fbpx

Ива Митева предлага парламент с 80 мажоритарни депутати

Новини
външна реклама

Кадър видео Нова ТВ

Бившият председател на 45-тото Народно събрание Ива Митева защити докторска степен. Тя написа дисертация на тема „Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България“. Защитата й се състоя във вторник и беше успешна. Неин научен ръководител бе проф. д-р Емилия Александрова Друмева, която е секретар по правни въпроси на президента.

В журито бяха проф. д-р Пламен Веселинов Киров, проф. д-р Екатерина Иванова Михайлова и проф. д-р Наталия Василева Киселова.

външна реклама

Десертацията на Ива Митева буди интерес, защото освен че беше председател на миналия парламент, тя бе предложена от Има такъв народ – партията, която инициира референдум за мажоритарна избирателна система. В 45-ия парламент тази идея беше обсъдена по настояване на ГЕРБ-СДС. Стана ясно обаче, че и ИТН не са готови да подкрепят изцяло мажоритарната система. Ива Митева се аргументира, че най-вече е необходимо да се направи правилно райониране преди да се пристъпи към промяна на избирателната система, пише „Новини.бг„.

В своята дисертация тя предлага функционално смесена система, при която 80 народни представители да се избeрат на мажоритарен принцип в 80 едномандатни изборни района с абсолютно мнозинство на два тура. Останалите 160 народни представители да са избрани по пропорционален принцип с кандидатски листи в 8 регионални многомандатни изборни района с преференциално гласуване.

„Произведените след 1990 г. избори за Народно събрание налагат извода, че е време за нова изборна система, която да внесе повече истина и справедливост при избирането на народните представители“, пише Ива Митева.

Депутатите приеха въвеждането на изцяло машинно гласуване и отхвърлиха мажоритарния вот

Тя отбелязва, че намаляването на избирателната активност в периода от 1990 г. до 2017 г., включително слабата избирателна активност на изборите през 2017 г. (гласували 3 682 151 избиратели в страната и 117 668 избиратели извън страната при 6 838 235 избиратели по основен избирателен списък), свидетелства за криза в изборната система и е индикатор за конфликт между интересите на избирателите и тези на политическия елит

„Смесената изборна система, по-конкретно функционално смесената изборна система, изглежда най-подходяща за избори за законодателен орган на Република България, тъй като позволява всеки избирател да избере един кандидат при мажоритарно гласуване и една партийна листа. Това е система, при която не се губят гласове, тежестта на мандатите би могла да бъде приблизително еднаква и се запазват 6 партийните интереси, въпреки силния intuitu personae избор“, развива тезата си Ива Митева.

„Задача на предлаганата система е да запази пропорционалното представителство в парламента и политическия плурализъм, като създаде условия за живот на повече от две партии, насърчи териториалното представителство и даде възможност на помалките партии да бъдат представени“, пише още тя.

И в дисертацията си Ива Митева застъпва тезата за важността на районирането.

„Районирането е първият и най-съществен елемент на смесената изборна система. При тази система се образуват едномандатни и многомандатни изборни райони, от чиято територия се избират народни представители. Едномандатните изборни райони благоприятстват личния подбор и спомагат за географското представителство. Многомандатните изборни райони са в полза на партиите и на политическото представителство“, обяснява бившият председател на парламента.

И подчертава, че политическият консенсус по определянето на изборните райони трябва да е постигнат най-малко една година.

„Очертаването на изборните райони не трябва да преследва краткосрочни политически цели и да води до изкуствено определяне на границите в полза на определени партии“, обръща внимание още Митева.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
1
„Барометър“: ГЕРБ ще бие на изборите

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Барометър“, който тотално не позна миналите избори, излезе с ново проучване, което отново дава категорична победа на ГЕРБ. На фона на динамично променяща се обстановка нагласите за гласуване търпят леки промени, но прогнозите отново са за шест-седем партии в следващия парламент и несигурност в …

Новини
Експерт: Единствената ни завършена магистрала „Тракия“ е най-смъртоносна в света

външна реклама Снимка pixabay „Магистрала „Тракия“, единствената завършена магистрала в България, има повече жертви, отколкото жертвите на всички останали магистрали. Няма в целия свят магистрала, в която в рамките на 3 години да загинат 100 човека“, сподели инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в студиото на „България сутрин“ …

Новини
Откриха черната кутия на разбилия се МиГ-29

външна реклама Снимка Bulgarian-Air-Force В какво състояние е записващото устройство и може ли да даде информация за това какво точно се е случило ще стане ясно по-късно през деня, когато се очаква служебният военен министър Георги Панайотов да даде брифинг. Това научи NOVA от източници в министерството на отбраната. външна …