fbpx

Изследване на „Галъп“: 41% от българите не желаят да се ваксинират, 55 % са за по-леки мерки

Новини
външна реклама

илюстрация: Pixabay

Повечето българи все още са против ваксините и строгите мерки. Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 22 февруари и 1 март сред 1008 души. Все пак се отчита ръст на желанието на българите да се ваксинират, предаде news.bg.

Докато към началото на януари и февруари 27% са искали ваксина, а 48% са били против, то сега вече искат 36%, а намалява процентът на нежелаещите – 41% .

външна реклама

Спада и делът на колебаещите се – от 24% преди до 20% сега. 3% пък се смятат за ваксинирани.

От „Галъп“ посочват, че част от нежеланието за ваксиниране идва от факта, че още преди месец е можело да се отчете, че поне 1.5 милиона българи вече са прекарали вируса – от общо не повече от 5.2 милиона трайно пребиваващи у нас пълнолетни. Сега броят на прекаралите вируса вече е осезаемо по-сериозен. Най-силно искат ваксина най-възрастните.

Обществото у нас обаче става и все по-нетърпеливо за облекчаване на ограниченията. Повечето от българите са „за“ все по-леки мерки. Данните обаче няма как да уловят развитията от последните няколко дни.

Към началото на март 55% са принципно за по-леки мерки, а 32% – за по-строги.

От социологическата агенция поясняват, че отношението към мерките зависи от цялостния фон с броя случаи в страната – колкото повече са случаите, толкова по-боязливи са хората. Определящо е и отношението на властта – когато тя говори успокояващо, това има видимо отражение.

Опитът от есента сочи, че с ескалацията на напрежението в болници и интензивни отделения обществото самостоятелно стига до идеята за по-твърди мерки.

Оценката за начина, по който страната ни се справя с коронавируса, остава по-скоро благосклонна. 46% смятат, че се справяме добре, а 42% – зле. Според „Галъп“ обаче това вероятно се дължи на либералния режим у нас.

Доверието в Националния оперативен щаб се движи заедно с вълните на вируса – когато страхът е висок, и упованието в Щаба е високо. През последния месец 46% заявяват, че имат доверие на Щаба, а 35% са на обратното мнение.

Равносметката от последната година показва, че обобщеният образ на здравните власти у нас е по-скоро добър. Вероятно това се дължи на факта, че те са възприемани като в известна степен отдалечени от политиката.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Намериха мъртво 7-годишно дете край Силистра

външна реклама снимка „Вихрогон“ Тялото на мъртво момиченце е намерено в силистренското село Нова Черна, съобщиха от МВР. Полицията изяснява обстоятелствата и причините за смъртта на 7-годишното момиче, която е настъпила вчера около 17:30 часа в дома му в селото. Според предварителните данни от извършения на адреса оглед фаталната злополука е …

Незабавни статии
Ива Митева към Мая Манолова: Ще ви донеса фиша от заплатата си

външна реклама кадър БНТ, Народно събрание Ожесточен спор проведоха лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова и председателят на Народното събрание Ива Митева в пленарната зала по темата за депутатските заплати. Предложението на Манолова беше за намаляване на възнаграждението до 1570 лева. Това стана причина Митева директно да я обвини в …

Новини
Олимпийско злато за Ивет Горанова! Каратиската донесе прървата ни олимпийска титла от 2008-а насам

външна реклама кадър БНТ След 13-годишно чакане България отново има олимпийски шампион. Току-що Ивет Горанова спечели златния медал на турнира по карате в дисциплината „кумите“. Тя е само на 21 години и бе най-младата участничка в категория до 55 килограма. На финала младата плевенчанка победи украинката Анджелика Терлюга с 5:1. …