Иво Прокопиев при Генка Шикерова: Не е работа на държавата да инвестира в частни банки

Новини
2
реклама

Кадър: TV1

Не е работа на държавата да инвестира в частни банки, дори и при крайно наложителни ситуации като тази. Така съиздателят на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев коментира в предаването „Алтернативата“ с водещ Генка Шикерова по TV1 решението Българска банка за развитие (ББР) да участва в увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ), предаде „Дневник“.

Рекапитализацията на банката беше последното изискване към кандидатурата на България за влизане първо в чакалнята на еврозоната – механизма ЕРМ-2, а впоследствие и в еврозоната и в банковия съюз. Интервюто беше преди официалното съобщение на ПИБ за влизането на чешкия хазартен бизнесмен Карл Комарек в банката и тази тема не беше коментирана.

„Одобрявам влизането в еврозоната, но не и начина, по който това се прави, цената е завишена, но не това е най-големият проблем на сделката, по-притеснителното е, че държавата влиза в инвестиция, от която не е ясно как ще излезе“, коментира Иво Прокопиев.

реклама

Според него рекапитализацията на ПИБ трябваше да се направи както бяха рекапитализирани банките в САЩ и на много други места след кризата през 2008 година – с хибридни дългово-капиталово инструменти с доста висока лихва.

 

Миналата неделя Иво Прокопиев и още петима души бяха изцяло оправдани по всички повдигнати им от прокуратурата обвинения във връзка с продажбата на миноритарния дял на държавата в ЕВН. В студиото на „Алтернативата“ той коментира, че в крайна сметка се е видяло колко кухи са били обвиненията на прокуратурата и че при сключването на сделката са спазени всички правила и закони и няма увреден интерес. „Не може дълги години да си обвиняем и запориран без да има абсолютно никаква смислена причина за това“, подчерта той.

реклама
loading...

Не е и работа на следствен за милионни измами да се изказва по въпроси, от които не разбира!

Този си личи, че не разбира нищо от бизнес. Иначе много голям радетел за влизане в еврозоната, но не иска да се носи никаква отговорност от никого. Това изказване е демонстрация на целият му бизнес потенциал на Прокопиев. Ако не беше Костов и Левон, които му подариха Каолин по време на приватизацията, този щеше да продължи да си е един драскач.

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Проф. Костадин Ангелов: Ще включим и студенти в борбата срещу коронавируса

реклама Кадър видео новини.бг Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти за развитието на пандемията. „Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците на първа линия. Всички те са изморени, голяма част от тях са заразени, а …

Новини
NOVA предупреждава: Внимавайте с гумите „втора ръка“

реклама Кадър видео Нова ТВ Зрители на NOVA подават сигнали за некоректни търговци, които продават надупчени и износени гуми „втора ръка“. Такива сигнали има и в центровете за монтаж и демонтаж. Там вече започна поставянето на зимните гуми. Най-отговорните шофьори вече започнаха да подготвят автомобилите си за зимните месеци. Виждате …

Новини
Удължават срока на валидност на личните документи с шест месеца

реклама Кадър ПП ГЕРБ/ФБ Това стана ясно от думите на зам.-шефът на парламентарната група Красимир Ципов пред журналисти в парламента. реклама Срокът на валидност за личните документи, които изтичат в периода от 31 октомври до 31 януари 2021 г. също да бъде удължен с шест месеца. Такава промяна ще внесат …