fbpx

Кардиолог: Лекарствата за намаляване на холестерола помагат срещу Ковид 19

Новини
реклама

Кадър видео БНТ

Според кардиолога, всички инфекции действат по сходен начин върху сърдечно-съдовата система. Това е температурното състояние, т. нар. фебрилитет. Там се активизира тахикардията – ускорена сърдечна честота, хората, които са с исхемична болест или със сърдечна недостатъчност, ускорената сърдечна честота дестабилизира организма, обостря болестта, обясни той.
Изключително интересен резултат излезе като голяма публикация, че част от лекарствата срещу холестерола, които изписваме на болни с атеросклеротични заболявания, действат протективно при коронавируса, защото коронавирусната инфекция е еднотелна болест. Това заяви началникът на клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница проф. д-р Борислав Георгиев в „Денят започва“ по БНТ.

Коронавирусът със своите дейности действа върху повърхността на кръвоносния съд, върху тази част, която тапицира съда, каза специалистът.

Той уточни, че са излезли множество публикации, че тези лекарства увреждат организма, а хората трябва да разберат, че всъщност са полезни.

„Оказа се, че хората, приемащи лекарствата за намаляване на холестерола – статини, са по предпазени. Борим се с хората да се убедят, че лекарствата, които изписваме срещу холестерола, са полезни“, каза още той.

Според кардиолога, всички инфекции действат по сходен начин върху сърдечносъдовата система. Това е температурното състояние, т. нар. фебрилитет. Там се активизира тахикардията – ускорена сърдечна честота. При хората, които са с исхемична болест или със сърдечна недостатъчност, ускорената сърдечна честота дестабилизира организма, обостря болестта, обясни той.

Професорът разясни, че при коронавируса се уврежда съсирването.

„Когато се появиха първите публикации, лично аз много се изплаших, защото при скенера се появява една находка, която ние виждаме при някои много редки сърдечносъдови заболявания. И това показва, че има микротромбози. Затова в лечебните заведения се въвежда антикоагулацията, разреждането на кръвта“, коментира проф. Георгиев.

реклама

Професорът изрази мнение, че не всеки, който има антитела, може да дари кръвна плазма, защото е важно и количеството антитела в организма.

Според него септември-октомври е най-добрият период за противогрипната ваксина, когато все още е топло и няма други вируси.

По думите му противогрипната ваксина е най-добрата профилактика на грипа, наложила се през последните няколко десетилетия. От гледна точка на сърдечносъдовата система тя е по-добра, отколкото например, профилактиката за остър инфаркт, от някои от конвенционалните състояния – спиране на тютюнопушенето, прием на някои медикаменти. До 50% може да намалее болестността и смъртността от сърдечносъдови усложнения от грип“, категоричен беше кардиологът.

Професорът уточни, че противогрипната ваксина не те защитава на 100%. Но ако човек се разболее, прекарва болестта много леко, на крак, премахва инфекциите, пневмониите от грипа, които пък дават отражение върху сърдечно-съдовата система.

Той каза още, че тази година в програмата, която е за възрастните хора над 65 години, са увеличени ваксините с 50%. В момента са 180 000, съобщи проф. Георгиев и уточни, че би било добре населението да бъде ваксинирано, да не се върнат ваксини, защото миналата година са били върнати.

„В България имаше огромен проблем през последните повече от десет години. В момента, в който стартирахме кампанията за разясняването на населението за противогрипната ваксина, се явяваха антиваксъри, които започнаха да обясняват, че е опасна, че няма да свърши работа, и е имало години, когато е унищожавана ваксина след кампанията“, коментира още проф. Георгиев.

Кардиологът каза още, че много хора си позволяват да коментират ситуацията, а ние сме в състояние на извънредно положение. Има хора, които решават какви да са мерките, не може да се разсъждава „на мен това няма да ми се случи“. Той уточни, че в Националната кардиологична болница има ковид отделение с 30 легла, от които 6 интензивни.

„Има хора, които постъпват с инфаркт или инсулт и имат коронавирус. Ние ги стабилизираме и те продължават своето лечение“, обясни кардиологът.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Подарете незабравима Коледа на семейството с кредитите с 15%отстъпка от MiniZaem.bg

реклама Децата ви вече са изпратили писмата си до дядо Коледа и очакват с нетърпение подаръците под елхата. Половинката очаква обещаната още в началото на годината приказна Коледа на красиво и спокойно място, заобиколена от всичките си любими хора. Вие искате да изпълните всички им желания, но с всеки изминал …

Новини
Мариела Нордел за Камен Чанев: Отиде си моят приятел, моето братче, един светъл човек и голям артист!

реклама Снимка профил ФБ По повод кончината на известния наш оперен певец Камен Чанев, Мариела Нордел изля чувствата си в дълъг пост в социалната мрежа. Ето какво написа тя: Днес е най-тъжният ми ден, отиде си моят приятел, моето братче, един светъл човек и голям артист! Преди 34 години, в …

Новини
Доц. Мангъров: Чувам, че в някои болници лекуват деца по безумен начин

реклама Кадър видео БНТ Нeнaвиждaм aдминиcтрaтивнaтa рaбoтa и никoгa нe cъм имaл жeлaниe дa ce зaнимaвaм c пoлитикa, тaкa чe и дa мe пoкaнят нe миcля, чe щe приeмa дa cтaнa пoлитик. Тoвa кaзa в интeрвю зa „Иcтoрии oт прeхoдa“ дoц. Aтaнac Мaнгърoв, зaпитaн дaли би ce включил в пoлитикaтa, …