fbpx

Юрист: Радев може да остави същия служебен кабинет до изборите

Новини
външна реклама

Кадър видео Bulgaria ON AIR

Вчера депутатите в пленарната зала със завидно мнозинство решиха, че 14 ноември ще е датата на изборите за президент.Липсата на срокове не означава, че може безкрайно да се продължи разпускането на Народното събрание, в този смисъл се намесва Конституцията на „разумния срок“.

„Конституционният законодател е достатъчно ясен, въпреки че не е поставил срокове. Той не е поставил срокове при връчване на мандат от страна на президента, така не е поставил и срокове, в които следва той да разпусне Народното събрание след третия неуспешен опит за образуване на правителство“, заяви преподавателят по Конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ д-р Орлин Колев в ефира на „България сутрин“.

външна реклама

 

„Ще дам пример с мандата на БСП – няма по Конституция срок, в който следва да бъде върнат мандатът. Но г-жа Нинова обяви, че ще го върне на 7 септември. В момента, в който стане ясна възможността за образуване на правителство, той следва да депозира това свое желание или пък да депозира отказа си от образуване на правителство, когато това е невъзможно. Няма срок и за президента, в който следва да бъде разпуснато Народното събрание“, обясни д-р Орлин Колев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът по Конституционно право добави, че държавата няма как да остане без управление.

„В този случай президентът може да остави същия служебен кабинет, но трябва да има нов указ, с който да обективира волята си – дали ще гласува доверие на същите министри, или ще направи изменения“, категоричен е Колев.

Преподавателят изтъкна, че отговорността за продължителността на срока, в който следва да бъде разпуснато Народното събрание, се пада на президента. И добави, че бавенето не може да продължи дълго предвид ситуацията, в която се намираме.

А относно това в какъв срок след разпускането на НС президентът трябва да обяви датата за парламентарните избори, Колев уточни, че има двумесечен срок от момента на предсрочното прекратяване на мандата на съществуващото Народно събрание.

„Даден е двумесечен срок, в който следва президентът да определи датата за следващото НС. Тя се определя с указа, с който се разпуска НС“, каза още събеседникът.

Юристът каза още, че няма значение дали изборите за парламент и президент ще бъдат в един или няколко дни – и при двата случая ще бъдат еднакво легитимни.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Откриха казан за ракия в българско училище

външна реклама Снимка колаж Господари.ком Откриха инсталация за ракия в училище в Пазарджик, съобщава Будна Варна. Дестилиращата инсталация е била открихта екипи на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Пазарджик, в бивш физкултурен салон в сграда на училище в областния град. В съседна сграда пък били намерени и …

Новини
Борисов в Пловдив: Данъците ще трябва да се повишат

външна реклама Кадър видео ФБ Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в Пловдив обяви, че данъците неминуемо ще трябва да се вдигнат, ако се запази актуализираният размер на пенсиите. Бившият премиер отиде в града под тепетата да се срещне с актива на партията си. „Такива неща не се говорят преди …

Новини
Напусна ни Неделчо Михайлов

външна реклама Снимка профил ФБ Напусна ни известният журналист Неделчо Михайлов. Наскоро излезе дебютната му книга – “Балкански буквар”. Тя съдържа в себе си 5 разказа и 6 новели. външна реклама “За мен Варна е центъра на света и вечният град. Тук съм роден, душата и сърцето са ми тук”, …