Кадри България он ер
Не е тайна за никой потребител, че рядко саламите са направени само от месо. В някои случаи се смилат непотребните остатъци от животното и се продават като колбаси.
Много е важно да можем да разпознаваме качествените колбаси и да знаем какво означава МОМ на етикета. От важно значение е да знаем основните ключови показатели, които гарантират добрия и качествен избор.
МОМ означава механично отделено месо, което е с ниско качество. С други думи – това са остатъци от сухожилия и хрущяли.
“В България МОМ е основна суровина. Най-скъпата съставка на един салам е месото. Стремежът да се вдигне печалбата, означава скъпата суровина да бъде заменена с евтини заместители. Дирeктно се слага захар. Това е масова практика в България. Малтодекстрин и нишестета, има най-различни фибри от соя, от овес, от пшеница. Има огромно разнообразие, но не и месо. Потребителят масово не знае какво има в месните изделия“, коментира д-р Сергей Иванов от „Активни потребители“ в предаването „България сутрин“.
Иванов допълни, че има контролен орган, който трябва да следи не само безопасността, но и за качеството. По думите му не се взимат продукти, за да се идентифицират суровините в тях.
Друг критерий за качество,е че истинските шпекови салами имат едросмляна консистенция – малки парченца месо.
“Когато имат фина консистенция – както при кренвиршите, това означава, че имат МОМ под формата на паста„, обясни д-р Иванов пред България он ер.
Има европейски критерий до каква степен се допуска влагането на МОМ в колбасите, но според д-р Иванов той не е достатъчен, защото може да се заобиколи.