Иво Прокопиев при Генка Шикерова: Не е работа на държавата да инвестира в частни банки

Новини
2

Кадър: TV1

Не е работа на държавата да инвестира в частни банки, дори и при крайно наложителни ситуации като тази. Така съиздателят на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев коментира в предаването „Алтернативата“ с водещ Генка Шикерова по TV1 решението Българска банка за развитие (ББР) да участва в увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ), предаде „Дневник“.

Рекапитализацията на банката беше последното изискване към кандидатурата на България за влизане първо в чакалнята на еврозоната – механизма ЕРМ-2, а впоследствие и в еврозоната и в банковия съюз. Интервюто беше преди официалното съобщение на ПИБ за влизането на чешкия хазартен бизнесмен Карл Комарек в банката и тази тема не беше коментирана.

„Одобрявам влизането в еврозоната, но не и начина, по който това се прави, цената е завишена, но не това е най-големият проблем на сделката, по-притеснителното е, че държавата влиза в инвестиция, от която не е ясно как ще излезе“, коментира Иво Прокопиев.

Според него рекапитализацията на ПИБ трябваше да се направи както бяха рекапитализирани банките в САЩ и на много други места след кризата през 2008 година – с хибридни дългово-капиталово инструменти с доста висока лихва.

 

Миналата неделя Иво Прокопиев и още петима души бяха изцяло оправдани по всички повдигнати им от прокуратурата обвинения във връзка с продажбата на миноритарния дял на държавата в ЕВН. В студиото на „Алтернативата“ той коментира, че в крайна сметка се е видяло колко кухи са били обвиненията на прокуратурата и че при сключването на сделката са спазени всички правила и закони и няма увреден интерес. „Не може дълги години да си обвиняем и запориран без да има абсолютно никаква смислена причина за това“, подчерта той.

loading...

Не е и работа на следствен за милионни измами да се изказва по въпроси, от които не разбира!

Този си личи, че не разбира нищо от бизнес. Иначе много голям радетел за влизане в еврозоната, но не иска да се носи никаква отговорност от никого. Това изказване е демонстрация на целият му бизнес потенциал на Прокопиев. Ако не беше Костов и Левон, които му подариха Каолин по време на приватизацията, този щеше да продължи да си е един драскач.

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Гръцки и турски военни кораби са участвали в сблъсък в Средиземно море

Изображение Гугъл Мапс Гръцки и турски военни кораби са участвали в сблъсък в Средиземно море Гръцки и турски военни кораби са участвали в малък сблъсък в сряда в източната част на Средиземно море, съобщи източник от министерството на отбраната на Гърция, описвайки случая като „инцидент“, предаде Ройтерс. Турският сеизмографски кораб …

Новини
Татяна Дончева: Борисов иска да разджурка ситуацията, за да се спаси

Неистови усилия да разджурка още повече вече разджурканата ситуация, с идеята, че това може би ще го спаси от страна на премиера. Идеята за свикване на Велико народно събрание не е лоша. Това заяви пред БНР лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. „За да се свика ВНС обаче е необходимо …

Новини
Божков: Борисов доведе България до Трета национална катастрофа, не може да дава политически предложения

Снимка фейсбук   Не може онзи, който доведе България до Трета национална катастрофа, да дава политически предложения. Това написа в социалните мрежи бизнесменът Васил Божков по повод предложението на Борисов за свикване на Велико Народно събрание ипромяна на Конституцията.   „Единствената му цел е да спечели време. Единственото решение е …