fbpx

Как да изберем акумулатор за кола?

Новини

Акумулаторът е важна част от всеки автомобил. Без него е невъзможно да стартирате двигателя, а също така е необходим за захранване на електрически и електронни устройства по време на паркиране. Висококачествена батерия осигурява работата на машината без излишни проблеми. Ето защо е важно да закупите източници на ток, които могат да работят възможно най-дълго и без да губят характеристиките си през целия експлоатационен живот. Можете да разгледате и надеждни модели акумулатори онлайн.

 

Как да изберете акумулатор за кола и на какво трябва да обърнете внимание при покупката?

Изборът на акумулатор се усложнява от технически сложните характеристики и разнообразието от модели, предлагани от водещи производители.

външна реклама

 

Как да разберете коя батерия е необходима в колата?

За да разберете коя батерия е необходима в колата, просто погледнете сервизната книжка. Информацията обикновено се дублира върху стикер под капака на автомобила. По правило производителят препоръчва само капацитета на източника на ток и посочва неговата полярност.

Или пък може да погледнете информацията на официалния уебсайт на производителя – там ще бъдат посочени основните параметри на батерията: полярност, капацитет, понякога дори препоръчителни видове и производители. За по-стари коли данните могат да бъдат получени от директории, които лесно се намират в интернет.

 

Какво да търсите при избора на автомобилен акумулатор?

За да разберете как да изберете правилната батерия за автомобил, трябва да обърнете внимание на основните характеристики на моделите. Недостатъчното внимание към някой от тези параметри ще доведе до грешка.

 

И така, на какво да обърнете внимание при избора на батерия за автомобил?

Капацитет

Измерва се в амперчасове (Ah). Какво е капацитет на батерията? Това е количеството енергия, което батерията съхранява, когато е напълно заредена. Капацитетът трябва да бъде равен или малко по-голям от препоръчания от производителя на автомобила. С по-малък батерията бързо ще се разреди, ще се нагрее при стартиране на двигателя и скоро ще се повреди. При много по-голям не е факт, че ще бъде напълно зареден от генератора. Инсталирането на продукт с по-голям капацитет е оправдано в случай на увеличаване на консумацията на енергия от допълнителни устройства. Параметърът се счита при температура на въздуха от 27 градуса. Колкото по-студено, толкова по-малък е капацитетът. При -18 градуса тя ще бъде едва 40% от номинала. Какъв капацитет на батерията да изберете, ако живеете в студен район, в този случай? Повече от 2 пъти от стандартната батерия за вашия автомобил.

Размери

Автомобилните батерии имат стандартни размери. На много коли мястото за инсталиране на източник на захранване е адаптирано към определен размер, друг просто няма да се побере там. Изборът на аналог е възможен само в същите размери по дължина, ширина, височина.

Стартов ток

Характеризира колко ампера се подават на студен стартер. Високите стойности са важни за мощни двигатели, при ниски температури, работа на износен двигател, особено с вискозно масло.

Economy, Standard, Premium

Повечето производители предлагат модели в три версии: Economy, Standard, Premium. Най-евтиният е Economy. Колкото по-добра е производителността, толкова по-дълъг е експлоатационният живот на продукта, стойността на стартовия ток, толкова по-дълга е гаранцията. По правило версията „Стандарт“ има най-доброто съотношение „цена-качество“. От нея се възползват от нея хора, които искат да получат най-много за вложените си пари.

Зареждане

Сега акумулаторите се продават сухо заредени или вече пълни с електролит. Първите са обслужвани или неизискващи поддръжка модели. Срокът на годност в този случай не е много важен – можете да вземете батерия, която е била съхранявана 2-3 години. Могат да се предлагат типове, пълни с електролит, без нужда от поддръжка, с ниска поддръжка. В този случай не трябва да приемате продукти със срок на съхранение повече от 1 година, по-добре – по-малко от 6 месеца. Също така е препоръчително да проверите плътността на заряда. Един добър магазин трябва да има уреди за такива измервания.

Още полезна информация може да откриете на уебсайта на Shopauto.

 

*публикация

външна реклама
Новини
Мария Илиева има рожден ден днес

Снимка инстаграм Днес една от най-обичаните български певици Мария Илиева празнува рожден ден. Талантливата изпълнителка започва да пее от почти 6-годишна възраст. Днес има зад гърба си завидна кариера, работи през годините с много известни български музиканти – Графа, Любо Киров, Криско и още други. Кариерата й стартира като вокал …

БТВ
България ликува: Радослав напусна Фермата

Кадри БТВ След поредица от драматични събития и много глад, най-после стопанството на „Фермата“ се отърва от най-големия дразнител Радо, който в крайна сметка реши сам да напусне, за да запази и малкото останало достойнство у себе си. След като опита с всеки един да промени мнението му и се …

Незабавни статии
Ники Кънчев съобщи скръбна вест: Отиде си Кристи

Кадри ютуб Вестителят на хубави и лоши новини Ники Кънчев и този път остана верен на себе си и отбеляза кончината на голямата звезда Кристи Макви, вокалист и музикант от популярната рок банда Fleetwood Mac. Британско-американската рок група бе една от най-успешните групи на всички времена, продала 100 милиона записи …

error: Content is protected !!