Къде да държим спестяванията – в банка или вкъщи

реклама

По данни на БНБ, за първото тримесечие на тази година броят на депозитите на годишна база намалява с почти 2% . Размерът им обаче расте, като в края на март те нарастват с над 7%.

Много хора се питат къде е по-сигурно и по-изгодно да държат парите си – у дома или в банката?

И само за сигурност ли говорим – тези въпроси си задават и живеещите в русенския квартал „Долапите“. Те са раздвоени от една страна заради ниските почти нулеви лихви по депозитите, от друга защото домът не е крепост и могат да бъдат ограбени или измамени, а от трета – хората още помнят фалитите на финансовите институции от 90-те години, пише БНТ.

Атанас Георгиев е бил е стругар, сега е пенсионер. След всички индексации, взема близо 400 лева пенсия. Казва, че е прекалено малка, спрямо средните за страната. И че е нормално човек да държи парите си в банка – стига да ги има.

Атанас Георгиев: Мисля, че е нормално парите някой да ги върти, под каквато и да е форма, нека да ползва нашите пари, но и ние да се възползваме от това. Ама с тези лихви, които са, те като че ли са само за съхранение там. Дори имаше приказка да мине и на отрицателни лихва вече. И от там нататък да се плаща дори и такса за това, че парите се съхраняват в банка.

Петко Каменов има дребен бизнес. Убеден е, че е оправдано човек да си държи парите вкъщи, а не в сметки.

Петко Каменов-собственик на заведение: Не предпочитам свободни средства да ги оставям в банка, независимо коя. Причините за това може да са много. Несигурност в банковата система.

Условията на банките също имат значение: търсени са, когато все пак за хората има някаква печалба.

Петко Каменов – собственик на заведение: Хубаво е да се държат в банка, когато условията са изгодни за хората, когато не са изгодни за хора – няма причина.

Хората в квартал „Долапите“ се надяват докато страната ни е в чакалнята на Еврозоната да няма сътресения и в банковата ни система, и в политика на Европейския съюз.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
1
Разследването приключи: Обвиняемият за гибелта на Милен Цветков карал с около 99 км/ч

реклама Снимка ФБ Софийска градска прокуратура приключи действията по разследването на катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков. Досъдебното производство е за умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие, отнело живота на участник в движението, информира БНТ. Към настоящия момент са изготвени всички назначени експертизи, като с оглед тяхното заключение днес държавното …

Новини
Нови правила за работното време и извънредния труд гласят депутатите

реклама Снимка Вихрогон Нови правила за формиране на работното време и заплащане на извънредния труд планират да приемат депутатите. Те разглеждат на първо четене промени в Кодекса на труда. Промените ще засегнат почти всички заети. Новите предложения предвиждат: Увеличаване на извънредния труд от 150 на 300 часа; увеличаване на времето …

Новини
24 май вече е ден на „българската“, а не „славянската писменост“

реклама Изображение гугъл мапс Депутатите приеха на първо четене предложението на патриотите 24 май да бъде определен като Ден на българската писменост и култура и така да отпадне определението „славянска“. 73-ма депутати гласуваха „за“, 4 „против“ и 34 се въздържаха. Предложението мина с подкрепата на ГЕРБ, която дойде неочаквано в …