fbpx

Изследване на „Галъп“: 41% от българите не желаят да се ваксинират, 55 % са за по-леки мерки

Новини
външна реклама

илюстрация: Pixabay

Повечето българи все още са против ваксините и строгите мерки. Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 22 февруари и 1 март сред 1008 души. Все пак се отчита ръст на желанието на българите да се ваксинират, предаде news.bg.

Докато към началото на януари и февруари 27% са искали ваксина, а 48% са били против, то сега вече искат 36%, а намалява процентът на нежелаещите – 41% .

външна реклама

Спада и делът на колебаещите се – от 24% преди до 20% сега. 3% пък се смятат за ваксинирани.

От „Галъп“ посочват, че част от нежеланието за ваксиниране идва от факта, че още преди месец е можело да се отчете, че поне 1.5 милиона българи вече са прекарали вируса – от общо не повече от 5.2 милиона трайно пребиваващи у нас пълнолетни. Сега броят на прекаралите вируса вече е осезаемо по-сериозен. Най-силно искат ваксина най-възрастните.

Обществото у нас обаче става и все по-нетърпеливо за облекчаване на ограниченията. Повечето от българите са „за“ все по-леки мерки. Данните обаче няма как да уловят развитията от последните няколко дни.

Към началото на март 55% са принципно за по-леки мерки, а 32% – за по-строги.

От социологическата агенция поясняват, че отношението към мерките зависи от цялостния фон с броя случаи в страната – колкото повече са случаите, толкова по-боязливи са хората. Определящо е и отношението на властта – когато тя говори успокояващо, това има видимо отражение.

Опитът от есента сочи, че с ескалацията на напрежението в болници и интензивни отделения обществото самостоятелно стига до идеята за по-твърди мерки.

Оценката за начина, по който страната ни се справя с коронавируса, остава по-скоро благосклонна. 46% смятат, че се справяме добре, а 42% – зле. Според „Галъп“ обаче това вероятно се дължи на либералния режим у нас.

Доверието в Националния оперативен щаб се движи заедно с вълните на вируса – когато страхът е висок, и упованието в Щаба е високо. През последния месец 46% заявяват, че имат доверие на Щаба, а 35% са на обратното мнение.

Равносметката от последната година показва, че обобщеният образ на здравните власти у нас е по-скоро добър. Вероятно това се дължи на факта, че те са възприемани като в известна степен отдалечени от политиката.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Партията на Трифонов засега отлага въвеждането на мажоритарен вот

външна реклама Кадър видео ФБ „Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, отговори Йорданов на репликите от страна на ГЕРБ, защо е пропуснал да ги спомене. Така стартира втората по големина сила в новото Народно събрание – „Има такъм народ“ (ИТН) на …

Новини
Ива Митева към журналистите: Ще имате пълен достъп до всички части в сградата

външна реклама Кадър видео ФБ Заради противоепидемичните мерки от началото на извънредното положение през миналата година парламентарните репортери нямаха възможност да провеждат индивидуални интервюта с депутати в кулоарите на парламента, а премествайки се в сградата на бившия Партиен дом, представителите на медиите бяха разположени в зала на приземния етаж, без …

Новини
Мика е велика! Изсипаха се суперлативи в социалната мрежа

външна реклама Кадър видео ФБ „Неуморимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница“. Така започна най-възрастната депутатка – 79-годишната Мика Зайкова от „Има такъв народ“, която зае председателското място преди да бъде избрана Ива …