fbpx

Как аюрведа помага при респираторни заболявания

Новини
реклама

Заболяванията на респираторната система са често срещани през зимата. Когато става дума за обикновените болести като настинка и грип, които винаги са ни досаждали, в Индия местните са намерили решението още в дълбока древност. Познанието идва от вечните трактати на тяхната медицинската традиция, наречена аюрведа.

Аюрведа лекува най-вече с помощта на разбирането на индивидуалността на всеки един от нас. Как можем с помощта на индийската медицина да се преборим с

 

Астма

Като хронично заболяване астмата се нуждае от поддържането на определен ритъм на живот. Той включва комплексно аюрведа лечение с методи, включително масажи, билколечение, а също и практикуване на хата йога, мантри и пранаяма.

 

Упорита кашлица

Кашлица, която се появява вследствие от вече прекарани тежки дихателни заболявания и се задържа за дълго време, има нужда от лечение с билки и упражнения за дишането. Ако симптоматиката е свързана с дългогодишно пушене, добре е този вреден навик да бъде прекратен и аюрведа разполага с начини да ни помогне да направим това доста по-лесно и бързо.

 

Нощно хъркане

Това е още един проблем, който тормози редица хора, пречейки им да се наспят. Обикновено то е свързано с превишени нива на кафа доша в нашето тяло. За да ги ограничим, е необходимо да изключим от менюто си цитрусовите плодове, прясното и киселото мляко, сладолед и студени напитки. По този начин ще намалим възпалението в тялото и ще си помогнем да се справим с проблема. Ако хъркането е упорито, проверете дали не става въпрос за сънна апнеа или използвайте билкови настойки от аюрведа.

Лековете на аюрведа срещу белодробните болести

Билкови лекове

Ситопалади чурна

Това е чудодейна смес от няколко билки, която се прилага за лечението на редица заболявания на дихателната система. Съдържа джинджифил и чер пипер на прах, корен и плод от дълъг пипер, а също и екстракти от някои по-непознати по-нашите ширини билки като ароматен айован (Carum copticum), трепет (pomoea turpethum), кисела трева (Cyperus rotundus, фалшива маргаритка (Eclipta alba) и тълси (Ocimum sanctum). Традиционно в Индия и до днес се използва за лечение на грип и настинка и прочистване на белите дробове. Благодарение на нея, се освобождава слузестият секрет и намалява възпалението.

 

Трикату чурна

Тази билкова настойка ни помага да се преборим с редица респираторни проблеми. Всъщност това е проста прахообразна смес от черен и бял пипер и джинджифил. Взема се половин – 1 лъжичка от сместа един час преди обедното хранене и така се потискат до голяма степен симптомите на астмата. Препоръчва се и за хъркане, тъй като има успокояващо въздействие върху кафа дошата, намалявайки възпалението и слузта на лигавиците. Приятен „страничен“ ефект на лечението е, че подпомага метаболизма.

 

Физически упражнения

Упражнения за дишането

Пранаяма е цял обособен клас в йога, който се използва в аюрведа за лечение на най-различни заболявания, а и за профилактични цели.

 

Нади шодана, например, е техника, при която вдишваме и издишваме бавно и с контрол върху дъха си, като редуваме ноздрите. Силно се препоръчва за пациенти с астма и др., тъй като доказано благоприятно въздействие върху тонуса на белите дробове, респираторното здраве и общия тонус. Едновременно с това нади шодана балансира пулса. Гимнастиката е много подходяща и за оптимизиране на мъжката и женската енергия, която всеки от нас носи.

Хата йога

Препоръчва се редовно изпълнение на всички асани от йога, които спомагат за отварянето на гръдния кош и прочистването на дихателните пътища, а също и на токсините от организма.

Всички аюрведа терапии се правят от сертифицирани специалисти.  Повече за здравословните знания на Древна Индия можете да научите на ayurvedabansko.bg и ayurvedasofia.bg.

 

Предупреждение за безопасност

Най-добрият вариант е предварително да уведомите лекуващия си лекар и той да бъде в течение за лечението с методите на алтернативната медицина. Не бива да прибягваме до аюрведа масажи и билки, когато става дума за остри и бързопротичащи заболявания.

Ако имате симптоми или съмнения за коронавирус, задължително първо се обърнете към личния си лекар.

  • публикация

 

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
ВМРО: 700 лв. средна пенсия и 2500 лв. средна заплата

реклама Няма да увеличаваме данъците и ще намалим държавните разходи. Паралелно с това ще увеличим парите за втората година майчинство и ще осигурим безплатна детска градина и безплатни учебници за всяко дете. Повишаване на средната пенсия до 700 лв., на средната работна заплата – до 2500 лв., а всички пенсионери …

Новини
Булевард България: „Работникът“ с премиерското сако е общински съветник от ГЕРБ

реклама Кадър видео ФБ PR-ите на Борисов представиха мъжа като строителен работник. „Работникът“, който получи като подарък сакото на премиера Бойко Борисов по време на вчерашната му инспекция на участък от АМ „Хемус“, всъщност се оказа общински съветник от ГЕРБ във варненската община Суворово, пише сайтът boulevardbulgaria.bg. PR-ите на Борисов …

Новини
Държавата ще компенсира родители, за чиито деца няма места в общински или държавни градини

реклама Снимка pixabay Държавата ще възстановява платените от родителите средства за обучение и отглеждане до размера на утвърдената от министъра на образованието и науката сума, като ще трябва да предоставят съответните договори и платежни документи за извършени разходи. Родителите на деца в предучилищна възраст, неприети в общински или държавни детски …