fbpx

Какво трябва да знаем при извозването на опасни товари?

Новини
реклама

Почти навсякъде ние се намираме в близост до опасни отпадъци, понякога дори и без да подозираме. Много субстанции, вредни и токсични за природата, избухливи, запалими и други, могат да нанесат тежки материални щети, наранявания или натравяния, ако не се обезвреждат правилно. Това могат да са, например, офис техника, батерии, мастило, индустриална химия – всички знаем какво изобилие от подобни артикули цари във всяка една бизнес сграда.

Не бива да пропускаме и пластмасите. Това са на практика различни видове полимери, много от които имат толкова дълъг период на разграждане, че ще надживеят и нас, а в някои случаи – и домовете ни.

За някои хора се оказва изненадващо, че стъклото може да бъде също опасен отпадък. Това се дължи на факта, че поставени върху суха трева и при пряко огряване от слънцето, те могат да предизвикат пожари, действайки като лупа. Така счупени прозорци, неизвозени правилно като опасни отпадъци, могат да станат причината за горски пожар.

Процесът по извозването на опасни отпадъци е ключова фаза от жизнения цикъл на продуктите. Без нея те не могат да се върнат в преработвателните станции, където част от тях да бъде рециклирана. Едновременно с това статистическите данни показват, че много инциденти, свързани с този сектор, възникват точно при тяхното извозването на отпадъците.

Поради тези причини не всяка фирма може да се занимава с транспорт и обезопасяване на опасни материали. Тази дейност се разрешава само на лица, притежаващи специален лиценз за целта.

Категории опасни отпадъци и как да ги третираме

Най-опасни са, разбира се, всякакви отровни, запалими и избухливи отпадъчни материали. Трудноразградимите пластмаси, например, също не бива да бъдат подценяване. Ако не бъдат насочени към пункт за рециклиране, или пък се случи инцидент при техния превоз, те могат да причинят замърсяване от много голям мащаб.

В някои общини в Република България за гражданите е безплатно събирането на опасни отпадъци. Това включва материали, съдържащи битова химия, живак, бои и мастила, както и медикаменти с изтекъл срок на годност. Събирането им обикновено става периодично с помощта на мобилни пунктове. Изхвърлянето на опасните отпадъци заедно с останалия битов боклук се наказва с глоби.

Най-голямото замърсяване естествено идва от индустрията и най-често от производствения сектор. В Наредбата на МС за изискванията при обработването и процедирането с опасен отпадък са разписани превантивните мерки, които са необходими, за да се ограничи тяхното вредно въздействие върху природата.

Стоманолеенето е сред най-замърсяващите производствени дейности. Хубавото е, че стоманата може да се рециклира в доста голяма степен. По този начин може да се спести част от производството на чисто нова стомана.

В известна степен, макар и не толкова, колкото при стоманата, радиоактивният отпадък също се рециклират. За целта обаче те трябва да достигнат до съответните преработвателни съоръжения. Ако не подлежат на рециклиране, те трябва да бъдат транспортирани до мястото, където ще бъдат обезопасени чрез загробване или по друг начин. Ако не са взети необходимите предпазни мерки при превозването им, отпадъците могат да създадат опасност за живота за много хора.

Транспортът на опасен отпадък може да се осъществява по суша, по вода, с товарни влакове или по въздух, в зависимост от наличната инфраструктура. Търсят се, разбира се, най-кратките разстояния и обикновено те се изминават с камион. Всеки вид транспорт на подобни материали крие известна доза риск за природата и живота и здравето на персонала.

 

В Република България действат препоръките на ЕК за събирането и обработването на опасни и потенциално опасни материали. В сила са и специални задължителни изисквания, които трябва да се спазват от различните преработвателни станции, което е разписано с отделна наредба. Действа също така и Наредба №6, която предлага законова рамка за изграждането и експлоатацията на депа за отпадъци.

Експертите на Ecoabonament ще ви посъветват за всичко, свързано с извозването на опасни отпадъци.

  • публикация

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Бойко Борисов в Чирпан: много политици мислят само за властта, но не и за важните за страната теми

реклама снимка Фейсбук/Бойко Борисов „Всички виждат колко бързо и организирано протича ваксинацията, включително на СИК и ЦИК, но и на всички желаещи“, заяви премиерът Бойко Борисов, който разгледа изградената нова и модерна пречиствателна станция за отпадни води в Чирпан. Съоръжението струва над 15 милиона лева и е оразмерено за 19 …

Новини
КНСБ очаква от следващото управление 1200 лева минимална и 2400 лева средна заплата

реклама илюстрация „Вихрогон“ Средна работна заплата от 2400 лева през 2025-та година и минимална над 1200 – това очаква КНСБ от следващото управление на страната, заявява президентът на конфедерацията Пламен Димитров в интервю за „Стандарт”. Той коментира, че ако има съгласие, заплатите биха могли да растат при ръст на брутния …

Новини
Кантарджиев: За преболедувалите COVID-19 една доза от ваксината е достатъчна

реклама кадър: БНТ Решението за „зелените коридори“ беше добро и на много места те все още работят, днес пристигат 52 800 дози от ваксината на „АстраЗенека“ – те веднага ще бъдат разпределени в страната. Това обяви в „Тази събота“ по bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести …