fbpx

Какъв е съставът на моторното масло?

Новини
външна реклама

В двигателите с вътрешно горене моторното масло изпълнява редица цели. Един от най-важните от тях е смазването на механични компоненти. Моторните масла, като масло Бардал от Motornomaslo.bg, намалява триенето между движещите се части и запазва функционалността на двигателя.

Опазване на околната среда

Съвременните моторни масла подобряват общата ефективност на двигателя, като по този начин спомагат за намаляване на емисиите. Освен това съвременните моторни масла, поддържат изгарянето без пепел, като помагат за подобряване на функционирането и на системите за пречистване на отработени газове, дизелови филтри за твърди частици. Днешните моторни масла не съдържат хлор или тежки метали и могат лесно да бъдат рециклирани. Това означава, че ресурсите са защитени.

Как функционира едно моторно масло?

Както вече споменахме, моторното масло трябва да смазва механиката и това му е основната задача. Освен това обаче двигателното масло трябва да охлажда, почиства, да осигурява защита срещу корозия и да уплътнява горивните камери. Не на последно място, то трябва да се използва и за предаване на мощност в хидравличните двигателни системи.

външна реклама

Съставът на моторното масло

В зависимост от типа на маслото и неговата производителност, то съдържа различни бази, тоест базови масло, които съчетани с добавките, подпомагат работата на вашия автомобил. Ефективно моторно масло може да се постигне само с балансирана формула (базово масло и компоненти с добавки). Съставът на типично моторно масло е:

  • 78% базово масло;
  • 10% добавка за подобряване на вискозитета;
  • 3% детергент (детергенти, които почистват двигателя);
  • 5% диспергатор (за суспендиране на частици мръсотия);
  • 1% защита от износване;
  • 3% други компоненти.

Вискозитетът е едно от най-важните свойства на моторното масло и заради това винаги е отбелязан на опаковката. Вискозитетът е мярка за съпротивлението на течността. Определя се от вътрешното триене, което се противопоставя на потока от съседни частици във флуида. Още през 1911 г. вискозитетът е основа за първата система за класификация на моторните масла и е дефиниран в системата за класификация на Обществото на автомобилните инженери (SAE). Повечето от използваните днес масла са многостепенни масла. Мерките за вискозитет се основават на две променливи динамичен и кинетичен вискозитет. Динамичният описва устойчивостта на двигателното масло при ниски температури. Като маслата са разделени на зимни класове вискозитет 0W или 5W40 моторно масло Бардал (https://www.motornomaslo.bg/bardahl/avtomobilni-masla), 10W и всички останали масла, които ще откриете в Motornomaslo.bg. Колкото по-малко е числото пред W, толкова по-нисък е вискозитетът на маслото при ниски температури. Динамичният вискозитет влияе например на скоростта на стартера, когато двигателят е студен. Колкото по-нисък е индексът на вискозитет, толкова по-лесно ще се завърти студеният двигател при стартиране.

Кинематичният вискозитет описва съотношението между динамичния вискозитет и дебелината на моторното масло при определена температура. Класовете на вискозитет на SAE през лятото се класифицират при температура на тестване от 100 ° C.

Като общо правило моторните масла могат да се смесват заедно, независимо дали са на синтетична или минерална основа. Смесването дори се насърчава от автомобилните компании. Моторните масла от различни марки или състави обаче трябва да се смесват само ако изискването за доливане не може да бъде изпълнено по друг начин. Съответно не се препоръчва смесването на синтетични или полусинтетични моторни масла с моторни масла на базата на минерални масла, тъй като това ще понижи по-високия стандарт за качество на синтетичните масла. Оценката за качество е толкова добра, колкото най-слабото звено във веригата. Съвременните моторни масла трябва да поддържат постоянна производителност през целия си експлоатационен живот, както и да показват висока термична и окислителна стабилност за дълъг експлоатационен живот и оптимизирани характеристики на триене, за да намалят загубите на енергия.

*публикация

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Предупреждение за високи температури днес

външна реклама Снимка pixabay Половин България е с предупреждение за адска жега. Температурите ще доближат на места до 38 градуса. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждение от първа степен – жълт код, за опасност от високи температури за 12 области от Западна и Централна България. външна реклама …

Новини
Банките в България премахват срочните депозити

външна реклама Снимка вихрогон.бг Депозитите на хората се превърнаха в разход за банките. Старото правило „Бели пари за черни дни” по време на криза доведе до сериозен ръст на депозитите през пандемичната 2020 година. Само за година спестяванията на домакинствата са нараснали с 12 % – до 63,5 млрд. лв. …

Новини
Николай Малинов: Всичко, което имат, са едни голи обвинения

външна реклама Кадър видео Нова ТВ   „Щом ще играем на карти, добре. Ще видим на какво ще заложат. Всичко, което имат, са едни голи обвинения, без нито един факт. Аз никога през живота си не съм имал достъп до секретна информация, за да мога да я получа отнякъде и …