fbpx

Източиха 500 евро от сметката на жена от Русе след СМС от менте „Български пощи“

Новини
реклама

Кадър БНТ

Заради Ковид пандемията дела на онлайн покупките и разплащанията с банкови карти се увеличи. Успоредно с това се увеличават се онлайн измамите. Измамници използват името и логото на „Българските пощи“, за да източат картите на техни клиенти в интернет, предупреждават от полицията. Една от последните измамени по тази схема е русенка, която се разделила с 500 евро, алармира БНТ.

Малина Петкова и съпругът ѝ имат успешен бизнес, пазаруват и плащат онлайн, особено по време на пандемията. Последната пратка обаче им излязла солена.

Малина получава СМС от „Български пощи“, че пратката е задържана и трябва да плати 2,99.

Без да провери решава да плати сумата, като преди това попълва данните си на посочен имейл. След което получава СМС от банката, че са и изтеглени 500 евро от картата.

СМС-ът е изпратен от пощата за реална пратка, но е прихванат от хакер.

„Някой ги следи тези неща и в крайна сметка е разбрал, че аз съм получила СМС съответно ми е изпратил имейл, за да злоупотреби и да ми изтегли голямата сума пари“, казва Малина.

Потърпевшата подава сигнал в полицията в Русе.

От отдел „Противодействие на икономическата престъпност“ потвърдиха, че фишинг измамите зачестяват, а по време на КОВИД кризата авторите им са станали още по изобретателни и дръзки. Освен от „Български пощи“, разпращат фалшиви имейли и от името на Енерго-про, в които се настоява да се последва линк.

„Реално активните полета, в които се подканва гражданина да въведе данните на своята карта е с цел да бъде източена картата. Гражданите да бъдат бдителни за въвеждането на код за сигурност на картата“, каза Александър Ковачев – началник на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност”.

А от „Български пощи“ предупреждават, че имейли, които не са от домейна на дружеството, не трябва да се приемат за достоверни.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Росица Кирова: Заблудих се, че „Има такъв народ“ ще донесе някаква промяна

реклама Снимка профил ФБ Тя доскоро беше координатор на „Има такъв народ“ в региона и уточни, че това единствената партия, в която е членувала. „Действията ми са последователни, свързани с гражданската ми дейност“, така обясни пред БНР Росица Кирова, председател на Сдружение „Единни за промяна“, оглавяването на листата на ГЕРБ …

Новини
Изплащат повече от 5,6 млн. лв. на туроператори за неосъществени пътувания

реклама Снимка вихрогон.бг Първите компании, получаващи субсидия, са с изрядни документи, а средствата ще бъдат изплатени със заповед на министъра на туризма. Министерството на туризма изплати повече от 5,6 млн. лв. на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност. Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност …

Новини
Иван Нанчев убил двамата си малолетни сина един след друг

реклама Снимка pixabay Иван Нанчев е осъден за това, че през януари 1998 г., в София, умишлено е умъртвил малолетния си син Д. Н., който се е намирал в безпомощно състояние и му е наложено наказание доживотен затвор. С друга присъда Нанчев е осъден, понеже през месец септември 2000 г. …