID-19 пациентите да бъдат активно наблюдавани и при проблем да търсят квалифицирана медицинска помощ.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Партията на Трифонов засега отлага въвеждането на мажоритарен вот

външна реклама Кадър видео ФБ „Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, отговори Йорданов на репликите от страна на ГЕРБ, защо е пропуснал да ги спомене. Така стартира втората по големина сила в новото Народно събрание – „Има такъм народ“ (ИТН) на …

Новини
Ива Митева към журналистите: Ще имате пълен достъп до всички части в сградата

външна реклама Кадър видео ФБ Заради противоепидемичните мерки от началото на извънредното положение през миналата година парламентарните репортери нямаха възможност да провеждат индивидуални интервюта с депутати в кулоарите на парламента, а премествайки се в сградата на бившия Партиен дом, представителите на медиите бяха разположени в зала на приземния етаж, без …

Новини
Мика е велика! Изсипаха се суперлативи в социалната мрежа

външна реклама Кадър видео ФБ „Неуморимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница“. Така започна най-възрастната депутатка – 79-годишната Мика Зайкова от „Има такъв народ“, която зае председателското място преди да бъде избрана Ива …