fbpx

Кардиолог: След белия дроб, Ковид-19 засяга най-често сърцето

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Рискът е по-висок при хора със съпътстващи сърдечни и белодробни заболявания, захарен диабет, наднормено тегло, напреднала възраст и др., но усложнения се наблюдават и при пациенти, които не са боледували преди инфекцията.

Инфекцията COVID-19 има неблагоприятни ефекти върху сърдечно-съдовата система, което се оказва сериозен проблем, казва кардиологът от МБАЛ „Медлайн“ д-р Ангел Пенев. При висок процент от хоспитализираните пациенти с коронавирус се диагностицират сърдечно-съдови усложнения, които са причина за около 40% от всички смъртни случаи, цитира медицински проучвания специалистът, цитиран от dcnews.bg.

външна реклама

 

Вирусът може да увреди както мускулните, така и клетките на проводната система на сърцето, в резултат на което се появява сърдечна недостатъчност както и ритъмни нарушения. Пациентите се оплакват от умора, сърцебиене и/или прескачания на сърцето, гръдна болка, повишен вариабилитет на стойностите на артериалното кръвно налягане, които могат да се изявят по всяко време на денонощието. По-редки са острият коронарен синдром, тежкият миокардит или белодробният тромбоемболизъм.

Като последица от COVID-19 се наблюдава често обостряне на налична застойна сърдечна недостатъчност или друго хронично заболяване, което се дължи на факта, че освен сърцето и белия дроб болестта засяга и други органи, казва д-р Пенев.
Степента на увреждане зависи от заразяващата доза на вируса, имунния отговор на пациента и наличието на съпътстващи заболявания. При усложнения от инфекцията е много важно терапията да не се отлага и пациентът да потърси помощ при специалист, за да се вземат мерки за диагностициране и на кардиологичния проблем. След преглед специалистът назначава изследвания, а след това при необходимост и адекватно лечение. При някои пациенти се налага по- продължително проследяване, лечение или рехабилитация, отбеляза кардиологът. Негативните ефекти върху организма не се ограничават само в периода на острото боледуване, но и след инфекцията -възможно е до продължават повече от 12 седмици. Това може да се наблюдава както при тежко болни така и при пациенти с по-леки симптоми.

Лекарят препоръчва след преболедуване от COVID-19 пациентите да бъдат активно наблюдавани и при проблем да търсят квалифицирана медицинска помощ.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Намериха мъртво 7-годишно дете край Силистра

външна реклама снимка „Вихрогон“ Тялото на мъртво момиченце е намерено в силистренското село Нова Черна, съобщиха от МВР. Полицията изяснява обстоятелствата и причините за смъртта на 7-годишното момиче, която е настъпила вчера около 17:30 часа в дома му в селото. Според предварителните данни от извършения на адреса оглед фаталната злополука е …

Незабавни статии
Ива Митева към Мая Манолова: Ще ви донеса фиша от заплатата си

външна реклама кадър БНТ, Народно събрание Ожесточен спор проведоха лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова и председателят на Народното събрание Ива Митева в пленарната зала по темата за депутатските заплати. Предложението на Манолова беше за намаляване на възнаграждението до 1570 лева. Това стана причина Митева директно да я обвини в …

Новини
Олимпийско злато за Ивет Горанова! Каратиската донесе прървата ни олимпийска титла от 2008-а насам

външна реклама кадър БНТ След 13-годишно чакане България отново има олимпийски шампион. Току-що Ивет Горанова спечели златния медал на турнира по карате в дисциплината „кумите“. Тя е само на 21 години и бе най-младата участничка в категория до 55 килограма. На финала младата плевенчанка победи украинката Анджелика Терлюга с 5:1. …