fbpx

Юрист: Радев може да остави същия служебен кабинет до изборите

Новини

Кадър видео Bulgaria ON AIR

Вчера депутатите в пленарната зала със завидно мнозинство решиха, че 14 ноември ще е датата на изборите за президент.Липсата на срокове не означава, че може безкрайно да се продължи разпускането на Народното събрание, в този смисъл се намесва Конституцията на „разумния срок“.

„Конституционният законодател е достатъчно ясен, въпреки че не е поставил срокове. Той не е поставил срокове при връчване на мандат от страна на президента, така не е поставил и срокове, в които следва той да разпусне Народното събрание след третия неуспешен опит за образуване на правителство“, заяви преподавателят по Конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ д-р Орлин Колев в ефира на „България сутрин“.

външна реклама

 

„Ще дам пример с мандата на БСП – няма по Конституция срок, в който следва да бъде върнат мандатът. Но г-жа Нинова обяви, че ще го върне на 7 септември. В момента, в който стане ясна възможността за образуване на правителство, той следва да депозира това свое желание или пък да депозира отказа си от образуване на правителство, когато това е невъзможно. Няма срок и за президента, в който следва да бъде разпуснато Народното събрание“, обясни д-р Орлин Колев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът по Конституционно право добави, че държавата няма как да остане без управление.

„В този случай президентът може да остави същия служебен кабинет, но трябва да има нов указ, с който да обективира волята си – дали ще гласува доверие на същите министри, или ще направи изменения“, категоричен е Колев.

Преподавателят изтъкна, че отговорността за продължителността на срока, в който следва да бъде разпуснато Народното събрание, се пада на президента. И добави, че бавенето не може да продължи дълго предвид ситуацията, в която се намираме.

А относно това в какъв срок след разпускането на НС президентът трябва да обяви датата за парламентарните избори, Колев уточни, че има двумесечен срок от момента на предсрочното прекратяване на мандата на съществуващото Народно събрание.

„Даден е двумесечен срок, в който следва президентът да определи датата за следващото НС. Тя се определя с указа, с който се разпуска НС“, каза още събеседникът.

Юристът каза още, че няма значение дали изборите за парламент и президент ще бъдат в един или няколко дни – и при двата случая ще бъдат еднакво легитимни.

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БГ звезди
Андрей се завърна от ваканцията с кола чудо

Кадри видео инстаграм профил За продуцентите на селскостопанското риалити „Фермата“ ваканцията приключи. Започва подготовка за старта на новия сезон, който е обявен на 3 септември. Андрей показа завръщането на семейството си, като изуми феновете си колко куфари свали от колата и се поинтересуваха от марката на автомобила побрал всичко това. …

БГ звезди
България забрави за Виктор, дамите полудяха по Евгени

Снимка профил инстаграм Новият избраник за главната роля в романтичното риалити сезон 2 „Ергенът“ Евгени Генчев отсега вълнува дамите по форумите в социалните мрежи. В момента върви кастинг за момичета, които ще се борят за сърцето му, но и тези, които са само зрители имат мнение за младия и талантлив …

БГ звезди
Ученички на Кобилкина побъркаха мъжете на плажа във Варна

Кадри видео ФБ профил Наталия Кобилкина Интересна случка сподели с приятелите си в социалната мрежа млад лекар Емил Стоимено, пребиваващ в един от курортите край Варна – Слънчев ден. Спокойната му почивка в елитния курорт на брега на морето е нарушена от напористи дами с различни искания към него. външна …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!