Калфин: Хубаво е да се харчат пари за социални дейности, но трябва да има логика

Новини
реклама

Кадър БТВ

Бившият социален министър Ивайло Калфин коментира ходовете, които управляващите предприемат по отношение на социалната политика.

„Това, което виждам са манипулации на една система, която губи своя смисъл. Една пенсионна система трябва да има логика. И тази логика се основава на това кой колко дълго е работил и на каква сума се е осигурявал. С вдигането на минималната пенсия, с произволното слагане на тавана пенсиите, защото в момента той е обвързан с максималния осигурителен доход, цялата логика на пенсионната система изчезва. Губи се смисълът с бутането на различни показатели“, коментира предложението за увеличаването на минималната пенсия бившият социален министър Ивайло Калфин пред бТВ.

Промените, които се случват в пенсионната система от 2017 г. насам, са демотивиращи за хората да се осигуряват.

реклама

Според Калфин могат да се осъвременят всички пенсии. „Тези 50 лева, които сега се дават на пенсионерите, на държавата ѝ струват 106 милиона на месец или това е 1 милиард и 300 милиона на година, спокойно могат да се осъвременят с този ресурс абсолютно всички пенсии“, заяви бившият социален министър.

Има голям проблем с втория пенсионен стълб и той се крие в регулациите му, където има самоизключващи се постановки. Трябва да се даде шанс на частните пенсионни дружества да докажат смисъла на своето съществуване, но това е въпрос на законодателство, заяви Калфин, който не смята, че възможността да се прехвърлят вноските от втория стълб в НОИ не е опит да се вземат парите от фондовете.

Що се отнася до предложението всички да взимат детски надбавки независимо от дохода, според бившия социален министър държавата може да направи нещо по-смислено с тези пари, като това детските градини и ясли да станат безплатни.

„Хубаво е да се харчат пари за социални дейности, но трябва да има логика“, каза Калфин.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Съобщиха Седем признака, че сме изкарали Ковид 19 и не сме разбрали

реклама Снимка pixabay Повечето хора преминали през COVID-19 нямат симптоми или те са леки до умерени и се възстановяват без специално лечение. Доста от тях се припокриват с тези при грип или обикновени респираторни заболявания. Дори да сте имали някои от долуспоменатите, това не означава че непременно вирусът е преминал …

Новини
Синдикатите: Минималното дневно обезщетение за безработица да стане поне 17 лв

реклама Снимка вихрогон.бг И двата синдиката КТ „Подкрепа“ и КНСБ са на мнение, че предвиденото увеличение на обезщетението за безработица от 12 лв не е достатъчно. Според тях трябва да е поне 60 на сто от минималната заплата или 17 лв. От КНСП са и против замразяването на на паричното …

Новини
AccuWeather прогнозира бурни ветрове и наводнения в Европа през предстоящата зима

реклама Снимка pixabay Метеоролозите на „AccuWeather“ обявиха своята прогноза за зимата, която наближава все повече. Техните очаквания са за снежен декември и по сухи януари и февруари. Бури, придружени със силни ветрове се очакват през януари и до средата на февруари.   Основният път на лошото време в цяла Европа …