fbpx

Янаки Стоилов: Редица сигнали от България са постъпили в Европейската прокуратура

Новини
външна реклама

Кадър видео Нова ТВ

„Посещението на европейския главен прокурор беше изцяло работно. Темите, които обсъдихме, не са обхващали въпроси извън проблематиката, засягаща нейната дейност. Най-важният резултат от тази визита беше, че ще стартира бързо попълването на останалите места – 6 от 10, на българските европрокурори“, коментира Стоилов.

„Редица сигнали от България са постъпили в Европейската прокуратура. Тепърва може би ще стават ясни тези, които заслужават по-голямо внимание“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов след срещата с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в София.

външна реклама

„Това, което тя очаква, е да има сътрудничество както с Прокуратурата, така и с други органи у нас, включително и с такива от системата на МВР. Според мен това е правилно, защото колкото по-задълбочено е това сътрудничество, толкова по-добре”, каза още той.

 

 

„Добре е, че се засегнаха и някои други теми, които се отнасят до правната система на България. Например за специализираното правосъдие, което става ясно, че е повече политически, отколкото юридически въпрос. Това е в компетенцията на българските власти“, каза още той.

По думите му констатация на Кьовеши е, че специализираното правосъдие е излишно и дали ще го има, зависи повече от предложението на министъра на правосъдието, на правителството и на парламента.

„Тя изрично заяви, че се преследват определени престъпления. Няма списък от хора, които трябва да понесат отговорност, но трябва да се знае, че е необходимо да има проверки и разследване по най-високите етажи на властта и те трябва да приключват бързо и с ясен резултат“, посочи Стоилов.

 

На въпрос дали е противоконституционно у нас да се прави допълнителен списък, свързан с изготвения от САЩ за санкциите по закона „Магнитски”, той коментира: „Този въпрос има две страни – фактическа и юридическа. Фактическата опира до това кои са тези фирми и каква е тяхната дейност. Вторият въпрос е юридически – всякакви подобни мерки трябва да са съвместими с българския правен ред и тук трябва да се прилага законът срещу прането на пари и да се приспособява нашето законодателство, защото няма директно действие”.

Според Стоилов в случая има и още един голям проблем. „Наблюдаваме, че освен по национален и международен път, се формира и нещо като глобално право, което излиза от тези рамки и не покрива всички стандарти, известни досега”, посочи служебният министър на правосъдието.

 

Запитан за информация относно клипа, за който се говореше, че показва сексуално насилие над бизнесмен в затвора, той коментира: „Изпратих сигнала до главният прокурор, въпреки че той вероятно е разполагал с него. Назначих и проверка в местата за лишаване за свобода. Оттам не излизат никакви допълнителни данни, но се установиха други подобни нарушения, така че по тях ще има съответстващи действия”.

„Оттук нататък нашето внимание е съсредоточено върху това да се извърши проверка на по-големите обществени поръчки в затворите”, допълни Янаки Стоилов.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
ДБ и ИБНИ ще подкрепят правителство, което да следва посоката на служебните министри

външна реклама Кадър видео ФБ Бъдещото управление трябва да се следва посоката и стандарта, който зададоха някои от министрите в служебното правителство. Това обявиха от „Да, България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ след общи консултации, посветени на бъдеща подкрепа за евентуален кабинет на ИТН. външна реклама „На тази база …

Новини
Водещата на БНТ изригна в смях пред Хаджигенов

външна реклама Кадър видео БНТ С чувство за хумор съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) Николай Хаджигенов обяви в сутрешния блок на БНТ, че ще заеме поста вицепремиер по космическите въпроси. На фона на често използваната от него ирония думите му не бяха приети сериозно. Ето как приключи …

Новини
Дойче веле: Борисов обижда, защото го е страх

външна реклама Кадър видео ФБ Нервният изблик на лидера на ГЕРБ срещу Бойко Рашков може да бъде разглеждан като симптом. Агресията, включително нападателния тон, често е израз на страх, на фрустрация. Борисов вероятно усеща, че политическата му кариера е смъртно ранена и възмездие – не за безобразния му език, а …