Може би си мислите, че като си поръчвате редовно пица и си готвите спагети вкъщи, знаете всичко за италианската кухня. Това не само е под съмнение, но е направо невъзможно. Кулинарната традиция на Ботуша е необятен космос от звездни рецепти и божествени вкусове и аромати. Освен това винаги съществуват нови атрактивни варианти дори на добре познатите традиционни ястия.
Има италиански специалитети, които непременно трябва да опитате, ако сте почитател на добрата храна. Можете да направите това в ресторант Леонардо в Банско , чието изискано меню ще ви изненада приятно.
Класическа супа Минестроне
Минестроне е богата италианска супа, която се приготвя от пресни зеленчуци и паста. Използват се моркови, картофи, зрял и зелен фасул, кромид лук или праз, тиквички, пипер, зеле, карфиол, домати, броколи, аспержи, целина, патладжан. Колкото повече са зеленчуците, толкова по-добре. Казват, че Минестроне трябва да е толкова гъста, че лъжицата да стои права в нея.
В ресторант Леонардо може да опитате класическа италианска супа Минестроне, приготвена от зеленчуци, спираловидна прясна паста и пармезан.
Оригинална италианска паста
Няма човек, който да е опитал всички видове италианска паста. Може всеки ден от годината да пробвате различен вариант и пак да останат неоткрити тайни на италианското класическо блюдо. Според някои източници, съществуват 300 вида суха паста, а според други те са 350. Спагети, талиатели, фетучини, пене, ригатони, букатини, лазаня, папарделе и фусили са много малка част от имената. Но тестените изделия са само основата на ястието.
Всеки вид паста има различни видове подходящи сосове. Например късата паста пене върви най-добре с късчета месо и сос на зеленчукова основа. Фетучините е добре да се комбинират с богати на вкус маслени и сметанови сосове. С този вид паста, както и с повечето от останалите, може да се приготвят и италианските класически сосове Карбонара и Болонезе.
Могат да се добавят различни меса, зеленчуци, подправки и билки. Вариантът, който предлагат в ресторант Леонардо, е Фетучини Болонезе, приготвени с рагу от телешко месо с лук, морков, селари, домати, розмарин и прясна салвия.
Струва си да опитате още Спагети ала Читара с трюфел, които се приготвят от квадратни спагети с паста от бял трюфел и пресен черен трюфел. Талиатели Талиата ди витело са изключително блюдо, което също не бива да пропускате. То съдържа телешко филе Black Angus, гъби пачи крак, сметанов сос и магданоз.
Ето и два вида невероятна паста, подходяща за вегетарианци: Пълнозърнесто пене от био лимец с доматен сос, патладжан, моцарела и босилек и Талиолини с домашно босилеково песто, бейби моцарела, листа от босилек и кедрови ядки.
А ако сте любители на паста с морски дарове, може да изберете Лингуини със скариди, тиквички и пресен розмарин.
Ризото за ценители
Сигурно вече сте яли италианско ризото и сте се убедили колко вкусно е това кремообразно ястие. Тази класика от Ботуша обаче има атрактивни вариации, които може да ви изненадат. Например самото описание на Ризото със скариди и крем от тиква звучи много интригуващо. То се приготвя с био ориз Арборио от отбластта Ломбардия, леко пикантни скариди, лук, крем от тиква с вино Марсала, маскарпоне и листа от рукола. За веганите интерес предизвиква Ризото с манатарки, крем от бял трюфел и настърган черен трюфел. То също съдържа био ориз Арборио, който е комбиниран със сотирани манатарки, лук, чесън, масло, магданоз, пармезан и настърган черен трюфел
Риба и морски дарове по италиански
Огромното крайбрежие на Италия е предпоставка за включването на разнообразни ястия от пресни рибни продукти в менюто. Италианската кухня включва десетки видове риби и голямо изобилие от морски дарове като октоподи, скариди, калмари, миди и др.
Ефектно презентирано Филе от див лаврак
с качуко сос, тиквички и домати е отличен избор по време на вечеря. Сотираното филе от див лаврак може да бъде приготвено и със сос от домати, портокали, рукола, печено кашу и ботарга.
Любителите на морски дарове пък могат да си доставят кулинарно удоволствие, ако дегустират Октопод по средиземноморски по начина, по който го предлагат в ресторант Леонардо в Банско. Той е приготвен с песто от сушени домати, артишок, чери домати, маслини Лечино, каперси и печени билкови картофи. Изтънчено блюдо за гурмани е и Салатата със скариди, аспержи и черен трюфел.
Изкусителните италиански десерти
Италианските десерти са нещо, което няма как да откажете, колкото и обилна да е била храната по време на обяда или вечерята. Можете да изберете сладкиш или прочутото италианско джелато. Можете да завършите дори с Шоколадова пица, гарнирана с лешниково-какаов крем, пудра захар и ягоди.
Тиармису безспорно е най-известният италиански сладкиш не само в родината му, а и навсякъде по света. Рецептите варират, но в основата му обикновено са бишкоти, силно еспресо, маскрапоне и десертно вино Марсала, Амарето или друга ароматна напитка.
Тези и много други интересни специалитети от европейската кухня може да опитате не само в италианския ресторант Леонардо, а и в швейцарски ресторант Фондю в Банско.
- публикация