fbpx

Изборите влияят зле на здравето

БТВ

Кадри БТВ

Здравето е на първо място за всеки един от нас това е безспорно. Кардиологът проф. Марчев обясни как влияят на хората изборите.

Стресът от изборите качва и физическите заболявания – по време на изборите се качват белодробните инфекции, стомашно-чревните инфекции, качва се травматизмът. Стресът от изборите качва кортизола и сваля тестостерона.

По думите на кардиолога проф. Марчев изборите оказват негативно влиянието върху кръвното налягане.

Имаме пациенти, които имат песмейкъри. Такива хора като се върнат от избори и като погледнеш какво е правило сърцето им, се установява, че имат 16% аритмии в дните, в които са ходили да гласуват спрямо дните, в които не са ходили. Изборните комисии също са натоварени. Според данните в света кръвното на хората в изборните комисии горното е с 3-4 мм по-високо от обичайното, а долното – с 2-3 мм по-високо. На пръв поглед това изглеждат дребни цифри, но в кардиологията малки промени в артериалното налягане водят до големи сърдечно-съдови проблеми. Участието в избори е тежко, каза проф. Сотир Марчев.

Той обърна внимание и на жегите. По думите му всяка година умират около 13 милиона души от екстремалните температури.

Войните са нещо ужасно, но екстремните температури убиват повече хора от войните. Най-смъртоносни са първите горещини, те са най-лоши. Като минат няколко седмици, тялото се аклиматизира и хормоните го настройват към температурата. Аналогично е през зимата – първите студове убиват повече хора, отколкото последващите студове. Сега първите горещини убиват повече хора, отколкото последващите горещини, допълни проф. Сотир Марчев.

Кардиологът даде съвети как да се предпазим от жегите.

Хората да си намерят лятната шапка, да си извадят летните дрехи. Шапката е много важно нещо, главата ни е много кръвонапълнена и харчи 20% от кислорода в тялото. Лесно настиваме от главата, лесно получаваме и слънчев удар от главата. Препоръчваме повече вода, особено сега в горещините, Човек трябва да пие толкова вода, че да не усеща жажда, урината му да бъде светложълта.

Добре е да се следват съветите на специалистите, за да избегнем проблеми със здравето.

 

Блиц Новини
Още едно култово предаване падна от програмата на БТВ

Кадри БТВ Голямо разчистване в програмната си схема правят в БТВ. След като стана ясно, че нов сезон на „Фермата “ няма да има, сега и едно предаване, което години на ред бе на екран отива в историята. След 16 години в ефира на БТВ предаването „Търси се…“ се разделя …

Блиц Новини
Етиен Леви се пробва като политик, а какво ще стане с Капките?

Кадри БТВ Дълги години музикален ментор и преподавател е познатия на всички от „Като две капки вода“ Етиен Леви. Много неочаквано за доста хора, които не са от близкото му обкръжение той влиза в парламента като депутат от също толкова неочакваната новосформирана партия „Величие“.   Разбрах, че съм достатъчно зрял, …

Блиц Новини
Даже феновете на „Кой да знае?” признаха: Кадиев подсказва на Пъдев!

кадри bTV Въпреки че до момента „Кой да знае?” по bTV се радва на завидно одобрение и относително малко хейт в социалните мрежи, действие на Сашо Кадиев може да промени това. След последното издание, в което гости бяха певицата Нора Караиванова и режисьорът Златомир Молдовански, дори и най-верните фенове на …

error: Content is protected !!